Na stołówkach w PRL wszyscy zajadali się bufetówką. Pasuje do każdego dania

Surówka to obiady musi być, w szczególności do typowego kotleta z ziemniakami. Kiedy zabraknie już pomysłów, co dorzucić do menu, sięgnij po przepis na pyszną surówkę bufetową.

Surówka bufetówka - PysznościSurówka bufetówka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mikhail Grushin
Ewa Malinowska

Przed laty świeciła triumfy na pracowniczych stołówkach, stąd jej nazwa "bufetówka". Jest prosta w przygotowaniu i tak uniwersalna, że nie musisz martwić się, czy będzie pasowała do mięsa. Jest kolorowa, chrupiąca i pyszna, więc specjalnie nikogo nie trzeba namawiać na nałożenie sobie porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Surówka bufetówka - uniwersalny dodatek do obiadu

Ta surówka była prawdziwą królową stołówek, bufetów i barów mlecznych. Często to właśnie ona była główną gwiazdą naszego posiłku, a nie danie główne. Dziś wiele osób poszukuje przepisu na surówkę jak z chińskiego baru, ale pora, by i bufetówka wróciła do łask. To nie tylko nostalgiczna podróż, to także porcja zdrowia na talerzu. a, burak, cebula i jabłko to składniki, które wspierają odporność i poprawiają samopoczucie.

Ta surówka z kapusty to witaminowa bomba
Ta surówka z kapusty to witaminowa bomba © Adobe Stock

Klasyczna surówka bufetowa to kwintesencja smaku i prostoty. Przygotowana z łatwo dostępnych składników, takich jak chrupiące jabłka, słodka marchewka, delikatny por i wyraziste ogórki kiszone, jest uniwersalnym dodatkiem do każdego obiadu. Całość łączy król wśród gotowych sosów - majonez.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 4-6 ogórków kiszonych,
  • 2 jabłka,
  • 1 por (biała część),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w krążki, posyp cukrem i solą. Odstaw na 10 minut.
  2. Zetrzyj marchew, ogórki i jabłko na tarce. Dodaj do pora.
  3. Wymieszaj wszystko, dodaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku.

Idealnie sprawdzi się do kotletów, pieczonych i duszonych mięs czy nawet sadzonego jajka. Jest smacznie, prosto i tanio, więc warto sięgać po ten przepis nie tylko wtedy, gdy dopadnie nas chęć wspomnienia dawnych lat.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki