Zamiast ogórków Strzelczyk upycha w słoikach inne warzywo. Smak to "istna petardina"

Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?

Tomasz Strzelczyk i przepis na pomidory małosolneTomasz Strzelczyk i przepis na pomidory małosolne
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Tomasz Strzelczyk to znany kucharz i bloger, założyciel portalu oddaszfartucha.pl. Szerszej publiczności dał się poznać jako uczestnik czwartej edycji programu "Masterchef Polska", podczas której dotarł aż do finałowej piątki. Strzelczyk swoje przepisy prezentuje również w formie wideo na YouTubie. Na kanale udostępnił ostatnio instrukcję, jak krok po kroku zrobić pomidory małosolne. Widzowie nie kryli zdumienia pomysłem kucharza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić pomidory małosolne. "Istna petardina"

Przepis Tomasza Strzelczyka część jego obserwatorów wprawił w osłupienie, kolejni czym prędzej pobiegli do kuchni i przygotowali pomidory małosolne. Z komentarzy wynika, że efekt przerósł oczekiwania:

"Super przepis, wypróbowałam, wyszły pyszne. Miałam wątpliwości co do ilości soli, ale okazało się, że niepotrzebnie. Pomidorki pyszne" - napisała jedna z internautek na YouTubie.

Wielu komentujących zwróciło uwagę na ilość soli, jaką proponuje Strzelczyk w przepisie na pomidory małosolne - to jedna czubata łyżka na pół litra wody. Warto jednak zaznaczyć, że pomidory małosolne w zalewie spędzą dobę, maksymalnie trzy. A sama nazwa "małosolne" nie wzięła się od małej ilości soli, a od tego, że ogórki czy pomidory spędzają w niej mało czasu.

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na pomidory małosolne
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na pomidory małosolne © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Pomidory małosolne. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 kg małych pomidorów, mogą być na gałązce,
  • kilka kwiatów kopru,
  • 3-4 liście winogron lub porzeczki,
  • 2 liście wiśni,
  • 1 liść chrzanu,
  • mały kawałek chrzanu,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach,
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej na 500 ml wody gazowanej.

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone pomidory ponakłuwaj wykałaczką.
  2. Ząbki czosnku obierz i lekko zgnieć dłonią.
  3. Chrzan obierz i pokrój w plasterki.
  4. Do słoika wrzuć czosnek i chrzan, pieprz w ziarnach, liść laurowy, kwiaty kopru, liść chrzanu, liście wiśni, liść winogrona (lub porzeczki).
  5. Następnie włóż do słoika pomidory, przekładając kolejne warstwy gałązkami kopru i liśćmi winogron. Ułóż je ciasno, ale nie na tyle, by były zmiażdżone. Na wierzchu ułóż liść winogrona.
  6. Wodę gazowaną wymieszaj z solą - tyle, by przykryła pomidory. Słoik przykryj zakrętką, ale nie zakręcaj go dokładnie.
  7. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości