PrzepisDania mięsneTak upieczona karkówka będzie ozdobą stołu. Strzelczyk zdradził swój popisowy przepis

Tak upieczona karkówka będzie ozdobą stołu. Strzelczyk zdradził swój popisowy przepis

Tomasz Strzelczyk zdradził pieczeń na pieczeń huzarską
Tomasz Strzelczyk zdradził pieczeń na pieczeń huzarską
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

26.07.2024 09:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tomasz Strzelczyk wywołał tym przepisem lawinę zachwytu. Pieczeń huzarska według jego wariacji wygląda obiecująco. "Obłęd. Nie wiem, jak to skomentować" - pochwalił swoje dzieło kucharz.

Idealna na mniej i bardziej uroczysty obiad. Zaimponujesz nią i teściowej, i wymagającym ciotom. Pieczeń huzarska to tradycyjne polskie danie, którego sława nieco przycichła. Tomasz Strzelczyk zaproponował jednak powrót do starych receptur i pokazał, jak przyrządzić kawał mięcha z soczystym farszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Popisowy przepis Tomasza Strzelczyka. PIeczeń huzarska to tradycyjne polskie danie

Pieczeń huzarska stanowiła niegdyś odświętne danie, a przepis na nią znajdował się w większości książek kucharskich wydawanych w okresie międzywojennym. Tradycyjnie przyrządzano ją z mięsa wołowego. Nacięty w plastry kawał mięsa przekładano cebulą, a całość doprawiano cytryną i podlewano masłem oraz bulionem.

Tradycyjnie pieczeń huzarska powstaje z wołowiny, jednak Tomasz Strzelczyk postawił na wieprzowinę, solidny kawałek karkówki. Jak wspomniał, trudno dostać dobrej jakości wołowinę, a jeśli już taka się trafi, zwykle jest bardzo droga. Jeśli więc nie chcesz wydawać kroci, przygotuj pieczeń huzarską z wieprzowiny. Natomiast ci, którzy preferują wołowinę, najlepiej by sięgnęli po część z mięsa zrazowego.

Pieczeń huzarska. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 400 g pieczarek,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mąka do posypki,
  • tymianek rozmaryn.

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, by wytopił się tłuszcz.
  2. Pieczarki pokrój w półplastry.
  3. Grzyby smaż partiami na wytopionym tłuszczu. Dodaj nieco tymianku (suszonego lub świeżego), świeżo mielonego pieprzu. Smaż całość na wysokim ogniu.
  4. Cebulę pokrój w piórka. Dodaj ją do podsmażonych pieczarek. Warzywa dopraw solą. Smaż całość ok. 10 minut. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj 3 łyżki bułki tartej. Wymieszaj całość. Farsz gotowy.
  6. Karkówkę natnij w plastry, ale nie przecinając jej do końca. Nacięte mięso oprósz solą i świeżo startym pieprzem i dobrze wmasuj przyprawy pomiędzy nacięciami.
  7. Mięso przełóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), a między plastrami umieść przygotowany wcześniej farsz.
  8. Sznurkiem (przeznaczonym do celów kulinarnych) zawiąż mięso wzdłuż, dociskając plastry do siebie. Tomasz Strzelczyk pieczeń związał w trzech miejscach.
  9. Pod sznurek wciśnij kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu.
  10. Oprósz pieczeń mąką pszenną.
  11. Tomasz Strzelczyk proponuje, by pieczeń wrzucić do zimnego piekarnika ustawionego na 100 st.C. Całość pieczenie przez 2 godziny.

Pieczeń huzarska to pyszna ozdoba stołu / Oddaszfartucha

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także