To najlepszy przepis na szybki obiad bez mięsa. Posmakuje wszystkim miłośnikom kotletów

Tradycyjny polski obiad to zwykle kotlet, ziemniaki i mizeria. Na pierwszy rzut oka wszystko tutaj się zgadza, ale po przekrojeniu okazuje się, że mięsa tutaj nie znajdziesz. Jest za to kapusta, która w roli kotleta sprawdza się znakomicie.

Kotlety z kapustyKotlety z kapusty
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera
SKOMENTUJ

Kotlety z kapusty najlepiej przygotować z tej młodej, ale gdy skończy się już całkowicie sezon, sięgnąć można również po zwykłą. Warto wybrać wtedy mniejsze okazy, które łatwiej będzie panierować. Dodatek przypraw i chrupiąca skorupka sprawią, że odkryjesz kapustę na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Kotlety z kapusty

Bez względu na to, czy mięsa nie jesz wcale, ograniczasz czy po prostu szukasz ciekawego przepisu na obiad, to danie skradnie twoje serce. Jeśli dodatkowo podamy je w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i mizerii z ogórka, zachwytom nie będzie końca. To świetna alternatywa dla klasycznych, polskich dań. Na dodatek prosta w przygotowaniu i tania. Kotlety z kapusty z ziemniakami i mizerią to obiad, po którym zawsze zostają jedynie puste talerze.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • ½ kminu rzymskiego,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 8 łyżek oleju roślinnego.

Mizeria:

  • 2 krótkie ogórki zielone,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kapustę pokrój w średniej grubości plastry.

Kapusta
Kapusta na kotlety © Pyszności

Krok 2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę oraz przyprawy i wymieszaj wraz z mlekiem roślinnym.

Masa do panierowania
Masa do panierowania © Pyszności

Krok 3. W drugim talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane. Zanurz kolejno kawałki kapusty w masie z mąki, a następnie dokładnie otocz płatkami kukurydzianymi.

Panierowanie kapusty
Panierowanie kapusty © Pyszności

Krok 4. Ułóż kawałki kapusty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj mizerię. Ogórki pokrój w plasterki i przełóż do miseczki. Dodaj sól, śmietanę oraz posiekany koperek i wymieszaj.

Mizeria
Mizeria © Pyszności

Krok 6. Upieczone kotlety podaj w towarzystwie mizerii i ziemniaków z koperkiem. Prosty i pyszny obiad bez mięsa jest już gotowy. Smacznego!

Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy