InspiracjeZrób teraz, żeby zimą mieć z głowy gotowanie. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Zrób teraz, żeby zimą mieć z głowy gotowanie. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na leczo do słoików
Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na leczo do słoików
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

30.07.2024 13:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na leczo do słoików na zimę, które doskonale odegra rolę szybkiego obiadu, kiedy brak pomysłu i sił na gotowanie. To kapitalna baza pod wiele potraw, a także potrawa sama w sobie.

Leczo Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Lista składników ograniczona jest do minimum, z kolei samo danie prezentuje się i smakuje obłędnie. Przygotuj mały zestaw słoików teraz, a jesienią i zimą uratują cię, kiedy nie będziesz mieć ochoty na gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na leczo do słoików

Leczo do słoików na zimę według przepisu Tomasza Strzelczyka jest bardzo proste. Mamy tutaj dosłownie kilka składników, podkręconych aromatem przypraw. Pamiętaj, by nie ominąć procesu pasteryzacji, która wydłuży trwałość przetworów. Tomasz Strzelczyk podkreśla, że leczo do słoików będzie świetną bazą, do której będzie można dodać w późniejszym etapie podsmażonej kiełbasy, boczku, karkówki. Leczo sprawdzi się również jako sos.

Jeśli ilość przypraw nie jest dla ciebie wystarczająca, wstrzymaj się z dodawaniem kolejnych na tym etapie.target="_blank"> Leczo lepiej będzie "dosmaczyć" podczas podgrzewania, czyli w momencie przyrządzania właściwej potrawy. Wersję do słoika należy potraktować jako bazę.

Leczo na zimę do słoików Tomasza Strzelczyka
Leczo na zimę do słoików Tomasza Strzelczyka© YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Leczo do słoików na zimę. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 1,5 kg papryki,
  • 1 kg pomidorów świeżych,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 500 g cebuli,
  • 2 ostre papryki (opcjonalnie),
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • płaska łyżka cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie dopraw cebulę kminkiem, czerwoną papryką, solą oraz pieprzem świeżo zmielonym.
  2. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do zezłoconej cebuli.
  3. Paprykę pokrój w paseczki i dodaj do warzyw.
  4. Ostre papryczki pokrój drobno i również dorzuć do warzyw.
  5. Kiedy papryka zmięknie, dodaj pomidory krojone z puszki.
  6. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych. Pomidory możesz wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
  7. Całość dopraw do smaku solą i cukrem. Duś warzywa jeszcze przez 20 minut.
  8. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików.
  9. Słoiki zakręć dokładnie.
  10. Garnek wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Do garnka nalej ciepłej wody do wysokości 4/5 słoików. Pasteryzuj ok. 20 minut od momentu zagotowania wody.
  11. Słoiki odstaw do góry dnem do ostygnięcia na 24 godziny.
  12. Leczo w słoikach przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Tomasz Strzelczykprzepisleczo