Ogórki małosolne w pół godziny. Rodzina nie chce już innego dodatku do obiadu

Fałszywe małosolne sprytnie podrabiają smak tych prawdziwych, przez co niepostrzeżenie zagościły w moim menu na stałe. Domownicy oczekują, że będę szykować je do każdej potrawy. Nie sądziłam, że tak prosta sałatka aż tak będzie im smakować.

Fałszywe małosolne Fałszywe małosolne
Źródło zdjęć: © Canva | jacus

To niby prosta sałatka z ogórków, a podbija podniebienia domowników już po pierwszym kęsie. Tak przygotowane ogórki przypominają w smaku małosolne, ale nimi nie są, stąd nazwa. Fałszywym małosolnym niczego nie brakuje, śmiało więc możesz przetestować je w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Fałszywe małosolne. Sposób na szybki dodatek do obiadu

Na ogórki małosolne trzeba poczekać, tylko 2-3 dni, ale niestety nie będą gotowe na zawołanie. Chyba że przygotujesz fałszywe małosolne. Będą gotowe w nieco ponad pół godziny, a ich smak jest bardziej niż zadowalający. Do przygotowania fałszywych małosolnych możesz użyć ogórków sałatkowych. Wystarczy doprawić je i odstawić na chwilę, by przeszły "oszukanym" smakiem. Taka sałatka z pewnością zaskoczy zebranych przy stole. Podaj ją do obiadu lub dań z grilla.

Jakie dodatki do fałszywych małosolnych będą najlepsze? Postaw na klasykę: czosnek, koper, chrzan i sól. Wymienione produkty wystarczy utrzeć na pastę, którą to następnie należy potraktować ogórki. Te wcześniej warto wydrążyć, dzięki czemu nasza sałatka nie będzie ociekać wodą.

Jak zrobić fałszywe małosolne?
Jak zrobić fałszywe małosolne? © Pixabay

Fałszywe małosolne. Przepis

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • odrobina tartego chrzanu,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierz ze skórki, a następnie przekrój na pół wzdłuż, wydrąż środki, a pozostałą część ogórka pokrój w paski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj odrobinę tartego na drobnych okach chrzanu i sól. Utrzyj całość na pastę.
  3. Powstałą pastą natrzyj przygotowane ogórki, posyp całość drobno posiekanym koperkiem i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Fałszywe małosolne podawaj do obiadu i dań z grilla.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser