Prosty przepis na ogórki małosolne. Są gotowe w 24 godziny
Sezon ogórkowy oznacza, że na wielu polskich stołach kiszone ustępując małosolnym. Chrupiące ogórki to świetny dodatek do wielu potraw, ale również zdrowa przekąska. Z tym przepisem już następnego dnia możesz cieszyć się smakiem.
20.07.2024 14:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ogórki małosolne robiła moja babcia i moja mama, a teraz i ja nie wyobrażam sobie lata bez tego smaku. Duży słój cały czas jest w użyciu. Gdy tylko zobaczę, że ogórki się kończą (co z kolei dzieje się bardzo szybko), nastawiam nową porcję. Małosolnych zdecydowanie nie może zabraknąć, gdy trwa sezon na pyszne ogórki.
Ogórki małosolne na szybko
Ogórki małosolne to przysmak, który nieodłącznie kojarzy się z latem. Delikatne w smaku, chrupiące i pełne świeżości, cieszą się ogromną popularnością na polskich stołach. Świetnie pasują do pieczonych i duszonych mięs, sprawdzają się też jako dodatek do kanapek. Są również amatorzy, którzy małosolne traktują jako samodzielną przekąskę i niczego więcej do szczęścia nie potrzebują.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ogórki małosolne
Przygotowanie ogórków małosolnych to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy odpowiednia zalewa, dobrej jakości ogórki i odrobina cierpliwości. W tym przypadku wystarczą 24 godziny, aby cieszyć się pysznymi małosolnymi.
Składniki:
- 1/2 l wody,
- 1,5 łyżki soli kamiennej,
- 800 g ogórków gruntowych,
- 4 cm korzenia chrzanu,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 gałązek kopru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Wodę zagotowuję, dodaję sól i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 2. W dużym słoiku lub innym naczyniu do ogórków umieszczam koper włoski.
Krok 3. Następnie dodaję umyte i osuszone ogórki gruntowe. Dorzucam obrany i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu oraz ząbki czosnku. Robię to warstwami - koper, trochę ogórków, dodatki, znów ogórki, dodatki i na koniec koper.
Krok 5. Zalewam całość przygotowaną wodą z solą. Przykrywam talerzykiem i dociskam czymś ciężkim. Odstawiam na 24 godziny w ciemne miejsce. Po tym czasie ogórki małosolne są już gotowe. Smacznego!