Ewa Wachowicz zajada się zapomnianą zupą Łemków. Podzieliła się przepisem

Ewę Wachowicz kojarzymy dziś z Krakowem, gdzie mieszka i prowadzi swoją restaurację. Jednak tereny dawnej Łemkowszczyzny są jej również bliskie. Docierały one aż po Gorlice, czyli rodzinne strony restauratorki. Nawet w licealnej klasie miała kolegów i koleżanki o korzeniach łemkowskich. Teraz chętnie wraca do ich tradycyjnych potraw.

Ewa Wachowicz jest fanką łemkowskiej ciury. Ewa Wachowicz jest fanką łemkowskiej ciury.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Canva
Dorota Gepert

Kuchnię łemkowską można szybko scharakteryzować. Jest prosta i opiera się na lokalnych składnikach. - W tej prostocie jest jednak siła i ogromny potencjał. W tej kuchni nic nie może się zmarnować - wszelkie skarby, takie jak warzywa i owoce z przydomowych ogródków i pobliskich lasów, były wykorzystywane do tworzenia różnych potraw. To przede wszystkim ziemniaki, grzyby, jajka, mąka, mleko oraz mięso, które przygotowywano głównie z okazji świąt - tak pisała o niej Ewa Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Z ziołowym posmakiem

Ciura to zupa, która świetnie oddaje charakter kuchni łemkowskiej. Z jej przygotowaniem nikt nie będzie miał kłopotu. Jej sekret tkwi w podwójnym zabielaniu. Używa się śmietany, ale także twarogu. To nie często spotykane połączenie w zupach. Aby ją zagęścić, dodaje się także bułkę. Ciekawym elementem smakowym są też świeże zioła, pokrzywa i melisa. Te wszystkie delikatne składniki zatopione są w konkretnym bulionie wołowym. Na pewno wielu z nas takiej zupy nigdy nie jadło. Warto ją ugotować ze sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz.

Łemkowska ciura

Składniki:

  • 1½ l wywaru wołowego lub drobiowego,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 100 g sera białego,
  • 150 ml śmietany,
  • połowa bułki, najlepiej razowej,
  • kilka gałązek pokrzywy,
  • kilka gałązek melisy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, przesmażaj aż się lekko zrumieni. Potem zalej ją wywarem.
  2. Do sera dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj, a potem zahartuj ją gorącym bulionem. Następnie wlej do zupy.
  3. Bułkę drobno pokrój i wrzuć do zupy.
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną pokrzywę i melisę. Wymieszaj, zagotuj i od razu podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟