PrzepisZupyEwa Wachowicz dodaje do pomidorówki zamiast śmietany. Złapałam się za głowę, ale spróbowałam i robię to samo

Ewa Wachowicz dodaje do pomidorówki zamiast śmietany. Złapałam się za głowę, ale spróbowałam i robię to samo

Zupa pomidorowa według przepisu Ewy Wachowicz zawiera tajemniczy składnik
Zupa pomidorowa według przepisu Ewy Wachowicz zawiera tajemniczy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

03.07.2024 11:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa pomidorowa bez śmietany? Proszę bardzo. Patent Ewy Wachowicz na kremową i gładką oraz lekko zabieloną zupę nie wymaga użycia grama nabiału. Wypróbuj, a na stałe zagości w twoim repertuarze.

Kremowa i gładka pomidorówka, bez śmietany czy innego dodatku nabiałowego, która rozkocha w sobie wszystkich? Taką zupę możesz bez problemu przygotować we własnej kuchni. Wystarczy, że skorzystasz z porady Ewy Wachowicz, która zdradziła swój sekret na idealną pomidorówkę. Sekretny składnik może wywołać poruszenie, ale sama sprawdziłam ten przepis i potwierdzam, że jest strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zamiast śmietany do pomidorówki? Patent Ewy Wachowicz

Ten specjalny składnik, który nada twojej zupie kremowości i złagodzi jej smak, jest łatwo dostępny. Świetnie sprawdzi się w przypadku pomidorówki, zwłaszcza kiedy wyjdzie zbyt kwaśna. Produkt ten kupisz w każdym sklepie, a być może znajduje się nawet na półce twojej lodówki. Zazwyczaj łączymy go z deserami, ale w przypadku dań wytrawnych również potrafi zdziałać cuda.

Zamiast tradycyjnej śmietany użyj mleczka kokosowego. Charakteryzuje je łagodny, lekko kokosowy smak. Produkt ten kojarzony jest głównie z deserami, ale nie gorzej odnajduje się też jako dodatek do dań wytrawnych, tj. risotto, sosów, zapiekanek czy makaronów. Mleczko kokosowe doskonale podkreśli smak zup, m.in. pomidorówki. Przepisem na pomidorówkę z mleczkiem kokosowym podzieliła się Ewa Wachowicz. W potrawie tej nie zabrakło innych, nieco orientalnych, dodatków.

Kremowa pomidorowa z mleczkiem kokosowym
Kremowa pomidorowa z mleczkiem kokosowym © Pixabay

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz z mlekiem kokosowym. Przepis

Składniki:

  • 800 g przecieru pomidorowego,
  • 800 g mleczka kokosowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • biała część pora,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • kawałek imbiru,
  • sól, pieprz,
  • sok z ½ limonki,
  • ryż jaśminowy,
  • świeża kolendra,
  • limonka.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej masło i podsmażyć na nim pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, pietruszkę i kawałek selera.
  2. Po chwili dorzucić posiekaną cebulę.
  3. Gdy cebula będzie podsmażona, dodaj pokrojonego w plastry pora.
  4. Przypraw całość kurkumą i papryką, dodaj mleczko kokosowe i dwie szklanki wody.
  5. Przykry i gotuj zupę do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaj starty imbir.
  6. Pod koniec gotowania do zupy dodaj przecier, dopraw całość solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
  7. Zupę pomidorową podawaj z ryżem limonką i kolendrą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także