Żona Miami pokazała, jak zrobić ciasto marchewkowe. Mięciutkie i delikatne

Ciasto marchewkowe jeszcze nie gościło na twoim stole? A może za każdym razem wychodzi jakieś nie takie? Z pewnością więc musisz przetestować przepis Ewy Samej. Deser prezentuje się niebanalnie, a jeśli chodzi o smak, brakuje mu skali.

Ewa Sama pokazała, jak upiec delikatne ciasto marchewkoweEwa Sama pokazała, jak upiec delikatne ciasto marchewkowe
Źródło zdjęć: © Instagram: Ewa Sama (screenshot)

Twoje serce bije mocniej za każdym razem, kiedy przechodzisz obok straganów uginających się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców? Czerwiec to miesiąc, kiedy możemy cieszyć się nie tylko truskawkami, ale też pyszną i soczystą młodą marchewką. Ale zamiast soku czy surówki możesz przygotować na jej bazie wspaniałe ciasto. Przepisem podzieliła się Ewa Sama, bohaterka hitu TVN "Żony Miami".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinarna hity PRL. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzd lat pamiętają

Ewa Sama z "Żon Miami" pokazała, jak upiec ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe nie jest tak popularnym w Polsce deserem, jak szarlotka, sernik czy klasyczny ucieraniec z owocami, ale za oceanem na stołach pojawia się zdecydowanie częściej. Trudno jednak nie skorzystać z możliwości upieczenia ciasta na bazie młodej marchwi, i to w dodatku z przepisu Ewy Samej, która na antenie TVN7 prowadzi kulinarne show, gdzie zajmuje się głównie pieczeniem ciast.

"Ewa Sama piecze" to program dla pasjonatów słodkości i deserów. Jak można przeczytać w opisie formatu, wielbiciele wypieków znajdą w nim szybkie i ciekawe przepisy oraz inspiracje dla swoich kuchennych realizacji. Wiele osób celebrytkę kojarzy też z programem "Żony Miami", gdzie występowała u boku męża — lekarza o włoskich korzeniach.

Ciasto marchewkowe. Przepis Ewy z "Żon Miami"

Składniki:

  • 240 g mąki,
  • 1 łyżka stołowa mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 350 ml oleju rzepakowego,
  • 400 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 6 średnich marchewek, obranych i startych na dużych oczkach,
  • 200 g posiekanych orzechów pekan,
  • 170 g ananasa w kawałkach z puszki.

KREM

  • 450 g serka śmietankowego o temp. pokojowej,
  • 120 g masła o temp. pokojowej,
  • 2,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kremu. Masło utrzyj na puch mikserem. Nie przestając mieszać, dodaj serek śmietankowy oraz cukier puder. Na końcu dodaj ekstrakt z wanilii. Gotowy krem do ciasta marchewkowego włóż do lodówki.
  2. Następie przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj olej rzepakowy, cukier oraz jajka. Do składników mokrych dodaj suche, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolita masa.
  4. Ananasa pokrój w kosteczkę i wymieszaj ze startą marchewką. Orzechy pekan upraż i posiekaj, a następnie dodaj do ananasa i marchewki. Całość dodaj do masy i wymieszaj.
  5. Ciasto wylej na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz je przez 45 minut w 180 st. C (góra-dół).
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  7. Następnie na pierwszą warstwę ciasta wyłóż połowę wcześniej przygotowanego kremu i przykryj go drugą warstwą ciasta. Po tym znów nałóż krem, rozprowadzając go na całej powierzchni ciasta, łącznie z bokami.
  8. Tak przygotowane ciasto marchewkowe udekoruj orzechami pekan.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥