Tak przygotowana czerwona cebula zachwyca smakiem. Do sałatek i śledzi idealna

Przetwory z warzyw to nie jest twoja specjalność? Nie szkodzi. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Nie wymaga nawet pasteryzowania. Właściwie wystarczy pokroić cebulę i zalać ją marynatą. Podejmujesz to wyzwanie? Zimą sobie podziękujesz i będziesz żałować, że nie ma jeszcze jednego słoiczka w zapasie. Choć cebulę można kupić cały rok, to teraz jest najsmaczniejsza.

red, onion, vegetable, ingredient, white color, piece, food, raw food, cutting board, board, plastic, close-up, detailZaplanuj przetwory z czerwonej cebuli!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Czerwona cebula to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Jest delikatniejsza od tej białej, chrupiąca. Idealnie nadaje się do marynowania. Tak przygotowana cebula jest świetna do kanapek, tostów, sałatek, mięsa, śledzi. Podkręci smak wielu potraw!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Mnóstwo witamin

Zanim czerwona cebula znajdzie się w słoiku, warto sobie przypomnieć, jak cenne ma właściwości. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, wspiera układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniami. Oprócz witaminy C, czerwona cebula dostarcza nam także witaminy z grupy B, witaminy E oraz K.

Na surowo i po zamarynowaniu

Czerwona cebula ma niewiele kalorii, warto po nią sięgać na diecie redukcyjnej. Warzywo to jest także bogate w błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W składzie cebuli jest również potas, wapń, magnez, żelazo, miedź oraz cynk. A także fruktany, które wspierają zdrowie jelit, stymulując rozwój korzystnych bakterii. To ważne dla utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej. Warto więc czerwoną cebulę dodawać do sałatek i kanapek, a także przygotować ją w formie marynowanej.

Marynowana cebula

Składniki:

  • 3 średnie czerwone cebule,
  • 125 ml wody,
  • 75 ml octu winnego białego lub czerwonego,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • szczypta chili w płatkach, liście laurowe lub goździki, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w cieniutkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny. Podziel cebule między dwa lub trzy słoiki.
  2. Czosnek pokrój w plasterki. Podziel go między słoiki. Do każdego słoika dodaj gorczycę, kolorowy pieprz i płatki chili, liście laurowe lub goździki - w zależności jaki smak chcesz uzyskać.
  3. Wodę zagotuj, dodaj sól i cukier i mieszaj aż się rozpuszczą. Na koniec dolej ocet i wymieszaj.
  4. Cebulę w słoikach zalej ciepłą marynatą. Odstaw do ostygnięcia, potem zakręć słoiki i wstaw do lodówki na 12 godzin. Przechowuj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej