Ewa Wachowicz nadziewa pierogi nietypowym serem. Tak delikatnych jeszcze nie jadłeś

Marzą ci się pierogi z serem tak delikatne, że będą się dosłownie rozpływały w ustach? Jeśli tak, to koniecznie zobacz przepis Ewy Wachowicz na ten specjał. Tym razem mistrzyni gotowania postawiła na totalnie włoski farsz, mieszając tam dwa sławne sery z Italii. Niewiarygodne!

Pierogi z ricottą i parmezanem według Ewy Wachowicz. Pycha!Pierogi z ricottą i parmezanem według Ewy Wachowicz. Pycha!
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, SMarina

Chociaż Ewie Wachowicz już nieraz zdarzało się nas zaskoczyć swoją absolutnie niezwykłą kreatywnością kulinarną, to tym razem specjalistka od domowych dań przeszła samą siebie. Mamy przeczucie, że te pierogi już wkrótce staną się hitem także w twoim domu — wystarczy dać im szansę za pierwszym razem. Jeśli się na to zdecydujesz, to wykonanie kolejnych porcji masz jak w banku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Czym aż tak wyjątkowym charakteryzują się te pierogi? Oczywiście wnętrzem. Ewa Wachowicz postanowiła stworzyć farsz z ricotty — słodkawego sera z serwatki — oraz parmezanu — podpuszczkowego wyrobu pełnego słoności i umami. Połączenie tych dwóch pochodzących z Włoch serów daje niezwykle smaczny efekt, który wprost prosi się o to, by dać się nim rozkoszować podniebieniu. A to wszystko zmieszane w delikatnie zaparzanym cieście pierogowym i doprawione kolejnym kojarzącym się z Półwyspem Apenińskim produktem: bazylią. Sam przyznaj, że to prawdziwie włoskie pierogi!

Pierogi z ricottą i parmezanem według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 250 g serka ricotta,
  • 1 szklanka tartego parmezanu,
  • listki bazylii,
  • 1 żółtko,
  • sól, pieprz.
Pierogi z serem ricotta wyjdą delikatne i bardzo... włoskie
Pierogi z serem ricotta wyjdą delikatne i bardzo... włoskie © Canva | MSPhotographic

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę lub blat. Teraz wlewaj w nią stopniowo szklankę wrzątku; wmieszaj płyn nożem. Dodaj do masy jajko i znowu wymieszaj. Wlej oliwą i posól, a następnie wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na 20 minut.
  2. Ricottę wymieszaj z tartym parmezanem, żółtkiem, solą, pieprzem i porwanymi lub posiekanymi listkami bazylii.
  3. Gdy ciasto na pierogi odpocznie, rozwałkuj je i wykrój krążki. Na każdy nałóż farsz, a potem zlep brzegi.
  4. Gotuj po trochu w osolonej wodzie. Po minucie (liczymy od wypłynięcia pierogów na powierzchnię) wyjmij je z wody. Ewa Wachowicz zaleca zahartowanie ich w zimnej wodzie, a następnie odcedzenie na sicie. Podawaj z palonym masłem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀