Ewa Wachowicz dodaje do pomidorówki zamiast śmietany. Złapałam się za głowę, ale spróbowałam i robię to samo
Zupa pomidorowa bez śmietany? Proszę bardzo. Patent Ewy Wachowicz na kremową i gładką oraz lekko zabieloną zupę nie wymaga użycia grama nabiału. Wypróbuj, a na stałe zagości w twoim repertuarze.
03.07.2024 11:33
Kremowa i gładka pomidorówka, bez śmietany czy innego dodatku nabiałowego, która rozkocha w sobie wszystkich? Taką zupę możesz bez problemu przygotować we własnej kuchni. Wystarczy, że skorzystasz z porady Ewy Wachowicz, która zdradziła swój sekret na idealną pomidorówkę. Sekretny składnik może wywołać poruszenie, ale sama sprawdziłam ten przepis i potwierdzam, że jest strzałem w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zamiast śmietany do pomidorówki? Patent Ewy Wachowicz
Ten specjalny składnik, który nada twojej zupie kremowości i złagodzi jej smak, jest łatwo dostępny. Świetnie sprawdzi się w przypadku pomidorówki, zwłaszcza kiedy wyjdzie zbyt kwaśna. Produkt ten kupisz w każdym sklepie, a być może znajduje się nawet na półce twojej lodówki. Zazwyczaj łączymy go z deserami, ale w przypadku dań wytrawnych również potrafi zdziałać cuda.
Zamiast tradycyjnej śmietany użyj mleczka kokosowego. Charakteryzuje je łagodny, lekko kokosowy smak. Produkt ten kojarzony jest głównie z deserami, ale nie gorzej odnajduje się też jako dodatek do dań wytrawnych, tj. risotto, sosów, zapiekanek czy makaronów. Mleczko kokosowe doskonale podkreśli smak zup, m.in. pomidorówki. Przepisem na pomidorówkę z mleczkiem kokosowym podzieliła się Ewa Wachowicz. W potrawie tej nie zabrakło innych, nieco orientalnych, dodatków.
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz z mlekiem kokosowym. Przepis
Składniki:
- 800 g przecieru pomidorowego,
- 800 g mleczka kokosowego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- biała część pora,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki papryki ostrej,
- kawałek imbiru,
- sól, pieprz,
- sok z ½ limonki,
- ryż jaśminowy,
- świeża kolendra,
- limonka.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej masło i podsmażyć na nim pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, pietruszkę i kawałek selera.
- Po chwili dorzucić posiekaną cebulę.
- Gdy cebula będzie podsmażona, dodaj pokrojonego w plastry pora.
- Przypraw całość kurkumą i papryką, dodaj mleczko kokosowe i dwie szklanki wody.
- Przykry i gotuj zupę do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaj starty imbir.
- Pod koniec gotowania do zupy dodaj przecier, dopraw całość solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
- Zupę pomidorową podawaj z ryżem limonką i kolendrą.