Układam na placku tortilli i zwijam. Nie ma lepszej przekąski

Bez tego płaskiego, okrągłego placka z mąki kukurydzianej trudno wyobrazić sobie kuchnię Meksyku i całej Ameryki Środkowej. Tortilla jest traktowana jako pieczywo, ale świetnie nadaje się również jako składnik wielu potraw, nie tylko wytrawnych. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie…

TortillaTortilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tortilla z pieczonym mięsem

Meksykański pomysł na pozostałości z obiadu czy grillowej uczty.

Do przygotowania pysznego dania możemy wykorzystać gotowe tortille lub przygotować je samodzielnie. Trzy szklanki mąki kukurydzianej (najlepiej masa harina produkowanej według unikalnej, stosowanej od wieków w Ameryce Środkowej, technologii) zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy łyżkę oleju roślinnego i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstawiamy ciasto na godzinę. Po tym czasie wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego koła o średnicy około 20 centymetrów, które nakładamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Opiekamy kilka razy z każdej strony, aż lekko się uniosą i nabiorą złocistego koloru.

Ciepłe tortille smarujemy kwaśną śmietaną, nakładamy pokrojone, pieczone mięso (można je wcześniej trochę podgrzać), porwaną sałatę lodową, pomidora, kukurydzę z puszki, posypujemy startym serem żółtymi i zawijamy. Pyszne danie gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Chipsy z tortilli

Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Przygotuj pyszne chipsy wykorzystując placki tortilli.

Zadanie jest banalnie proste. Tortillę kroimy w niewielkie trójkąty, a następnie obtaczamy, z obu stron, w masie przyrządzonej z rozpuszczonego masła (50 g) wymieszanego ze startym serem, najlepiej parmezanem (łyżka), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) oraz ulubionymi ziołami, np. suszoną bazylią, oregano albo wędzoną papryką. Później układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 150-160 st. Po ostygnięciu będą wspaniale chrupiące.

Huevos rancheros

"Nie ma lepszej rzeczy, gdy robisz śniadanie dla kilku kumpli albo chcesz uporać się z kacem po upojnej nocy" – przekonuje brytyjski celebryta kulinarny Jamie Oliver, który jest wielkim miłośnikiem tego meksykańskiego przysmaku.

Meksykanie stosują w tej potrawie mięso kurczaka lub pikantne kiełbaski, jednak świetnie sprawdzi się też boczek, który kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Później przekładamy go do miseczki, a na wytopiony tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, paprykę, czosnek, ziarna kukurydzy (świeżej lub z puszki) oraz fasolę z puszki (czerwoną albo czarną). Na koniec dodajemy trochę świeżej kolendry, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie też kuminem. Całość można rozgnieść na pastę lub pozostawić w formie sosu.

Następnie podsmażamy na chrupko tortillę, w całości lub pociętą w paski, równocześnie na innej patelni smażąc jajka sadzone. Warzywny sos albo pastę nakładamy na ciepłe placki, na górze umieszczamy jajka, wzbogacamy kleksem kwaśnej śmietany i posypujemy startym serem o wyrazistym smaku, np. typu cheddar.

Tortilla pie

Z meksykańskich placków możemy przygotować nie tylko potrawy wytrawne, ale również proste i smaczne desery, np. owocowe ciasto.

Brzoskwinie z puszki (6 połówek) dokładnie osączamy, po czym mieszamy z sokiem cytrynowym (2 łyżeczki) oraz cynamonem (łyżeczka). Tortillę posypujemy mąką kukurydzianą, a następnie na połowie placka układamy owoce, pozostawiając wolne miejsce na obrzeżu. Składamy jak pieroga, dociskając krawędzie widelcem. Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem trzcinowym, robimy kilka dziurek, by umożliwić odpływ pary. Przekładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. Ciasto podajemy na ciepło.

Burrito z jajkami i pieczoną papryką

Pyszna propozycja na lunch, obiad albo kolację.

Pieczemy dwie papryki (może być czerwona i żółta), z których następnie zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Na patelnię wylewamy osiem jajek, lekko ubitych, doprawionych solą i pieprzem. Smażymy 1-2 minuty, często mieszając. Gdy masa zacznie się ścinać, dodajemy pokrojone w paski papryki i dwie łyżki posiekanej świeżej kolendry. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym mieszaninę rozkładamy na plackach tortilla (mogą być wcześniej podgrzane), które rolujemy i serwujemy. Potrawa świetnie smakuje z salsą pomidorową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości