Lekarka pokazała, gdzie należy przechowywać olej rzepakowy. Miejsce zaskoczy każdego

Lekarka rodzinna pokazała, gdzie jest miejsce oleju w kuchni. Takiego miejsca nikt się nie spodziewał. Gdzie przechować olej rzepakowy?

Pokazała, gdzie przechowywać olej rzepakowy- Pyszności, źródło Instagram, Adobe StockPokazała, gdzie przechowywać olej rzepakowy- Pyszności, źródło Instagram, Adobe Stock
Ewa

Lekarka medycyny rodzinnej oraz dietetyczka kliniczna Dorota Helim-Sobkowiak na swoim instagramowym profilu dzieli się swoją wiedzą i edukuje obserwatorów w zakresie zdrowia oraz odpowiedniego odżywiania się. Ekspertka tym razem chwyciła za butelkę z olejem rzepakowym i pokazała, gdzie jest jej miejsce. Fani nie mogli uwierzyć własnym oczom, a pod postem pojawiły się pełnie niedowierzania komentarze. Tego nikt się nie spodziewał.

Jak powstaje olej rzepakowy?

Rzepak to charakterystyczna, żółta roślina uprawiana na polach. Po dojrzeniu nasiona są zbierane przez maszyny rolnicze, a następnie poddawane procesowi czyszczenia, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości roślinne.  Nasiona rzepaku są rozdrabniane na mniejsze kawałki, a następnie poddawane ogrzewaniu, aby zwiększyć wydajność ekstrakcji, Wytłaczanie jest podstawową metodą pozyskiwania oleju z nasion rzepaku. Olej rzepakowy poddawany jest procesowi rafinacji, aby usunąć niepożądane substancje, takie jak wolne kwasy tłuszczowe, woski, fosfolipidy i inne zanieczyszczenia.

Olej rzepakowy- Pyszności, źródło: Canva
Olej rzepakowy- Pyszności, źródło: Canva

Alternatywą dla przemysłowej produkcji jest tłoczenie go na zimno. Tylko tak wytłaczany olej można nazwać dziewiczym, naturalnym i tłoczonym na zimno. Niska temperatura pomaga zachować naturalne właściwości oleju, w tym smak, zapach i składniki odżywcze.

Pokazała, gdzie trzymać olej

Dorota Helim-Sobkowiak to popularna lekarka oraz twórczyni internetowa, która za cel obrała sobie edukowanie Polaków na temat zdrowego stylu życia. Jej profil zgromadził ponad 100 tys. osób zainteresowanych tą tematyką. W jednym z filmików lekarka pokazuje, gdzie należy przechowywać olej rzepakowy. Ku zaskoczeniu wielu osób, kobieta wysuwa szufladę pod zlewem i wyrzuca butelkę do kosza na śmieci.

Przede wszystkim to są stany zapalne, to złe samopoczucie i brak możliwości powrotu do zdrowia. Pamiętaj o tym- mówi lekarka.

Kobieta nie tłumaczy, czy chodzi tutaj o to, że był on w plastikowej butelce, czy też o to, że sam olej nie jest zdrowy. Obserwujący zaczęli zadawać pytania.

Bardzo proszę o badania które to potwierdzają. Powiedzieć można wszystko.Na innym zaufanym profilu piszą coś innego ?

Chociaż na powyższy komentarz Dorota Helim-Sobkowiak nie odpowiedziała, to pod innym wpisem tłumaczy:

Nie jest możliwe żeby olej w plastikowej butelce przeźroczystej utrzymał bez utlenienia kwasy tłuszczowe które miałyby być wartościowe, No i ciagle pamiętajmy o produkcji przemysłowej i glifosacie bo plaga nowotworów zbiera żniwa.

Problemem okazuje się być zatem nie sam olej rzepakowy, a jego przemysłowy sposób produkcji. Warto jest zatem sięgnąć po tłoczony na zimno, certyfikowany i pochodzący z upraw ekologicznych tłuszcz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej