PrzepisObiadEwa Wachowicz pokazała, jak gotuje leczo. Większość zna zupełnie inny przepis

Ewa Wachowicz pokazała, jak gotuje leczo. Większość zna zupełnie inny przepis

Przepis Ewy Wachowicz na leczo bije inne na głowę. To nadal proste danie, ale dzięki jednej modyfikacji w przepisie, nabiera zupełnie innego wymiaru.

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na leczo
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na leczo
Źródło zdjęć: © Canva: Piotr Krzeslak, Instagram: ewawachowicz (screenshot)

30.07.2024 18:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Leczo z pieczonych warzyw to doskonała propozycja na obiad dla fanów warzywnych rozwiązań oraz dla tych zabieganych. Po wyjęciu dania z piekarnika niemal natychmiast pomieszczenia wypełnia zapach wspaniałej kompozycji pieczonego mięsa, papryki, cebuli i pieczarek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dietetyczne leczo z piekarnika. Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaproponowała inny przepis na leczo. Zamiast smażonych, a następnie duszonych składników mamy mieszankę pieczonych warzyw i mięs. Pieczenie jest doskonałym sposobem obróbki żywności. Nie wymaga użycia tak dużej ilości tłuszczu jak w przypadku smażenia. Ponadto pieczone warzywa cieszą się głębokim smakiem.

Pieczone leczo robi się niemalże samo. Pokrojone składniki należy wymieszać i wrzucić do piekarnika. Ewa Wachowicz w swoim przepisie uwzględniła dodatek kiełbasy, natomiast może to być również kurczak lub indyk. Z kolei zamiast pieczarek lub obok nich można wykorzystać cukinię, a zamiast przecieru pomidorowego można postawić na pomidory. Im więcej świeżych smaków, tym lepiej.

Pieczone leczo
Pieczone leczo© Canva | Piotr Krzeslak

Pieczone leczo. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 2 papryki żółte,
  • 2 papryki zielone,
  • kilka pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 500 g ulubionej kiełbasy, np. krakowskiej suchej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • masło klarowane do wysmarowania naczynia.

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry, cebulę w piórka, kiełbasę w kostkę, a czosnek w plasterki. Składniki wrzuć do naczynia żaroodpornego obficie natłuszczonego masłem.
  2. Dopraw całość papryką i solą. Wymieszaj.
  3. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz bez pokrywki przez 20-25 minut.
  4. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy, przykryj i piecz przez kolejne 25 minut.
  5. Pieczone leczo podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.
ewa wachowiczprzepisleczo