Ewa Wachowicz dodaje do pomidorówki zamiast śmietany. Złapałam się za głowę, ale spróbowałam i robię to samo
Zupa pomidorowa bez śmietany? Proszę bardzo. Patent Ewy Wachowicz na kremową i gładką oraz lekko zabieloną zupę nie wymaga użycia grama nabiału. Wypróbuj, a na stałe zagości w twoim repertuarze.
Kremowa i gładka pomidorówka, bez śmietany czy innego dodatku nabiałowego, która rozkocha w sobie wszystkich? Taką zupę możesz bez problemu przygotować we własnej kuchni. Wystarczy, że skorzystasz z porady Ewy Wachowicz, która zdradziła swój sekret na idealną pomidorówkę. Sekretny składnik może wywołać poruszenie, ale sama sprawdziłam ten przepis i potwierdzam, że jest strzałem w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę
Co zamiast śmietany do pomidorówki? Patent Ewy Wachowicz
Ten specjalny składnik, który nada twojej zupie kremowości i złagodzi jej smak, jest łatwo dostępny. Świetnie sprawdzi się w przypadku pomidorówki, zwłaszcza kiedy wyjdzie zbyt kwaśna. Produkt ten kupisz w każdym sklepie, a być może znajduje się nawet na półce twojej lodówki. Zazwyczaj łączymy go z deserami, ale w przypadku dań wytrawnych również potrafi zdziałać cuda.
Zamiast tradycyjnej śmietany użyj mleczka kokosowego. Charakteryzuje je łagodny, lekko kokosowy smak. Produkt ten kojarzony jest głównie z deserami, ale nie gorzej odnajduje się też jako dodatek do dań wytrawnych, tj. risotto, sosów, zapiekanek czy makaronów. Mleczko kokosowe doskonale podkreśli smak zup, m.in. pomidorówki. Przepisem na pomidorówkę z mleczkiem kokosowym podzieliła się Ewa Wachowicz. W potrawie tej nie zabrakło innych, nieco orientalnych, dodatków.
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz z mlekiem kokosowym. Przepis
Składniki:
- 800 g przecieru pomidorowego,
- 800 g mleczka kokosowego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- biała część pora,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki papryki ostrej,
- kawałek imbiru,
- sól, pieprz,
- sok z ½ limonki,
- ryż jaśminowy,
- świeża kolendra,
- limonka.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej masło i podsmażyć na nim pokrojone w słupki warzywa – marchewkę, pietruszkę i kawałek selera.
- Po chwili dorzucić posiekaną cebulę.
- Gdy cebula będzie podsmażona, dodaj pokrojonego w plastry pora.
- Przypraw całość kurkumą i papryką, dodaj mleczko kokosowe i dwie szklanki wody.
- Przykry i gotuj zupę do miękkości warzyw. W międzyczasie dodaj starty imbir.
- Pod koniec gotowania do zupy dodaj przecier, dopraw całość solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
- Zupę pomidorową podawaj z ryżem limonką i kolendrą.