To najlepszy przepis na szybki obiad bez mięsa. Posmakuje wszystkim miłośnikom kotletów

Tradycyjny polski obiad to zwykle kotlet, ziemniaki i mizeria. Na pierwszy rzut oka wszystko tutaj się zgadza, ale po przekrojeniu okazuje się, że mięsa tutaj nie znajdziesz. Jest za to kapusta, która w roli kotleta sprawdza się znakomicie.

Kotlety z kapustyKotlety z kapusty
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kotlety z kapusty najlepiej przygotować z tej młodej, ale gdy skończy się już całkowicie sezon, sięgnąć można również po zwykłą. Warto wybrać wtedy mniejsze okazy, które łatwiej będzie panierować. Dodatek przypraw i chrupiąca skorupka sprawią, że odkryjesz kapustę na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Kotlety z kapusty

Bez względu na to, czy mięsa nie jesz wcale, ograniczasz czy po prostu szukasz ciekawego przepisu na obiad, to danie skradnie twoje serce. Jeśli dodatkowo podamy je w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i mizerii z ogórka, zachwytom nie będzie końca. To świetna alternatywa dla klasycznych, polskich dań. Na dodatek prosta w przygotowaniu i tania. Kotlety z kapusty z ziemniakami i mizerią to obiad, po którym zawsze zostają jedynie puste talerze.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ kminu rzymskiego,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 8 łyżek oleju roślinnego.

Mizeria:

  • 2 krótkie ogórki zielone,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kapustę pokrój w średniej grubości plastry.

Kapusta
Kapusta na kotlety © Pyszności

Krok 2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę oraz przyprawy i wymieszaj wraz z mlekiem roślinnym.

Masa do panierowania
Masa do panierowania © Pyszności

Krok 3. W drugim talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane. Zanurz kolejno kawałki kapusty w masie z mąki, a następnie dokładnie otocz płatkami kukurydzianymi.

Panierowanie kapusty
Panierowanie kapusty © Pyszności

Krok 4. Ułóż kawałki kapusty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj mizerię. Ogórki pokrój w plasterki i przełóż do miseczki. Dodaj sól, śmietanę oraz posiekany koperek i wymieszaj.

Mizeria
Mizeria © Pyszności

Krok 6. Upieczone kotlety podaj w towarzystwie mizerii i ziemniaków z koperkiem. Prosty i pyszny obiad bez mięsa jest już gotowy. Smacznego!

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść