Ogórki małosolne podkręcam 2 składnikami. Zawsze robię już z pierwszego zbioru, a znikają jeszcze przed jesienią

Ogórki małosolne nie muszę być nudne. Podkręcenie ich smaku dwoma charakterystycznymi produktami sprawi, że wszyscy rzucą się na nie jak oszalali. W czym tkwi ich sekret? W słodyczy. I w ostrości...

Ogórki małosolne z nietypowymi składnikami. Koniecznie wypróbuj!Ogórki małosolne z nietypowymi składnikami. Koniecznie wypróbuj!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Qbek

Czerwiec to początek sezonu na kiszenie ogórków. Niektórzy wolą kiszone, inni małosolne. Chociaż wybór pomiędzy tymi dwoma rodzajami jest bardzo trudny, muszę przyznać, że przepis, który za moment ci pokażę, może sprawić, że bardziej polubisz te drugie. Kiedy pierwszy raz wcieliłem go w życie, a następnie skosztowałem gotowego wyrobu, byłem wniebowzięty. Do dziś przygotowuję ogórki małosolne właśnie w ten sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Wspomniałem wcześniej o mieszance słodkości i ostrości. Ten efekt osiągam za pomocą miodu i chilli — dwóch składników, które poza zapewnieniem nam wystrzałowych doznać smakowych, dodają jeszcze ogórkom kolejnych właściwości prozdrowotnych. Jedząc je, niemal słyszę, jak organizm mi dziękuję. Podniebienie, rzecz jasna, też.

Mam nadzieję, że taki wstęp wystarczająco mocno zachęcił cię do przygotowania ogórków małosolnych według słodko-ostrego przepisu. Jeśli cię przekonałem, zapraszam poniżej. Chwila moment i słoiczki pełne kulinarnego arcydzieła zajmą już miejsce na twoich półkach!

Ogórki małosolne inaczej

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • 1 łyżka soli na 1 l wody,
  • 2 łyżki miodu na 1 l wody,
  • 1 płaska łyżeczka chilli na 1 l wody.


Dodatkowo:


  • baldachy kopru razem z łodygami,
  • ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • gorczyca
  • liście wiśni (lub inne).
Chilli i miód sprawią, że ogórki małosolne będą jedyne w swoim rodzaju
Chilli i miód sprawią, że ogórki małosolne będą jedyne w swoim rodzaju © Canva | Artem Bali

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki wymaczam w zimnej wodzie, a następnie szoruję.
  2. Wodę zagotowuję z solą, chilli i miodem.
  3. W umytych i wyparzonych słoikach układam ciasno ogórki gruntowe. Między nimi daję po trochę kopru, czosnku, liści wiśni i mały kawałek chrzanu. Dodaje też trochę gorczycy.
  4. I teraz tak. Są dwie szkoły przygotowania ogórków małosolnych. Jedni zalewają ogórki gorącą zalewą, inni zimną. Ja zazwyczaj robię to... na dwa sposoby. Dodatkowo każdy słoik oznaczam, a następnie porównuję. Badania nadal trwają, dlatego do tej pory nie jestem w stanie określić, który sposób jest lepszy. Proponuję ci więc to samo: wypróbowanie obu.
  5. Na koniec słoiki zakręcam i odkładam w chłodne miejsce. Po 3 dniach ogórki małosolne są gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty