WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Ogórki małosolne podkręcam 2 składnikami. Zawsze robię już z pierwszego zbioru, a znikają jeszcze przed jesienią

Ogórki małosolne nie muszę być nudne. Podkręcenie ich smaku dwoma charakterystycznymi produktami sprawi, że wszyscy rzucą się na nie jak oszalali. W czym tkwi ich sekret? W słodyczy. I w ostrości...

Ogórki małosolne z nietypowymi składnikami. Koniecznie wypróbuj!Ogórki małosolne z nietypowymi składnikami. Koniecznie wypróbuj!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Qbek

Czerwiec to początek sezonu na kiszenie ogórków. Niektórzy wolą kiszone, inni małosolne. Chociaż wybór pomiędzy tymi dwoma rodzajami jest bardzo trudny, muszę przyznać, że przepis, który za moment ci pokażę, może sprawić, że bardziej polubisz te drugie. Kiedy pierwszy raz wcieliłem go w życie, a następnie skosztowałem gotowego wyrobu, byłem wniebowzięty. Do dziś przygotowuję ogórki małosolne właśnie w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Wspomniałem wcześniej o mieszance słodkości i ostrości. Ten efekt osiągam za pomocą miodu i chilli — dwóch składników, które poza zapewnieniem nam wystrzałowych doznać smakowych, dodają jeszcze ogórkom kolejnych właściwości prozdrowotnych. Jedząc je, niemal słyszę, jak organizm mi dziękuję. Podniebienie, rzecz jasna, też.

Mam nadzieję, że taki wstęp wystarczająco mocno zachęcił cię do przygotowania ogórków małosolnych według słodko-ostrego przepisu. Jeśli cię przekonałem, zapraszam poniżej. Chwila moment i słoiczki pełne kulinarnego arcydzieła zajmą już miejsce na twoich półkach!

Ogórki małosolne inaczej

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • 1 łyżka soli na 1 l wody,
  • 2 łyżki miodu na 1 l wody,
  • 1 płaska łyżeczka chilli na 1 l wody.


Dodatkowo:


  • baldachy kopru razem z łodygami,
  • ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • gorczyca
  • liście wiśni (lub inne).
Chilli i miód sprawią, że ogórki małosolne będą jedyne w swoim rodzaju
Chilli i miód sprawią, że ogórki małosolne będą jedyne w swoim rodzaju © Canva | Artem Bali

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki wymaczam w zimnej wodzie, a następnie szoruję.
  2. Wodę zagotowuję z solą, chilli i miodem.
  3. W umytych i wyparzonych słoikach układam ciasno ogórki gruntowe. Między nimi daję po trochę kopru, czosnku, liści wiśni i mały kawałek chrzanu. Dodaje też trochę gorczycy.
  4. I teraz tak. Są dwie szkoły przygotowania ogórków małosolnych. Jedni zalewają ogórki gorącą zalewą, inni zimną. Ja zazwyczaj robię to... na dwa sposoby. Dodatkowo każdy słoik oznaczam, a następnie porównuję. Badania nadal trwają, dlatego do tej pory nie jestem w stanie określić, który sposób jest lepszy. Proponuję ci więc to samo: wypróbowanie obu.
  5. Na koniec słoiki zakręcam i odkładam w chłodne miejsce. Po 3 dniach ogórki małosolne są gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser