Już od dawna nie zabielam pomidorówki śmietaną. Znajoma kucharka zdradziła mi lepszy sposób
Marzy ci się kremowa i gładka pomidorówka z wyczuwalną słodką nutą? Taką bez problemu przyrządzisz w domu. Wystarczy, że skorzystasz z rady doświadczonej kucharki. Efekt piorunujący!
30.08.2023 12:58
Ten składnik nada zupie kremowości i złagodzi jej smak. Świetnie sprawdzi się w przypadku pomidorówki, zwłaszcza kiedy wyjdzie zbyt kwaśna. Produkt ten kupisz w każdym sklepie, a być może znajduje się nawet na półce twojej lodówki. Zazwyczaj łączymy go z deserami, ale w przypadku dań wytrawnych również potrafi zdziałać cuda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym zabielić pomidorówkę? Użyj tego zamiast śmietany
Kremową, gładką konsystencję zupy uzyskasz, zastępując śmietanę... serkiem mascarpone. Mascarpone to gładki, miękki i delikatny ser wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego. Charakteryzuje go łagodny, mleczny smak. Produkt ten kojarzony jest głównie z deserami, np. włoskim tiramisu. Dobrze jednak odnajduje się też jako dodatek do dań wytrawnych, tj. risotto, sosów, zapiekanek czy makaronów. Mascarpone doskonale podkreśli smak zup, m.in. pomidorówki.
Jak zabielić pomidorówkę serkiem mascarpone? Produkt trzeba dodać do zupy w odpowiednim momencie. Należy też pamiętać, by wcześniej wymieszać serek z odrobiną gorącej zupy, by zahartować produkt i zmienić jego konsystencję na bardziej płynną, co zapobiegnie wytwarzaniu się nieestetycznych grudek. Serek mascarpone już wymieszany z zupą przelej do garnka z pomidorówką i dokładnie zamieszaj całość. Pamiętaj, by przed tym procederem zdjąć zupę z palnika. Po zabieleniu nie gotuj już zupy.
Co zamiast śmietany do zupy?
Istnieje wiele alternatywnych składników, które można użyć do zabielenia zupy zamiast śmietany. Kokosowe, migdałowe, sojowe czy ryżowe mleko to opcje dla osób unikających nabiału. Kokosowe mleko doda delikatnego smaku, migdałowe wniesie lekko orzechowy posmak, a mleko sojowe ma neutralny smak.
Zupa może zyskać kremową fakturę, gdy dodasz do niej zblendowane warzywa, takie jak ziemniaki, dynia czy marchew. To również sposób na wzbogacenie potrawy o wartości odżywcze. Orzechy nerkowca, migdały czy orzechy włoskie mogą posłużyć do przygotowania kremowego puree. Dodaj odrobinę wody i zmiksuj, a następnie dodaj do zupy. To doskonały sposób na zwiększenie zawartości białka i zdrowych tłuszczów w potrawie.