Żona Miami pokazała, jak zrobić ciasto marchewkowe. Mięciutkie i delikatne

Ciasto marchewkowe jeszcze nie gościło na twoim stole? A może za każdym razem wychodzi jakieś nie takie? Z pewnością więc musisz przetestować przepis Ewy Samej. Deser prezentuje się niebanalnie, a jeśli chodzi o smak, brakuje mu skali.

Ewa Sama pokazała, jak upiec delikatne ciasto marchewkoweEwa Sama pokazała, jak upiec delikatne ciasto marchewkowe
Źródło zdjęć: © Instagram: Ewa Sama (screenshot)

Twoje serce bije mocniej za każdym razem, kiedy przechodzisz obok straganów uginających się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców? Czerwiec to miesiąc, kiedy możemy cieszyć się nie tylko truskawkami, ale też pyszną i soczystą młodą marchewką. Ale zamiast soku czy surówki możesz przygotować na jej bazie wspaniałe ciasto. Przepisem podzieliła się Ewa Sama, bohaterka hitu TVN "Żony Miami".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinarna hity PRL. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzd lat pamiętają

Ewa Sama z "Żon Miami" pokazała, jak upiec ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe nie jest tak popularnym w Polsce deserem, jak szarlotka, sernik czy klasyczny ucieraniec z owocami, ale za oceanem na stołach pojawia się zdecydowanie częściej. Trudno jednak nie skorzystać z możliwości upieczenia ciasta na bazie młodej marchwi, i to w dodatku z przepisu Ewy Samej, która na antenie TVN7 prowadzi kulinarne show, gdzie zajmuje się głównie pieczeniem ciast.

"Ewa Sama piecze" to program dla pasjonatów słodkości i deserów. Jak można przeczytać w opisie formatu, wielbiciele wypieków znajdą w nim szybkie i ciekawe przepisy oraz inspiracje dla swoich kuchennych realizacji. Wiele osób celebrytkę kojarzy też z programem "Żony Miami", gdzie występowała u boku męża — lekarza o włoskich korzeniach.

Ciasto marchewkowe. Przepis Ewy z "Żon Miami"

Składniki:

  • 240 g mąki,
  • 1 łyżka stołowa mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 350 ml oleju rzepakowego,
  • 400 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 6 średnich marchewek, obranych i startych na dużych oczkach,
  • 200 g posiekanych orzechów pekan,
  • 170 g ananasa w kawałkach z puszki.

KREM

  • 450 g serka śmietankowego o temp. pokojowej,
  • 120 g masła o temp. pokojowej,
  • 2,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kremu. Masło utrzyj na puch mikserem. Nie przestając mieszać, dodaj serek śmietankowy oraz cukier puder. Na końcu dodaj ekstrakt z wanilii. Gotowy krem do ciasta marchewkowego włóż do lodówki.
  2. Następie przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj olej rzepakowy, cukier oraz jajka. Do składników mokrych dodaj suche, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolita masa.
  4. Ananasa pokrój w kosteczkę i wymieszaj ze startą marchewką. Orzechy pekan upraż i posiekaj, a następnie dodaj do ananasa i marchewki. Całość dodaj do masy i wymieszaj.
  5. Ciasto wylej na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz je przez 45 minut w 180 st. C (góra-dół).
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  7. Następnie na pierwszą warstwę ciasta wyłóż połowę wcześniej przygotowanego kremu i przykryj go drugą warstwą ciasta. Po tym znów nałóż krem, rozprowadzając go na całej powierzchni ciasta, łącznie z bokami.
  8. Tak przygotowane ciasto marchewkowe udekoruj orzechami pekan.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie