Ogórki małosolne w pół godziny. Rodzina nie chce już innego dodatku do obiadu
Fałszywe małosolne sprytnie podrabiają smak tych prawdziwych, przez co niepostrzeżenie zagościły w moim menu na stałe. Domownicy oczekują, że będę szykować je do każdej potrawy. Nie sądziłam, że tak prosta sałatka aż tak będzie im smakować.
25.06.2024 | aktual.: 25.06.2024 11:03
To niby prosta sałatka z ogórków, a podbija podniebienia domowników już po pierwszym kęsie. Tak przygotowane ogórki przypominają w smaku małosolne, ale nimi nie są, stąd nazwa. Fałszywym małosolnym niczego nie brakuje, śmiało więc możesz przetestować je w swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fałszywe małosolne. Sposób na szybki dodatek do obiadu
Na ogórki małosolne trzeba poczekać, tylko 2-3 dni, ale niestety nie będą gotowe na zawołanie. Chyba że przygotujesz fałszywe małosolne. Będą gotowe w nieco ponad pół godziny, a ich smak jest bardziej niż zadowalający. Do przygotowania fałszywych małosolnych możesz użyć ogórków sałatkowych. Wystarczy doprawić je i odstawić na chwilę, by przeszły "oszukanym" smakiem. Taka sałatka z pewnością zaskoczy zebranych przy stole. Podaj ją do obiadu lub dań z grilla.
Jakie dodatki do fałszywych małosolnych będą najlepsze? Postaw na klasykę: czosnek, koper, chrzan i sól. Wymienione produkty wystarczy utrzeć na pastę, którą to następnie należy potraktować ogórki. Te wcześniej warto wydrążyć, dzięki czemu nasza sałatka nie będzie ociekać wodą.
Fałszywe małosolne. Przepis
Składniki:
- 3 ogórki gruntowe,
- 4 ząbki czosnku,
- odrobina tartego chrzanu,
- pęczek koperku,
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Ogórki obierz ze skórki, a następnie przekrój na pół wzdłuż, wydrąż środki, a pozostałą część ogórka pokrój w paski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj odrobinę tartego na drobnych okach chrzanu i sól. Utrzyj całość na pastę.
- Powstałą pastą natrzyj przygotowane ogórki, posyp całość drobno posiekanym koperkiem i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Fałszywe małosolne podawaj do obiadu i dań z grilla.