Tak upieczona karkówka będzie ozdobą stołu. Strzelczyk zdradził swój popisowy przepis

Tomasz Strzelczyk wywołał tym przepisem lawinę zachwytu. Pieczeń huzarska według jego wariacji wygląda obiecująco. "Obłęd. Nie wiem, jak to skomentować" - pochwalił swoje dzieło kucharz.

Tomasz Strzelczyk zdradził pieczeń na pieczeń huzarską Tomasz Strzelczyk zdradził pieczeń na pieczeń huzarską
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Idealna na mniej i bardziej uroczysty obiad. Zaimponujesz nią i teściowej, i wymagającym ciotom. Pieczeń huzarska to tradycyjne polskie danie, którego sława nieco przycichła. Tomasz Strzelczyk zaproponował jednak powrót do starych receptur i pokazał, jak przyrządzić kawał mięcha z soczystym farszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki na Wolskiej to słodki hit z Warszawy. W czym tkwi ich sekret

Popisowy przepis Tomasza Strzelczyka. PIeczeń huzarska to tradycyjne polskie danie

Pieczeń huzarska stanowiła niegdyś odświętne danie, a przepis na nią znajdował się w większości książek kucharskich wydawanych w okresie międzywojennym. Tradycyjnie przyrządzano ją z mięsa wołowego. Nacięty w plastry kawał mięsa przekładano cebulą, a całość doprawiano cytryną i podlewano masłem oraz bulionem.

Tradycyjnie pieczeń huzarska powstaje z wołowiny, jednak Tomasz Strzelczyk postawił na wieprzowinę, solidny kawałek karkówki. Jak wspomniał, trudno dostać dobrej jakości wołowinę, a jeśli już taka się trafi, zwykle jest bardzo droga. Jeśli więc nie chcesz wydawać kroci, przygotuj pieczeń huzarską z wieprzowiny. Natomiast ci, którzy preferują wołowinę, najlepiej by sięgnęli po część z mięsa zrazowego.

Pieczeń huzarska. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 400 g pieczarek,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mąka do posypki,
  • tymianek rozmaryn.

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, by wytopił się tłuszcz.
  2. Pieczarki pokrój w półplastry.
  3. Grzyby smaż partiami na wytopionym tłuszczu. Dodaj nieco tymianku (suszonego lub świeżego), świeżo mielonego pieprzu. Smaż całość na wysokim ogniu.
  4. Cebulę pokrój w piórka. Dodaj ją do podsmażonych pieczarek. Warzywa dopraw solą. Smaż całość ok. 10 minut. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj 3 łyżki bułki tartej. Wymieszaj całość. Farsz gotowy.
  6. Karkówkę natnij w plastry, ale nie przecinając jej do końca. Nacięte mięso oprósz solą i świeżo startym pieprzem i dobrze wmasuj przyprawy pomiędzy nacięciami.
  7. Mięso przełóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), a między plastrami umieść przygotowany wcześniej farsz.
  8. Sznurkiem (przeznaczonym do celów kulinarnych) zawiąż mięso wzdłuż, dociskając plastry do siebie. Tomasz Strzelczyk pieczeń związał w trzech miejscach.
  9. Pod sznurek wciśnij kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu.
  10. Oprósz pieczeń mąką pszenną.
  11. Tomasz Strzelczyk proponuje, by pieczeń wrzucić do zimnego piekarnika ustawionego na 100 st.C. Całość pieczenie przez 2 godziny.

Pieczeń huzarska to pyszna ozdoba stołu / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis