PrzepisSałatkiOgórki małosolne w pół godziny. Rodzina nie chce już innego dodatku do obiadu

Ogórki małosolne w pół godziny. Rodzina nie chce już innego dodatku do obiadu

Fałszywe małosolne
Fałszywe małosolne
Źródło zdjęć: © Canva | jacus

25.06.2024 10:33, aktual.: 25.06.2024 11:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fałszywe małosolne sprytnie podrabiają smak tych prawdziwych, przez co niepostrzeżenie zagościły w moim menu na stałe. Domownicy oczekują, że będę szykować je do każdej potrawy. Nie sądziłam, że tak prosta sałatka aż tak będzie im smakować.

To niby prosta sałatka z ogórków, a podbija podniebienia domowników już po pierwszym kęsie. Tak przygotowane ogórki przypominają w smaku małosolne, ale nimi nie są, stąd nazwa. Fałszywym małosolnym niczego nie brakuje, śmiało więc możesz przetestować je w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fałszywe małosolne. Sposób na szybki dodatek do obiadu

Na ogórki małosolne trzeba poczekać, tylko 2-3 dni, ale niestety nie będą gotowe na zawołanie. Chyba że przygotujesz fałszywe małosolne. Będą gotowe w nieco ponad pół godziny, a ich smak jest bardziej niż zadowalający. Do przygotowania fałszywych małosolnych możesz użyć ogórków sałatkowych. Wystarczy doprawić je i odstawić na chwilę, by przeszły "oszukanym" smakiem. Taka sałatka z pewnością zaskoczy zebranych przy stole. Podaj ją do obiadu lub dań z grilla.

Jakie dodatki do fałszywych małosolnych będą najlepsze? Postaw na klasykę: czosnek, koper, chrzan i sól. Wymienione produkty wystarczy utrzeć na pastę, którą to następnie należy potraktować ogórki. Te wcześniej warto wydrążyć, dzięki czemu nasza sałatka nie będzie ociekać wodą.

Jak zrobić fałszywe małosolne?
Jak zrobić fałszywe małosolne? © Pixabay

Fałszywe małosolne. Przepis

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • odrobina tartego chrzanu,
  • pęczek koperku,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierz ze skórki, a następnie przekrój na pół wzdłuż, wydrąż środki, a pozostałą część ogórka pokrój w paski.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj odrobinę tartego na drobnych okach chrzanu i sól. Utrzyj całość na pastę.
  3. Powstałą pastą natrzyj przygotowane ogórki, posyp całość drobno posiekanym koperkiem i odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Fałszywe małosolne podawaj do obiadu i dań z grilla.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także