O ścierce opolskiej niemal zapomniano. Kiedyś zajadały się nią dzieci i dorośli

Kuchnie regionalne skrywają w sobie wiele prostych i smacznych przepisów, które już po pierwszej łyżce zabierają nas w sentymentalną podróż do dzieciństwa. W kuchni opolskiej jednym z takich dań jest mało melodyjnie brzmiąca ścierka.

Ścierka opolskaŚcierka opolska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Teraz wszyscy zajadają się owsiankami pod różną postacią, a dawniej na śniadanie sięgano po ścierkę. Ścierka, znana również jako zacierka, zaścierka, ścierana, sula lub sziula, to tradycyjna śląska zupa z kluseczkami. Chociaż najczęściej przygotowywano ją na mleku, to pojawiały się również jeszcze tańsze alternatywy na wodzie. Na szczęście nie ma nic wspólnego z kuchenną szmatką - jej nazwa wywodzi się od sposobu przygotowania ciasta na kluski, które ściera się ręcznie z jajka i mąki do uzyskania konsystencji przypominającej posypkę.

Opolska ścierka została doceniona

Prosta, ale przy tym sycąca potrawa cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród dzieci, osób starszych, chorych i kobiet w połogu. Dostarczała sił i energii, nie obciążając przy tym specjalnie żołądka. W biednych domach gotowano kluski na wodzie, ale znacznie lepiej smakują ugotowane na mleku. W prostocie tkwi jednak siła, bo za swoje walory smakowe i kulturowe, ścierka otrzymała nagrodę "Perła 2019" przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warto sięgać po nią nie tylko na Śląsku - jest smaczna, lekkostrawna i świetnie sprawdzi się na śniadanie lub nietypowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ścierka opolska, czyli przepis na wyjątkową zupę regionalną

Opolska ścierka, czyli przepis na zupę mleczną z zacierką

Składniki:

  • 1 l mleka,
  • 120 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesiewam do miski. Dzięki temu zyskuje ona objętości i ciasto będzie delikatniejsze. Dodaję cukier, jajko i zagniatam ciasto.

Zacierka
Zacierka © Pyszności

Krok 2. Mleko wlewam do rondelka i zagotowuję. Do gorącego mleka wsypuję ciasto i gotuję na wolnym ogniu, aż kluseczki będą miękkie. Zajmie to kilka minut, więc nie odchodzę za daleko. Ogień musi być mały, aby mleko nie wykipiało.

Gotuję na małym ogniu
Gotuję na małym ogniu © Pyszności

Krok 3. Do ścierki opolskie dodaję masło i mieszam. Najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!

Ścierka opolska
Ścierka opolska © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej