Na stołówkach w PRL wszyscy zajadali się bufetówką. Pasuje do każdego dania

Surówka to obiady musi być, w szczególności do typowego kotleta z ziemniakami. Kiedy zabraknie już pomysłów, co dorzucić do menu, sięgnij po przepis na pyszną surówkę bufetową.

Surówka bufetówka - PysznościSurówka bufetówka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mikhail Grushin
Ewa Malinowska

Przed laty świeciła triumfy na pracowniczych stołówkach, stąd jej nazwa "bufetówka". Jest prosta w przygotowaniu i tak uniwersalna, że nie musisz martwić się, czy będzie pasowała do mięsa. Jest kolorowa, chrupiąca i pyszna, więc specjalnie nikogo nie trzeba namawiać na nałożenie sobie porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Surówka bufetówka - uniwersalny dodatek do obiadu

Ta surówka była prawdziwą królową stołówek, bufetów i barów mlecznych. Często to właśnie ona była główną gwiazdą naszego posiłku, a nie danie główne. Dziś wiele osób poszukuje przepisu na surówkę jak z chińskiego baru, ale pora, by i bufetówka wróciła do łask. To nie tylko nostalgiczna podróż, to także porcja zdrowia na talerzu. a, burak, cebula i jabłko to składniki, które wspierają odporność i poprawiają samopoczucie.

Ta surówka z kapusty to witaminowa bomba
Ta surówka z kapusty to witaminowa bomba © Adobe Stock

Klasyczna surówka bufetowa to kwintesencja smaku i prostoty. Przygotowana z łatwo dostępnych składników, takich jak chrupiące jabłka, słodka marchewka, delikatny por i wyraziste ogórki kiszone, jest uniwersalnym dodatkiem do każdego obiadu. Całość łączy król wśród gotowych sosów - majonez.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 4-6 ogórków kiszonych,
  • 2 jabłka,
  • 1 por (biała część),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój w krążki, posyp cukrem i solą. Odstaw na 10 minut.
  2. Zetrzyj marchew, ogórki i jabłko na tarce. Dodaj do pora.
  3. Wymieszaj wszystko, dodaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku.

Idealnie sprawdzi się do kotletów, pieczonych i duszonych mięs czy nawet sadzonego jajka. Jest smacznie, prosto i tanio, więc warto sięgać po ten przepis nie tylko wtedy, gdy dopadnie nas chęć wspomnienia dawnych lat.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese