O ścierce opolskiej niemal zapomniano. Kiedyś zajadały się nią dzieci i dorośli

Kuchnie regionalne skrywają w sobie wiele prostych i smacznych przepisów, które już po pierwszej łyżce zabierają nas w sentymentalną podróż do dzieciństwa. W kuchni opolskiej jednym z takich dań jest mało melodyjnie brzmiąca ścierka.

Ścierka opolskaŚcierka opolska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Teraz wszyscy zajadają się owsiankami pod różną postacią, a dawniej na śniadanie sięgano po ścierkę. Ścierka, znana również jako zacierka, zaścierka, ścierana, sula lub sziula, to tradycyjna śląska zupa z kluseczkami. Chociaż najczęściej przygotowywano ją na mleku, to pojawiały się również jeszcze tańsze alternatywy na wodzie. Na szczęście nie ma nic wspólnego z kuchenną szmatką - jej nazwa wywodzi się od sposobu przygotowania ciasta na kluski, które ściera się ręcznie z jajka i mąki do uzyskania konsystencji przypominającej posypkę.

Opolska ścierka została doceniona

Prosta, ale przy tym sycąca potrawa cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród dzieci, osób starszych, chorych i kobiet w połogu. Dostarczała sił i energii, nie obciążając przy tym specjalnie żołądka. W biednych domach gotowano kluski na wodzie, ale znacznie lepiej smakują ugotowane na mleku. W prostocie tkwi jednak siła, bo za swoje walory smakowe i kulturowe, ścierka otrzymała nagrodę "Perła 2019" przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warto sięgać po nią nie tylko na Śląsku - jest smaczna, lekkostrawna i świetnie sprawdzi się na śniadanie lub nietypowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ścierka opolska, czyli przepis na wyjątkową zupę regionalną

Opolska ścierka, czyli przepis na zupę mleczną z zacierką

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 120 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesiewam do miski. Dzięki temu zyskuje ona objętości i ciasto będzie delikatniejsze. Dodaję cukier, jajko i zagniatam ciasto.

Zacierka
Zacierka © Pyszności

Krok 2. Mleko wlewam do rondelka i zagotowuję. Do gorącego mleka wsypuję ciasto i gotuję na wolnym ogniu, aż kluseczki będą miękkie. Zajmie to kilka minut, więc nie odchodzę za daleko. Ogień musi być mały, aby mleko nie wykipiało.

Gotuję na małym ogniu
Gotuję na małym ogniu © Pyszności

Krok 3. Do ścierki opolskie dodaję masło i mieszam. Najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!

Ścierka opolska
Ścierka opolska © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu