Domowy ankubens ratuje mnie każdej zimy. Ten sos pasuje do wszystkiego

Ankubens to miks pomidorów, papryki, cebuli i marchewki, odpowiednio doprawiony i zamknięty w słoikach, czekający na swój czas, który zwykle nadchodzi zimą. Wesprze, kiedy brak pomysłu na obiad, dopomoże w razie nieoczekiwanej wizyty gości, będzie tuż obok podczas szykowania pizzy. Zrób raz, a później nie obejdziesz się bez choćby słoiczka ankubensu.

Domowy ankubens Domowy ankubens
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Znany jest ci smak słodko-kwaśnego sosu marki Uncle Ben's? Zatem już wiesz, czym jest ankubens i skąd wziął swoją nazwę. W mojej rodzinie ankubensem nazywa się słodko-kwaśny sos domowej roboty do słoików. Zwykle powstaje na bazie pomidorów, papryki, cebuli, marchewki, niekiedy z dodatkiem kukurydzy. Jeden słoiczek ankubensu wystarczy, by wyczarować pyszny obiad. To ratunek dla zabieganych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Ankubens na zimę. Pomidorowy sos do słoików na zimę

Słodko-kwaśny sos w stylu znanego produktu marki Unlce Ben's w wielu domach nazywany jest ankubensem. Ankubens sprawdza się nie tylko jako obiadowy dodatek do ryżu czy makaronu. To również doskonała baza pizzy, świetny sos na zimno do wędlin czy dodatek do dań z grilla. Jest tak uniwersalny, że teraz nie widzę możliwości, żeby obyć się przynajmniej bez jednego słoiczka ankubensu.

Przygotowanie ankubensu nie jest trudne, najpierw jednak trzeba się uporać z pomidorami. Dla jednych pomidory powinny być obrane i pozbawione miąższu, kolejni nie widzą przeciwwskazań w sporządzaniu przetworów z całych owoców. Wybór należy do ciebie. Pamiętaj jednak, że pomidory przetarte czy też przepuszczone przez maszynkę do mielenia są tak zmiażdżone, że brak skórki może nie mieć większego znaczenia.

Domowy ankubens to świetny dodatek do dań z grilla
Domowy ankubens to świetny dodatek do dań z grilla © Adobe Stock

Domowy ankubens do słoików. Przepis

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 1,5 kg papryki czerwonej,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg marchewki,
  • pół szklanki octu,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, pomidory przepuść przez maszynkę (do mielenia lub przecierania), marchew i paprykę pokrój w kosteczkę. Marchew dobrze jest podgotować nieco wcześniej.
  2. Pomidory, paprykę, cebulę, marchew gotuj przez 30-40 minut. Pod koniec dodaj olej, cukier, ocet i sól.
  3. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Następnie przełóż gotowy sos ankubens do wyparzonych słoików. Słoiki dobrze zakręć.
  4. Chcąc mieć pewność, że domowy ankubens wytrzyma całą zimę, możesz włożyć słoiki z gorącym ankubensem do garnka (wyłożonego ściereczką lub gazetami) z gorącą wodą i pasteryzować przez ok. 20 minut.
  5. Po tym czasie słoiki odstaw do ostygnięcia (do góry dnem) na 24 godziny. Przechowuj zacienionym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości