Omlet w 5 minut. Tak szybkiego i łatwego przepisu jeszcze nie widziałem

Marzysz o pysznym i sycącym śniadaniu, które przygotujesz w mgnieniu oka? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie! Wystarczy kilka prostych składników i 5 minut, aby wyczarować perfekcyjny omlet, który zachwyci Cię swoim puszystym wnętrzem i delikatnym smakiem.

Omlet w 5 minut: szybki i prosty sposób na pyszne śniadanieOmlet w 5 minut: szybki i prosty sposób na pyszne śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Omlet to idealne śniadanie na zabiegane poranki. Szybki, prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny, może być gotowy w zaledwie pięć minut. Wystarczy kilka trików, by Twój omlet był zawsze puszysty i wilgotny. Oto sprawdzony przepis oraz kilka wskazówek, jak osiągnąć perfekcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-czekoladowe desery w wydaniu mini zapadają w pamięci na bardzo długo. Takie są wyjątkowe

Jak usmażyć puszysty i wilgotny omlet?

Smażenie omleta wydaje się prostą czynnością, ale klucz tkwi w szczegółach. Aby uzyskać puszysty i wilgotny omlet, warto przestrzegać kilku ważnych zasad.

Ważne wskazówki:

  1. Nie przegrzewaj patelni: Rozgrzewaj patelnię na średnim ogniu. Wysoka temperatura sprawi, że omlet szybko się zetnie, tracąc swoją puszystość i wilgotność.
  2. Mieszanie składników: Zamiast mieszać składniki w misce, umieść je w zamkniętym słoiku i potrząsaj przez kilka minut. Dzięki temu omlet będzie bardziej napowietrzony i lekki.
  3. Smażenie pod przykryciem: Smażenie omletu pod pokrywką na bardzo małym ogniu zatrzymuje wilgoć i sprawia, że omlet jest miękki i delikatny.

Przepis na najlepszy omlet jajeczny

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • oliwa do smażenia.

Dodatki:

  • Szczypiorek lub cebula,
  • 2 plasterki szynki,
  • 2 plasterki wędzonego boczku,
  • 3 plastry żółtego sera.

Przygotowanie:

  1. Pokrój szczypiorek, szynkę i boczek, a ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do słoika wbij jajka, wlej mleko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij przez kilka minut.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju na średnim ogniu. Następnie natychmiast wlej zawartość słoika na patelnię. Przykryj pokrywką i smaż przez 2 minuty.
  4. Po upływie 2 minut dodaj na wierzch omleta pokrojone dodatki. Ponownie przykryj pokrywką i smaż na najmniejszym ogniu przez 5 minut.
  5. Gotowy omlet podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. pokrojonymi pomidorami, świeżymi ziołami lub sosem śmietankowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej