Ewa Wachowicz dodaje do pomidorówki zamiast śmietany. Złapałam się za głowę, ale spróbowałam i robię to samo

Zupa pomidorowa bez śmietany? Proszę bardzo. Patent Ewy Wachowicz na kremową i gładką oraz lekko zabieloną zupę nie wymaga użycia grama nabiału. Wypróbuj, a na stałe zagości w twoim repertuarze.

Zupa pomidorowa według przepisu Ewy Wachowicz zawiera tajemniczy składnik Zupa pomidorowa według przepisu Ewy Wachowicz zawiera tajemniczy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Kremowa i gładka pomidorówka, bez śmietany czy innego dodatku nabiałowego, która rozkocha w sobie wszystkich? Taką zupę możesz bez problemu przygotować we własnej kuchni. Wystarczy, że skorzystasz z porady Ewy Wachowicz, która zdradziła swój sekret na idealną pomidorówkę. Sekretny składnik może wywołać poruszenie, ale sama sprawdziłam ten przepis i potwierdzam, że jest strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Co zamiast śmietany do pomidorówki? Patent Ewy Wachowicz

Ten specjalny składnik, który nada twojej zupie kremowości i złagodzi jej smak, jest łatwo dostępny. Świetnie sprawdzi się w przypadku pomidorówki, zwłaszcza kiedy wyjdzie zbyt kwaśna. Produkt ten kupisz w każdym sklepie, a być może znajduje się nawet na półce twojej lodówki. Zazwyczaj łączymy go z deserami, ale w przypadku dań wytrawnych również potrafi zdziałać cuda.

Zamiast tradycyjnej śmietany użyj mleczka kokosowego. Charakteryzuje je łagodny, lekko kokosowy smak. Produkt ten kojarzony jest głównie z deserami, ale nie gorzej odnajduje się też jako dodatek do dań wytrawnych, tj. risotto, sosów, zapiekanek czy makaronów. Mleczko kokosowe doskonale podkreśli smak zup, m.in. pomidorówki. Przepisem na pomidorówkę z mleczkiem kokosowym podzieliła się Ewa Wachowicz. W potrawie tej nie zabrakło innych, nieco orientalnych, dodatków.

Kremowa pomidorowa z mleczkiem kokosowym
Kremowa pomidorowa z mleczkiem kokosowym © Pixabay

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz z mlekiem kokosowym. Przepis

Składniki:

  • 800 g przecieru pomidorowego,
  • 800 g mleczka kokosowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • biała część pora,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • kawałek imbiru,
  • sól, pieprz,
  • sok z ½ limonki,
  • ryż jaśminowy,
  • świeża kolendra,
  • limonka.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej masło i podsmażyć na nim pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, pietruszkę i kawałek selera.
  2. Po chwili dorzucić posiekaną cebulę.
  3. Gdy cebula będzie podsmażona, dodaj pokrojonego w plastry pora.
  4. Przypraw całość kurkumą i papryką, dodaj mleczko kokosowe i dwie szklanki wody.
  5. Przykry i gotuj zupę do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaj starty imbir.
  6. Pod koniec gotowania do zupy dodaj przecier, dopraw całość solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
  7. Zupę pomidorową podawaj z ryżem limonką i kolendrą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej