Na stołówkach w PRL wszyscy zajadali się bufetówką. Pasuje do każdego dania
Surówka to obiady musi być, w szczególności do typowego kotleta z ziemniakami. Kiedy zabraknie już pomysłów, co dorzucić do menu, sięgnij po przepis na pyszną surówkę bufetową.
12.09.2024 13:27
Przed laty świeciła triumfy na pracowniczych stołówkach, stąd jej nazwa "bufetówka". Jest prosta w przygotowaniu i tak uniwersalna, że nie musisz martwić się, czy będzie pasowała do mięsa. Jest kolorowa, chrupiąca i pyszna, więc specjalnie nikogo nie trzeba namawiać na nałożenie sobie porcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka bufetówka - uniwersalny dodatek do obiadu
Ta surówka była prawdziwą królową stołówek, bufetów i barów mlecznych. Często to właśnie ona była główną gwiazdą naszego posiłku, a nie danie główne. Dziś wiele osób poszukuje przepisu na surówkę jak z chińskiego baru, ale pora, by i bufetówka wróciła do łask. To nie tylko nostalgiczna podróż, to także porcja zdrowia na talerzu. a, burak, cebula i jabłko to składniki, które wspierają odporność i poprawiają samopoczucie.
Klasyczna surówka bufetowa to kwintesencja smaku i prostoty. Przygotowana z łatwo dostępnych składników, takich jak chrupiące jabłka, słodka marchewka, delikatny por i wyraziste ogórki kiszone, jest uniwersalnym dodatkiem do każdego obiadu. Całość łączy król wśród gotowych sosów - majonez.
Zobacz także
Składniki:
- 3 marchewki,
- 4-6 ogórków kiszonych,
- 2 jabłka,
- 1 por (biała część),
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Por pokrój w krążki, posyp cukrem i solą. Odstaw na 10 minut.
- Zetrzyj marchew, ogórki i jabłko na tarce. Dodaj do pora.
- Wymieszaj wszystko, dodaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku.
Idealnie sprawdzi się do kotletów, pieczonych i duszonych mięs czy nawet sadzonego jajka. Jest smacznie, prosto i tanio, więc warto sięgać po ten przepis nie tylko wtedy, gdy dopadnie nas chęć wspomnienia dawnych lat.