Prosty przepis na ogórki małosolne. Są gotowe w 24 godziny

Sezon ogórkowy oznacza, że na wielu polskich stołach kiszone ustępując małosolnym. Chrupiące ogórki to świetny dodatek do wielu potraw, ale również zdrowa przekąska. Z tym przepisem już następnego dnia możesz cieszyć się smakiem.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ogórki małosolne robiła moja babcia i moja mama, a teraz i ja nie wyobrażam sobie lata bez tego smaku. Duży słój cały czas jest w użyciu. Gdy tylko zobaczę, że ogórki się kończą (co z kolei dzieje się bardzo szybko), nastawiam nową porcję. Małosolnych zdecydowanie nie może zabraknąć, gdy trwa sezon na pyszne ogórki.

Ogórki małosolne na szybko

Ogórki małosolne to przysmak, który nieodłącznie kojarzy się z latem. Delikatne w smaku, chrupiące i pełne świeżości, cieszą się ogromną popularnością na polskich stołach. Świetnie pasują do pieczonych i duszonych mięs, sprawdzają się też jako dodatek do kanapek. Są również amatorzy, którzy małosolne traktują jako samodzielną przekąskę i niczego więcej do szczęścia nie potrzebują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Przepis na ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy odpowiednia zalewa, dobrej jakości ogórki i odrobina cierpliwości. W tym przypadku wystarczą 24 godziny, aby cieszyć się pysznymi małosolnymi.

Składniki:

  • 1/2 l wody,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej,
  • 800 g ogórków gruntowych,
  • 4 cm korzenia chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 gałązek kopru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Wodę zagotowuję, dodaję sól i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Krok 2. W dużym słoiku lub innym naczyniu do ogórków umieszczam koper włoski.

Koper do ogórków małosolnych
Koper do ogórków małosolnych © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaję umyte i osuszone ogórki gruntowe. Dorzucam obrany i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu oraz ząbki czosnku. Robię to warstwami - koper, trochę ogórków, dodatki, znów ogórki, dodatki i na koniec koper.

Ogórki małosolne w garnku
Ogórki małosolne w garnku © Pyszności

Krok 5. Zalewam całość przygotowaną wodą z solą. Przykrywam talerzykiem i dociskam czymś ciężkim. Odstawiam na 24 godziny w ciemne miejsce. Po tym czasie ogórki małosolne są już gotowe. Smacznego!

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę