PrzepisDania bezmięsneTo najlepszy przepis na szybki obiad bez mięsa. Posmakuje wszystkim miłośnikom kotletów

To najlepszy przepis na szybki obiad bez mięsa. Posmakuje wszystkim miłośnikom kotletów

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty
Źródło zdjęć: © Pyszności

12.09.2024 12:47, aktual.: 12.09.2024 21:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tradycyjny polski obiad to zwykle kotlet, ziemniaki i mizeria. Na pierwszy rzut oka wszystko tutaj się zgadza, ale po przekrojeniu okazuje się, że mięsa tutaj nie znajdziesz. Jest za to kapusta, która w roli kotleta sprawdza się znakomicie.

Kotlety z kapusty najlepiej przygotować z tej młodej, ale gdy skończy się już całkowicie sezon, sięgnąć można również po zwykłą. Warto wybrać wtedy mniejsze okazy, które łatwiej będzie panierować. Dodatek przypraw i chrupiąca skorupka sprawią, że odkryjesz kapustę na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z kapusty

Bez względu na to, czy mięsa nie jesz wcale, ograniczasz czy po prostu szukasz ciekawego przepisu na obiad, to danie skradnie twoje serce. Jeśli dodatkowo podamy je w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i mizerii z ogórka, zachwytom nie będzie końca. To świetna alternatywa dla klasycznych, polskich dań. Na dodatek prosta w przygotowaniu i tania. Kotlety z kapusty z ziemniakami i mizerią to obiad, po którym zawsze zostają jedynie puste talerze.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty© Pyszności

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ kminu rzymskiego,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 8 łyżek oleju roślinnego.

Mizeria:

  • 2 krótkie ogórki zielone,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kapustę pokrój w średniej grubości plastry.

Kapusta na kotlety
Kapusta na kotlety© Pyszności

Krok 2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę oraz przyprawy i wymieszaj wraz z mlekiem roślinnym.

Masa do panierowania
Masa do panierowania© Pyszności

Krok 3. W drugim talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane. Zanurz kolejno kawałki kapusty w masie z mąki, a następnie dokładnie otocz płatkami kukurydzianymi.

Panierowanie kapusty
Panierowanie kapusty© Pyszności

Krok 4. Ułóż kawałki kapusty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty© Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj mizerię. Ogórki pokrój w plasterki i przełóż do miseczki. Dodaj sól, śmietanę oraz posiekany koperek i wymieszaj.

Mizeria
Mizeria© Pyszności

Krok 6. Upieczone kotlety podaj w towarzystwie mizerii i ziemniaków z koperkiem. Prosty i pyszny obiad bez mięsa jest już gotowy. Smacznego!

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także