Zrób teraz, żeby zimą mieć z głowy gotowanie. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na leczo do słoików na zimę, które doskonale odegra rolę szybkiego obiadu, kiedy brak pomysłu i sił na gotowanie. To kapitalna baza pod wiele potraw, a także potrawa sama w sobie.

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na leczo do słoikówTomasz Strzelczyk zdradził przepis na leczo do słoików
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Leczo Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Lista składników ograniczona jest do minimum, z kolei samo danie prezentuje się i smakuje obłędnie. Przygotuj mały zestaw słoików teraz, a jesienią i zimą uratują cię, kiedy nie będziesz mieć ochoty na gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na leczo do słoików

Leczo do słoików na zimę według przepisu Tomasza Strzelczyka jest bardzo proste. Mamy tutaj dosłownie kilka składników, podkręconych aromatem przypraw. Pamiętaj, by nie ominąć procesu pasteryzacji, która wydłuży trwałość przetworów. Tomasz Strzelczyk podkreśla, że leczo do słoików będzie świetną bazą, do której będzie można dodać w późniejszym etapie podsmażonej kiełbasy, boczku, karkówki. Leczo sprawdzi się również jako sos.

Jeśli ilość przypraw nie jest dla ciebie wystarczająca, wstrzymaj się z dodawaniem kolejnych na tym etapie. Leczo lepiej będzie "dosmaczyć" podczas podgrzewania, czyli w momencie przyrządzania właściwej potrawy. Wersję do słoika należy potraktować jako bazę.

Leczo na zimę do słoików Tomasza Strzelczyka
Leczo na zimę do słoików Tomasza Strzelczyka © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Leczo do słoików na zimę. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 1,5 kg papryki,
  • 1 kg pomidorów świeżych,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 500 g cebuli,
  • 2 ostre papryki (opcjonalnie),
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • płaska łyżka cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie dopraw cebulę kminkiem, czerwoną papryką, solą oraz pieprzem świeżo zmielonym.
  2. Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do zezłoconej cebuli.
  3. Paprykę pokrój w paseczki i dodaj do warzyw.
  4. Ostre papryczki pokrój drobno i również dorzuć do warzyw.
  5. Kiedy papryka zmięknie, dodaj pomidory krojone z puszki.
  6. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych. Pomidory możesz wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
  7. Całość dopraw do smaku solą i cukrem. Duś warzywa jeszcze przez 20 minut.
  8. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików.
  9. Słoiki zakręć dokładnie.
  10. Garnek wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Do garnka nalej ciepłej wody do wysokości 4/5 słoików. Pasteryzuj ok. 20 minut od momentu zagotowania wody.
  11. Słoiki odstaw do góry dnem do ostygnięcia na 24 godziny.
  12. Leczo w słoikach przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają