Ewa Wachowicz zajada się zapomnianą zupą Łemków. Podzieliła się przepisem
Ewę Wachowicz kojarzymy dziś z Krakowem, gdzie mieszka i prowadzi swoją restaurację. Jednak tereny dawnej Łemkowszczyzny są jej również bliskie. Docierały one aż po Gorlice, czyli rodzinne strony restauratorki. Nawet w licealnej klasie miała kolegów i koleżanki o korzeniach łemkowskich. Teraz chętnie wraca do ich tradycyjnych potraw.
31.07.2024 | aktual.: 31.07.2024 16:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnię łemkowską można szybko scharakteryzować. Jest prosta i opiera się na lokalnych składnikach. - W tej prostocie jest jednak siła i ogromny potencjał. W tej kuchni nic nie może się zmarnować - wszelkie skarby, takie jak warzywa i owoce z przydomowych ogródków i pobliskich lasów, były wykorzystywane do tworzenia różnych potraw. To przede wszystkim ziemniaki, grzyby, jajka, mąka, mleko oraz mięso, które przygotowywano głównie z okazji świąt - tak pisała o niej Ewa Wachowicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z ziołowym posmakiem
Ciura to zupa, która świetnie oddaje charakter kuchni łemkowskiej. Z jej przygotowaniem nikt nie będzie miał kłopotu. Jej sekret tkwi w podwójnym zabielaniu. Używa się śmietany, ale także twarogu. To nie często spotykane połączenie w zupach. Aby ją zagęścić, dodaje się także bułkę. Ciekawym elementem smakowym są też świeże zioła, pokrzywa i melisa. Te wszystkie delikatne składniki zatopione są w konkretnym bulionie wołowym. Na pewno wielu z nas takiej zupy nigdy nie jadło. Warto ją ugotować ze sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz.
Łemkowska ciura
Składniki:
- 1½ l wywaru wołowego lub drobiowego,
- 3 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 100 g sera białego,
- 150 ml śmietany,
- połowa bułki, najlepiej razowej,
- kilka gałązek pokrzywy,
- kilka gałązek melisy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, przesmażaj aż się lekko zrumieni. Potem zalej ją wywarem.
- Do sera dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj, a potem zahartuj ją gorącym bulionem. Następnie wlej do zupy.
- Bułkę drobno pokrój i wrzuć do zupy.
- Zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pokrzywę i melisę. Wymieszaj, zagotuj i od razu podawaj.