Panieruję i smażę jak kotlety. Bliscy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak panierowane kotlety. Co prawda, kształt może zdradzać, że nie jest to rozklepany plaster schabu, ale mało kto potrafi uwierzyć, że to nie mięso kryje się pod chrupiącą panierką.

Chrupiące kotlety bez mięsa będą hitem lata Chrupiące kotlety bez mięsa będą hitem lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Warzywo nie z tej ziemi, bo wyglądem przypominające latający spodek, wkrótce pojawi się w sklepach, na straganach, na grządkach. W lipcu bowiem mamy sezon na patisony, czyli bardzo niedoceniane warzywa. Patisony świetnie urozmaicą letnie menu, a w formie kotletów à la schabowe zadziwią niejedną osobę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Patison jak kotlet schabowy. Pomysł na wykorzystanie mało popularnego warzywa

Patison, nazywany też warzywem UFO, to odmiana dyni zwyczajnej. Należy do rodziny dyniowatych, jest soczysty i delikatny, w smaku przypomina cukinię i kabaczka. Młodsze patisony charakteryzują się delikatną skórką, która nie wymaga obierania. Są idealne do przygotowania sałatek, grillowania, kiszenia czy marynowania. Z kolei starsze z czasem zyskują grubszą, guzowatą i twardą skórkę, a więc lepiej obrać je przed spożyciem lub obróbką.

Jakie patisony będą najlepsze do przygotowania kotletów? Lepiej postawić na te młode, średniej wielkości warzywa, których skórka będzie na tyle delikatna, że nie trzeba będzie jej obierać, a niewielkie gniazda nasienne nie będą wymagały wydrążenia. Oczywiście duże, dojrzałe patisony również będą odpowiednie do przygotowania kotlecików. W tym przypadku jednak trzeba będzie wyciąć gniazda nasienne i pozbyć się grubej skórki.

Patisony
Patisony © Pixabay

Panierowane kotlety z patisona. Przepis

Składniki:

  • 1 duży lub 2 średnie patisony,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Patisony umyj (ewentualnie obierz), a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli gniazda nasienne są duże, usuń je.
  2. Następnie odsyp solą każdy kawałek patisona i odstaw warzywa na 15 minut, by puściły wodę.
  3. Po tym czasie odsącz patisony. Dopraw je pieprzem i granulowanym czosnkiem.
  4. Jajka rozkłóć, przygotuj talerz z mąką i bułką tartą.
  5. Patisony najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej i od razu kładź na rozgrzany tłuszcz.
  6. Warzywa smaż na średnim ogniu, aż panierka zbrązowieje.
  7. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę