Koszmar z dzieciństwa czy letni przysmak? Wracam do przepisu babci na zupę wiśniową
Kiedy ostatnio pytaliśmy o ulubioną zupę na lato, bardzo często w odpowiedziach przewijała się wiśniowa. Bardzo się cieszę, że ta potrawa ma tylu miłośników. Choć w dzieciństwie nie bardzo ją lubiłam, to teraz w sezonie na wiśnie wracam do przepisu babci. Smak tej zupy docenia się wraz z wiekiem.
26.07.2024 11:18
Lipiec należy do nich, dojrzałe na słońcu wiśnie kupimy teraz na każdym straganie. Ich zakup trzeba zaplanować, bo nie są to owoce, które można długo przechowywać – dosłownie kilka dni w lodówce, rozłożone tak, by się nie gniotły. Szybko się bowiem psują i tracą swoje cenne właściwości.
Może ze skwarkami?
Wiśnie są wspaniałe do deserów i na przetwory, ale najszybciej przygotujesz z nich doskonałą na upały zupę, będzie gotowa w pół godziny. Zupy owocowe to dość trudny i kontrowersyjny temat. Wiele osób ich po prostu nie znosi, niektórzy wspominają jako koszmar z dzieciństwa. Jednak z zupą wiśniową jest trochę inaczej, bo to nie jest klasyczne danie na słodko podawane z kluskami. Ma tylko słodki posmak, ale jest zdecydowanie wytrawna i najlepiej smakuje z ziemniakami. A niektórzy nawet polewają je tłuszczykiem ze skwarkami i posypują koperkiem!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znana w całej Łodzi
Prosta, letnia zupa wiśniowa znana jest w całej Polsce. Jednak najbardziej popularna jest zdecydowanie w rejonie łódzkim i samej Łodzi. Zupa trafiła do książki "Łódzka kuchnia czterech kultur", w której znalazły się przepisy na potrawy jadane przez mieszkańców przedwojennej Łodzi przemysłowej. Receptura na nią przybyła do miasta wraz z kobietami z podłódzkich wsi, które przyjeżdżały tam do pracy. Była letnim przysmakiem szwaczek, ale ponoć zajadali się nią też fabrykanci. Do dziś nie ma nic lepszego na upał, a w dodatku smakuje na ciepło i na zimno, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Moja babcia robiła ją latem bardzo często.
Zupa wiśniowa
Składniki:
- pół kilograma wiśni
- 750 ml wody i pół szklanki dodatkowo,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru,
- kilka łyżek śmietany do smaku,
- sól, pieprz, szczypta cynamonu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie zalej wodą, dodaj przyprawy i zagotuj. Widelcem możesz lekko rozdrobnić owoce, by dały więcej soku. Dopraw wywar do smaku cukrem.
- Gdy wywar będzie mocny i aromatyczny, dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie (lub mleku). Pogotuj zupę ok. pięciu minut na małym ogniu.
- Następnie dopraw ją śmietaną, wcześniej rozprowadź ją w małej ilości zupy. Możesz jeszcze doprawić zupę, jej smak powinien być słodko-kwaśny.
- Zupę podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kluskami lanymi lub makaronem.