Tak przygotowana czerwona cebula zachwyca smakiem. Do sałatek i śledzi idealna
Przetwory z warzyw to nie jest twoja specjalność? Nie szkodzi. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Nie wymaga nawet pasteryzowania. Właściwie wystarczy pokroić cebulę i zalać ją marynatą. Podejmujesz to wyzwanie? Zimą sobie podziękujesz i będziesz żałować, że nie ma jeszcze jednego słoiczka w zapasie. Choć cebulę można kupić cały rok, to teraz jest najsmaczniejsza.
25.07.2024 18:28
Czerwona cebula to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Jest delikatniejsza od tej białej, chrupiąca. Idealnie nadaje się do marynowania. Tak przygotowana cebula jest świetna do kanapek, tostów, sałatek, mięsa, śledzi. Podkręci smak wielu potraw!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mnóstwo witamin
Zanim czerwona cebula znajdzie się w słoiku, warto sobie przypomnieć, jak cenne ma właściwości. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniami. Oprócz witaminy C, czerwona cebula dostarcza nam także witaminy z grupy B, witaminy E oraz K.
Na surowo i po zamarynowaniu
Czerwona cebula ma niewiele kalorii, warto po nią sięgać na diecie redukcyjnej. Warzywo to jest także bogate w błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W składzie cebuli jest również potas, wapń, magnez, żelazo, miedź oraz cynk. A także fruktany, które wspierają zdrowie jelit, stymulując rozwój korzystnych bakterii. To ważne dla utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej. Warto więc czerwoną cebulę dodawać do sałatek i kanapek, a także przygotować ją w formie marynowanej.
Marynowana cebula
Składniki:
- 3 średnie czerwone cebule,
- 125 ml wody,
- 75 ml octu winnego białego lub czerwonego,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
- 1 łyżeczka białej gorczycy,
- szczypta chili w płatkach, liście laurowe lub goździki, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz z łupinek i pokrój w cieniutkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny. Podziel cebule między dwa lub trzy słoiki.
- Czosnek pokrój w plasterki. Podziel go między słoiki. Do każdego słoika dodaj gorczycę, kolorowy pieprz i płatki chili, liście laurowe lub goździki - w zależności jaki smak chcesz uzyskać.
- Wodę zagotuj, dodaj sól i cukier i mieszaj aż się rozpuszczą. Na koniec dolej ocet i wymieszaj.
- Cebulę w słoikach zalej ciepłą marynatą. Odstaw do ostygnięcia, potem zakręć słoiki i wstaw do lodówki na 12 godzin. Przechowuj w lodówce.