Sekret idealnych ogórków małosolnych. Zapomnij o zalewie, wypróbuj prostszy sposób

Ogórki małosolne to idealny dodatek do letnich potraw. Chrupiące, aromatyczne i pełne smaku, potrafią urozmaicić każdy posiłek. Tradycyjne metody kiszenia ogórków mogą być czasochłonne i wymagać specjalnych narzędzi. Na szczęście istnieje prostszy sposób na przygotowanie pysznych ogórków małosolnych bez użycia zalewy!

Sekret idealnych ogórków małosolnych. Zapomnij o zalewie, wypróbuj prostszy sposóbSekret idealnych ogórków małosolnych. Zapomnij o zalewie, wypróbuj prostszy sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ogórki małosolne to letni przysmak, który wielu z nas uwielbia chrupać. Tradycyjnie przygotowywane w zalewie, wymagają poświęcenia sporo czasu i uwagi. Dziś jednak zdradzę ci sposób na ogórki małosolne, który jest o wiele prostszy i szybszy, a efekty równie pyszne. Przygotowanie ich bez zalewy może brzmieć nietypowo, ale gwarantuję, że warto spróbować. Ten przepis sprawi, że ogórki staną się twoim ulubionym warzywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Przepis na idealne ogórki małosolne bez zalewy

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (małych lub średnich),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 2 gałązki kopru,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek pokrój w plasterki, a chrzan w drobną kostkę.
  3. Do każdego woreczka strunowego włóż ogórki, czosnek, chrzan, sól, gorczycę, koperek i liście laurowe.
  4. Szczelnie je zamknij, usuwając nadmiar powietrza.
  5. Warto też wstrząsnąć woreczkami, aby równomiernie rozprowadzić składniki.
  6. Teraz umieść je w chłodziarce na 4 godziny.
  7. Następnie wyjmij woreczki z ogórkami i pozostaw je w temperaturze pokojowej na kolejne 20 godzin.
  8. Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe do spożycia.

Ogórki małosolne bez zalewy to prosty i pyszny sposób na wzbogacenie swojego menu. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwe i przyjemne może być przygotowanie domowych przetworów!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości