Zapomnij o śmietanie czy jogurcie. Ewa Wachowicz dodaje lepszy składnik

Miłośnicy mizerii w tradycyjnym wydaniu mogą być wręcz zszokowani. A może nawet to już nie mizeria? Ewa Wachowicz przygotowuje te kultową sałatkę z ogórków bez nabiału. Jest pyszna, lekka, dietetyczna. I na pewno zaskakuje smakiem. Przepis jest prosty.

Sposób Ewy Wachowicz na mizerię może zaskoczyć!Sposób Ewy Wachowicz na mizerię może zaskoczyć!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Canva
Dorota Gepert

Mizeria jest królową letnich sałatek. Jej smak znamy już od dzieciństwa. W tradycyjnym wydaniu to solone ogórki ze śmietaną, ale pojawiło się już wiele wariacji na temat tego przepisu. Dlaczego czasami nie spróbować zrobić mizerii trochę inaczej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Jak robi się mizerię w Polsce?

Przy modyfikacji przepisu na mizerię zawsze na pierwszy rzut idzie śmietana. Wiadomo, jest kaloryczna i dość ciężkostrawna. Ci, którym to nie odpowiada, wymieniają ją na jogurt i od razu jest lżej. W klasycznych przepisach pojawia się też cebula, a nawet czosnek. To już jednak zależy od regionu Polski. Na Mazowszu i Kujawach mizeria najczęściej jest słodkawa. W tych rejonach gospodynie wolały dodać cukru niż pieprzu do ogórków. Na Podlasiu zaś i generalnie na wschodzie kraju preferuje się mizerię mocno zakwaszoną i właśnie z dodatkiem cebuli lub nawet czosnku. Z czasem pojawiły się też takie dodatki do mizerii jak koperek czy szczypiorek.

Jak mizerię robi Ewa Wachowicz?

Gdy czytamy przepis na mizerię Ewy Wachowicz, jedno jest pewne, zrywa ona z tradycją. Przede wszystkim nie ma tu śmietany, jogurtu czy innego nabiału. Jednak dostrzegamy kilka klasycznych elementów. Wspominaliśmy o cukrze, a restauratorka sięga po cukier puder. Potrzebny będzie także sok z cytryny i koperek. Te dodatki z ogórkami tworzą smaczną kompozycję. Sałatka jest znacznie lżejsza. Zawiera znacznie mniej kalorii, wiec będzie lepszym wyborem na diecie. Sprawdzi się także zwłaszcza w upalne dni, bo ogórki mają działanie chłodzące i nawadniające.

Mizeria według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 duże zielone ogórki,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • pęczek koperku,
  • szczypta cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • pieprz (czarny i czerwony),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Posyp je solą i odstaw na 10 minut. Potem odciśnij je z nadmiaru wody. Posiekaj koperek.
  2. Polej ogórki sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Dodaj też koperek i przyprawy. Wymieszaj całość.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii