Sekret idealnych ogórków małosolnych. Zapomnij o zalewie, wypróbuj prostszy sposób

Ogórki małosolne to idealny dodatek do letnich potraw. Chrupiące, aromatyczne i pełne smaku, potrafią urozmaicić każdy posiłek. Tradycyjne metody kiszenia ogórków mogą być czasochłonne i wymagać specjalnych narzędzi. Na szczęście istnieje prostszy sposób na przygotowanie pysznych ogórków małosolnych bez użycia zalewy!

Sekret idealnych ogórków małosolnych. Zapomnij o zalewie, wypróbuj prostszy sposóbSekret idealnych ogórków małosolnych. Zapomnij o zalewie, wypróbuj prostszy sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ogórki małosolne to letni przysmak, który wielu z nas uwielbia chrupać. Tradycyjnie przygotowywane w zalewie, wymagają poświęcenia sporo czasu i uwagi. Dziś jednak zdradzę ci sposób na ogórki małosolne, który jest o wiele prostszy i szybszy, a efekty równie pyszne. Przygotowanie ich bez zalewy może brzmieć nietypowo, ale gwarantuję, że warto spróbować. Ten przepis sprawi, że ogórki staną się twoim ulubionym warzywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Przepis na idealne ogórki małosolne bez zalewy

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (małych lub średnich),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 2 gałązki kopru,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek pokrój w plasterki, a chrzan w drobną kostkę.
  3. Do każdego woreczka strunowego włóż ogórki, czosnek, chrzan, sól, gorczycę, koperek i liście laurowe.
  4. Szczelnie je zamknij, usuwając nadmiar powietrza.
  5. Warto też wstrząsnąć woreczkami, aby równomiernie rozprowadzić składniki.
  6. Teraz umieść je w chłodziarce na 4 godziny.
  7. Następnie wyjmij woreczki z ogórkami i pozostaw je w temperaturze pokojowej na kolejne 20 godzin.
  8. Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe do spożycia.

Ogórki małosolne bez zalewy to prosty i pyszny sposób na wzbogacenie swojego menu. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwe i przyjemne może być przygotowanie domowych przetworów!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione