To najlepszy przepis na szybki obiad bez mięsa. Posmakuje wszystkim miłośnikom kotletów
12.09.2024 12:47, aktual.: 12.09.2024 21:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tradycyjny polski obiad to zwykle kotlet, ziemniaki i mizeria. Na pierwszy rzut oka wszystko tutaj się zgadza, ale po przekrojeniu okazuje się, że mięsa tutaj nie znajdziesz. Jest za to kapusta, która w roli kotleta sprawdza się znakomicie.
Kotlety z kapusty najlepiej przygotować z tej młodej, ale gdy skończy się już całkowicie sezon, sięgnąć można również po zwykłą. Warto wybrać wtedy mniejsze okazy, które łatwiej będzie panierować. Dodatek przypraw i chrupiąca skorupka sprawią, że odkryjesz kapustę na nowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z kapusty
Bez względu na to, czy mięsa nie jesz wcale, ograniczasz czy po prostu szukasz ciekawego przepisu na obiad, to danie skradnie twoje serce. Jeśli dodatkowo podamy je w towarzystwie ziemniaków z koperkiem i mizerii z ogórka, zachwytom nie będzie końca. To świetna alternatywa dla klasycznych, polskich dań. Na dodatek prosta w przygotowaniu i tania. Kotlety z kapusty z ziemniakami i mizerią to obiad, po którym zawsze zostają jedynie puste talerze.
Składniki:
- 1 mała młoda kapusta,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
- 3/4 łyżeczki suszonego czosnku,
- ½ kminu rzymskiego,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego,
- 2 szklanki płatków kukurydzianych,
- 8 łyżek oleju roślinnego.
Mizeria:
- 2 krótkie ogórki zielone,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 3 łyżki śmietany,
- 1/4 szklanki posiekanego koperku.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kapustę pokrój w średniej grubości plastry.
Krok 2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę oraz przyprawy i wymieszaj wraz z mlekiem roślinnym.
Krok 3. W drugim talerzu umieść pokruszone płatki kukurydziane. Zanurz kolejno kawałki kapusty w masie z mąki, a następnie dokładnie otocz płatkami kukurydzianymi.
Krok 4. Ułóż kawałki kapusty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotuj mizerię. Ogórki pokrój w plasterki i przełóż do miseczki. Dodaj sól, śmietanę oraz posiekany koperek i wymieszaj.
Krok 6. Upieczone kotlety podaj w towarzystwie mizerii i ziemniaków z koperkiem. Prosty i pyszny obiad bez mięsa jest już gotowy. Smacznego!