PrzepisWegetariańskaPanieruję i smażę jak kotlety. Bliscy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa

Panieruję i smażę jak kotlety. Bliscy nie wierzą, że nie ma w nich grama mięsa

Chrupiące kotlety bez mięsa będą hitem lata
Chrupiące kotlety bez mięsa będą hitem lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.07.2024 15:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak panierowane kotlety. Co prawda, kształt może zdradzać, że nie jest to rozklepany plaster schabu, ale mało kto potrafi uwierzyć, że to nie mięso kryje się pod chrupiącą panierką.

Warzywo nie z tej ziemi, bo wyglądem przypominające latający spodek, wkrótce pojawi się w sklepach, na straganach, na grządkach. W lipcu bowiem mamy sezon na patisony, czyli bardzo niedoceniane warzywa. Patisony świetnie urozmaicą letnie menu, a w formie kotletów à la schabowe zadziwią niejedną osobę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patison jak kotlet schabowy. Pomysł na wykorzystanie mało popularnego warzywa

Patison, nazywany też warzywem UFO, to odmiana dyni zwyczajnej. Należy do rodziny dyniowatych, jest soczysty i delikatny, w smaku przypomina cukinię i kabaczka. Młodsze patisony charakteryzują się delikatną skórką, która nie wymaga obierania. Są idealne do przygotowania sałatek, grillowania, kiszenia czy marynowania. Z kolei starsze z czasem zyskują grubszą, guzowatą i twardą skórkę, a więc lepiej obrać je przed spożyciem lub obróbką.

Jakie patisony będą najlepsze do przygotowania kotletów? Lepiej postawić na te młode, średniej wielkości warzywa, których skórka będzie na tyle delikatna, że nie trzeba będzie jej obierać, a niewielkie gniazda nasienne nie będą wymagały wydrążenia. Oczywiście duże, dojrzałe patisony również będą odpowiednie do przygotowania kotlecików. W tym przypadku jednak trzeba będzie wyciąć gniazda nasienne i pozbyć się grubej skórki.

Patisony
Patisony © Pixabay

Panierowane kotlety z patisona. Przepis

Składniki:

  • 1 duży lub 2 średnie patisony,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Patisony umyj (ewentualnie obierz), a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli gniazda nasienne są duże, usuń je.
  2. Następnie odsyp solą każdy kawałek patisona i odstaw warzywa na 15 minut, by puściły wodę.
  3. Po tym czasie odsącz patisony. Dopraw je pieprzem i granulowanym czosnkiem.
  4. Jajka rozkłóć, przygotuj talerz z mąką i bułką tartą.
  5. Patisony najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej i od razu kładź na rozgrzany tłuszcz.
  6. Warzywa smaż na średnim ogniu, aż panierka zbrązowieje.
  7. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także