Ewa Wachowicz pokazała, jak gotuje leczo. Większość zna zupełnie inny przepis
Przepis Ewy Wachowicz na leczo bije inne na głowę. To nadal proste danie, ale dzięki jednej modyfikacji w przepisie, nabiera zupełnie innego wymiaru.
30.07.2024 18:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Leczo z pieczonych warzyw to doskonała propozycja na obiad dla fanów warzywnych rozwiązań oraz dla tych zabieganych. Po wyjęciu dania z piekarnika niemal natychmiast pomieszczenia wypełnia zapach wspaniałej kompozycji pieczonego mięsa, papryki, cebuli i pieczarek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyczne leczo z piekarnika. Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz zaproponowała inny przepis na leczo. Zamiast smażonych, a następnie duszonych składników mamy mieszankę pieczonych warzyw i mięs. Pieczenie jest doskonałym sposobem obróbki żywności. Nie wymaga użycia tak dużej ilości tłuszczu jak w przypadku smażenia. Ponadto pieczone warzywa cieszą się głębokim smakiem.
Pieczone leczo robi się niemalże samo. Pokrojone składniki należy wymieszać i wrzucić do piekarnika. Ewa Wachowicz w swoim przepisie uwzględniła dodatek kiełbasy, natomiast może to być również kurczak lub indyk. Z kolei zamiast pieczarek lub obok nich można wykorzystać cukinię, a zamiast przecieru pomidorowego można postawić na pomidory. Im więcej świeżych smaków, tym lepiej.
Zobacz także
Pieczone leczo. Przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 papryki czerwone,
- 2 papryki żółte,
- 2 papryki zielone,
- kilka pieczarek,
- 2 cebule,
- 7 ząbków czosnku,
- 500 g ulubionej kiełbasy, np. krakowskiej suchej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- sól,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- masło klarowane do wysmarowania naczynia.
Przygotowanie:
- Paprykę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry, cebulę w piórka, kiełbasę w kostkę, a czosnek w plasterki. Składniki wrzuć do naczynia żaroodpornego obficie natłuszczonego masłem.
- Dopraw całość papryką i solą. Wymieszaj.
- Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz bez pokrywki przez 20-25 minut.
- Po tym czasie wlej przecier pomidorowy, przykryj i piecz przez kolejne 25 minut.
- Pieczone leczo podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.