InspiracjeEwa Wachowicz zajada się zapomnianą zupą Łemków. Podzieliła się przepisem

Ewa Wachowicz zajada się zapomnianą zupą Łemków. Podzieliła się przepisem

Ewa Wachowicz jest fanką łemkowskiej ciury.
Ewa Wachowicz jest fanką łemkowskiej ciury.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Canva

31.07.2024 14:28, aktual.: 31.07.2024 16:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ewę Wachowicz kojarzymy dziś z Krakowem, gdzie mieszka i prowadzi swoją restaurację. Jednak tereny dawnej Łemkowszczyzny są jej również bliskie. Docierały one aż po Gorlice, czyli rodzinne strony restauratorki. Nawet w licealnej klasie miała kolegów i koleżanki o korzeniach łemkowskich. Teraz chętnie wraca do ich tradycyjnych potraw.

Kuchnię łemkowską można szybko scharakteryzować. Jest prosta i opiera się na lokalnych składnikach. - W tej prostocie jest jednak siła i ogromny potencjał. W tej kuchni nic nie może się zmarnować - wszelkie skarby, takie jak warzywa i owoce z przydomowych ogródków i pobliskich lasów, były wykorzystywane do tworzenia różnych potraw. To przede wszystkim ziemniaki, grzyby, jajka, mąka, mleko oraz mięso, które przygotowywano głównie z okazji świąt - tak pisała o niej Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z ziołowym posmakiem

Ciura to zupa, która świetnie oddaje charakter kuchni łemkowskiej. Z jej przygotowaniem nikt nie będzie miał kłopotu. Jej sekret tkwi w podwójnym zabielaniu. Używa się śmietany, ale także twarogu. To nie często spotykane połączenie w zupach. Aby ją zagęścić, dodaje się także bułkę. Ciekawym elementem smakowym są też świeże zioła, pokrzywa i melisa. Te wszystkie delikatne składniki zatopione są w konkretnym bulionie wołowym. Na pewno wielu z nas takiej zupy nigdy nie jadło. Warto ją ugotować ze sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz.

Łemkowska ciura

Składniki:

  • 1½ l wywaru wołowego lub drobiowego,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 100 g sera białego,
  • 150 ml śmietany,
  • połowa bułki, najlepiej razowej,
  • kilka gałązek pokrzywy,
  • kilka gałązek melisy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, przesmażaj aż się lekko zrumieni. Potem zalej ją wywarem.
  2. Do sera dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj, a potem zahartuj ją gorącym bulionem. Następnie wlej do zupy.
  3. Bułkę drobno pokrój i wrzuć do zupy.
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pokrzywę i melisę. Wymieszaj, zagotuj i od razu podawaj.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także