Zamiast ogórków Strzelczyk upycha w słoikach inne warzywo. Smak to "istna petardina"

Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?

Tomasz Strzelczyk i przepis na pomidory małosolneTomasz Strzelczyk i przepis na pomidory małosolne
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Tomasz Strzelczyk to znany kucharz i bloger, założyciel portalu oddaszfartucha.pl. Szerszej publiczności dał się poznać jako uczestnik czwartej edycji programu "Masterchef Polska", podczas której dotarł aż do finałowej piątki. Strzelczyk swoje przepisy prezentuje również w formie wideo na YouTubie. Na kanale udostępnił ostatnio instrukcję, jak krok po kroku zrobić pomidory małosolne. Widzowie nie kryli zdumienia pomysłem kucharza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić pomidory małosolne. "Istna petardina"

Przepis Tomasza Strzelczyka część jego obserwatorów wprawił w osłupienie, kolejni czym prędzej pobiegli do kuchni i przygotowali pomidory małosolne. Z komentarzy wynika, że efekt przerósł oczekiwania:

"Super przepis, wypróbowałam, wyszły pyszne. Miałam wątpliwości co do ilości soli, ale okazało się, że niepotrzebnie. Pomidorki pyszne" - napisała jedna z internautek na YouTubie.

Wielu komentujących zwróciło uwagę na ilość soli, jaką proponuje Strzelczyk w przepisie na pomidory małosolne - to jedna czubata łyżka na pół litra wody. Warto jednak zaznaczyć, że pomidory małosolne w zalewie spędzą dobę, maksymalnie trzy. A sama nazwa "małosolne" nie wzięła się od małej ilości soli, a od tego, że ogórki czy pomidory spędzają w niej mało czasu.

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na pomidory małosolne
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na pomidory małosolne © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Pomidory małosolne. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 kg małych pomidorów, mogą być na gałązce,
  • kilka kwiatów kopru,
  • 3-4 liście winogron lub porzeczki,
  • 2 liście wiśni,
  • 1 liść chrzanu,
  • mały kawałek chrzanu,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach,
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej na 500 ml wody gazowanej.

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone pomidory ponakłuwaj wykałaczką.
  2. Ząbki czosnku obierz i lekko zgnieć dłonią.
  3. Chrzan obierz i pokrój w plasterki.
  4. Do słoika wrzuć czosnek i chrzan, pieprz w ziarnach, liść laurowy, kwiaty kopru, liść chrzanu, liście wiśni, liść winogrona (lub porzeczki).
  5. Następnie włóż do słoika pomidory, przekładając kolejne warstwy gałązkami kopru i liśćmi winogron. Ułóż je ciasno, ale nie na tyle, by były zmiażdżone. Na wierzchu ułóż liść winogrona.
  6. Wodę gazowaną wymieszaj z solą - tyle, by przykryła pomidory. Słoik przykryj zakrętką, ale nie zakręcaj go dokładnie.
  7. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀