To najlepszy przepis na szybki obiad bez mięsa. Posmakuje wszystkim miłośnikom kotletów

Tradycyjny polski obiad to zwykle kotlet, ziemniaki i mizeria. Na pierwszy rzut oka wszystko tutaj się zgadza, ale po przekrojeniu okazuje się, że mięsa tutaj nie znajdziesz. Jest za to kapusta, która w roli kotleta sprawdza się znakomicie.

Kotlety z kapustyKotlety z kapusty
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kotlety z kapusty najlepiej przygotować z tej młodej, ale gdy skończy się już całkowicie sezon, sięgnąć można również po zwykłą. Warto wybrać wtedy mniejsze okazy, które łatwiej będzie panierować. Dodatek przypraw i chrupiąca skorupka sprawią, że odkryjesz kapustę na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Kotlety z kapusty

Bez względu na to, czy mięsa nie jesz wcale, ograniczasz czy po prostu szukasz ciekawego przepisu na obiad, to danie skradnie twoje serce. Jeśli dodatkowo podamy je w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i mizerii z ogórka, zachwytom nie będzie końca. To świetna alternatywa dla klasycznych, polskich dań. Na dodatek prosta w przygotowaniu i tania. Kotlety z kapusty z ziemniakami i mizerią to obiad, po którym zawsze zostają jedynie puste talerze.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ kminu rzymskiego,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 8 łyżek oleju roślinnego.

Mizeria:

  • 2 krótkie ogórki zielone,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kapustę pokrój w średniej grubości plastry.

Kapusta
Kapusta na kotlety © Pyszności

Krok 2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę oraz przyprawy i wymieszaj wraz z mlekiem roślinnym.

Masa do panierowania
Masa do panierowania © Pyszności

Krok 3. W drugim talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane. Zanurz kolejno kawałki kapusty w masie z mąki, a następnie dokładnie otocz płatkami kukurydzianymi.

Panierowanie kapusty
Panierowanie kapusty © Pyszności

Krok 4. Ułóż kawałki kapusty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj mizerię. Ogórki pokrój w plasterki i przełóż do miseczki. Dodaj sól, śmietanę oraz posiekany koperek i wymieszaj.

Mizeria
Mizeria © Pyszności

Krok 6. Upieczone kotlety podaj w towarzystwie mizerii i ziemniaków z koperkiem. Prosty i pyszny obiad bez mięsa jest już gotowy. Smacznego!

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇