Ewa Wachowicz nadziewa pierogi nietypowym serem. Tak delikatnych jeszcze nie jadłeś

Pierogi z ricottą i parmezanem według Ewy Wachowicz. Pycha!
Pierogi z ricottą i parmezanem według Ewy Wachowicz. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, SMarina

21.06.2024 12:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marzą ci się pierogi z serem tak delikatne, że będą się dosłownie rozpływały w ustach? Jeśli tak, to koniecznie zobacz przepis Ewy Wachowicz na ten specjał. Tym razem mistrzyni gotowania postawiła na totalnie włoski farsz, mieszając tam dwa sławne sery z Italii. Niewiarygodne!

Chociaż Ewie Wachowicz już nieraz zdarzało się nas zaskoczyć swoją absolutnie niezwykłą kreatywnością kulinarną, to tym razem specjalistka od domowych dań przeszła samą siebie. Mamy przeczucie, że te pierogi już wkrótce staną się hitem także w twoim domu — wystarczy dać im szansę za pierwszym razem. Jeśli się na to zdecydujesz, to wykonanie kolejnych porcji masz jak w banku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym aż tak wyjątkowym charakteryzują się te pierogi? Oczywiście wnętrzem. Ewa Wachowicz postanowiła stworzyć farsz z ricotty — słodkawego sera z serwatki — oraz parmezanu — podpuszczkowego wyrobu pełnego słoności i umami. Połączenie tych dwóch pochodzących z Włoch serów daje niezwykle smaczny efekt, który wprost prosi się o to, by dać się nim rozkoszować podniebieniu. A to wszystko zmieszane w delikatnie zaparzanym cieście pierogowym i doprawione kolejnym kojarzącym się z Półwyspem Apenińskim produktem: bazylią. Sam przyznaj, że to prawdziwie włoskie pierogi!

Pierogi z ricottą i parmezanem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 250 g serka ricotta,
  • 1 szklanka tartego parmezanu,
  • listki bazylii,
  • 1 żółtko,
  • sól, pieprz.
Pierogi z serem ricotta wyjdą delikatne i bardzo... włoskie
Pierogi z serem ricotta wyjdą delikatne i bardzo... włoskie© Canva | MSPhotographic

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę lub blat. Teraz wlewaj w nią stopniowo szklankę wrzątku; wmieszaj płyn nożem. Dodaj do masy jajko i znowu wymieszaj. Wlej oliwą i posól, a następnie wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na 20 minut.
  2. Ricottę wymieszaj z tartym parmezanem, żółtkiem, solą, pieprzem i porwanymi lub posiekanymi listkami bazylii.
  3. Gdy ciasto na pierogi odpocznie, rozwałkuj je i wykrój krążki. Na każdy nałóż farsz, a potem zlep brzegi.
  4. Gotuj po trochu w osolonej wodzie. Po minucie (liczymy od wypłynięcia pierogów na powierzchnię) wyjmij je z wody. Ewa Wachowicz zaleca zahartowanie ich w zimnej wodzie, a następnie odcedzenie na sicie. Podawaj z palonym masłem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także