Ogórki małosolne w pół godziny. Rodzina nie chce już innego dodatku do obiadu

Fałszywe małosolne sprytnie podrabiają smak tych prawdziwych, przez co niepostrzeżenie zagościły w moim menu na stałe. Domownicy oczekują, że będę szykować je do każdej potrawy. Nie sądziłam, że tak prosta sałatka aż tak będzie im smakować.

Fałszywe małosolne Fałszywe małosolne
Źródło zdjęć: © Canva | jacus

To niby prosta sałatka z ogórków, a podbija podniebienia domowników już po pierwszym kęsie. Tak przygotowane ogórki przypominają w smaku małosolne, ale nimi nie są, stąd nazwa. Fałszywym małosolnym niczego nie brakuje, śmiało więc możesz przetestować je w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Fałszywe małosolne. Sposób na szybki dodatek do obiadu

Na ogórki małosolne trzeba poczekać, tylko 2-3 dni, ale niestety nie będą gotowe na zawołanie. Chyba że przygotujesz fałszywe małosolne. Będą gotowe w nieco ponad pół godziny, a ich smak jest bardziej niż zadowalający. Do przygotowania fałszywych małosolnych możesz użyć ogórków sałatkowych. Wystarczy doprawić je i odstawić na chwilę, by przeszły "oszukanym" smakiem. Taka sałatka z pewnością zaskoczy zebranych przy stole. Podaj ją do obiadu lub dań z grilla.

Jakie dodatki do fałszywych małosolnych będą najlepsze? Postaw na klasykę: czosnek, koper, chrzan i sól. Wymienione produkty wystarczy utrzeć na pastę, którą to następnie należy potraktować ogórki. Te wcześniej warto wydrążyć, dzięki czemu nasza sałatka nie będzie ociekać wodą.

Jak zrobić fałszywe małosolne?
Jak zrobić fałszywe małosolne? © Pixabay

Fałszywe małosolne. Przepis

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • odrobina tartego chrzanu,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierz ze skórki, a następnie przekrój na pół wzdłuż, wydrąż środki, a pozostałą część ogórka pokrój w paski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj odrobinę tartego na drobnych okach chrzanu i sól. Utrzyj całość na pastę.
  3. Powstałą pastą natrzyj przygotowane ogórki, posyp całość drobno posiekanym koperkiem i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Fałszywe małosolne podawaj do obiadu i dań z grilla.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby