Domowy ankubens ratuje mnie każdej zimy. Ten sos pasuje do wszystkiego
Ankubens to miks pomidorów, papryki, cebuli i marchewki, odpowiednio doprawiony i zamknięty w słoikach, czekający na swój czas, który zwykle nadchodzi zimą. Wesprze, kiedy brak pomysłu na obiad, dopomoże w razie nieoczekiwanej wizyty gości, będzie tuż obok podczas szykowania pizzy. Zrób raz, a później nie obejdziesz się bez choćby słoiczka ankubensu.
25.07.2024 17:32
Znany jest ci smak słodko-kwaśnego sosu marki Uncle Ben's? Zatem już wiesz, czym jest ankubens i skąd wziął swoją nazwę. W mojej rodzinie ankubensem nazywa się słodko-kwaśny sos domowej roboty do słoików. Zwykle powstaje na bazie pomidorów, papryki, cebuli, marchewki, niekiedy z dodatkiem kukurydzy. Jeden słoiczek ankubensu wystarczy, by wyczarować pyszny obiad. To ratunek dla zabieganych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ankubens na zimę. Pomidorowy sos do słoików na zimę
Słodko-kwaśny sos w stylu znanego produktu marki Unlce Ben's w wielu domach nazywany jest ankubensem. Ankubens sprawdza się nie tylko jako obiadowy dodatek do ryżu czy makaronu. To również doskonała baza pizzy, świetny sos na zimno do wędlin czy dodatek do dań z grilla. Jest tak uniwersalny, że teraz nie widzę możliwości, żeby obyć się przynajmniej bez jednego słoiczka ankubensu.
Przygotowanie ankubensu nie jest trudne, najpierw jednak trzeba się uporać z pomidorami. Dla jednych pomidory powinny być obrane i pozbawione miąższu, kolejni nie widzą przeciwwskazań w sporządzaniu przetworów z całych owoców. Wybór należy do ciebie. Pamiętaj jednak, że pomidory przetarte czy też przepuszczone przez maszynkę do mielenia są tak zmiażdżone, że brak skórki może nie mieć większego znaczenia.
Zobacz także
Domowy ankubens do słoików. Przepis
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 1,5 kg papryki czerwonej,
- 1 kg cebuli,
- 1 kg marchewki,
- pół szklanki octu,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, pomidory przepuść przez maszynkę (do mielenia lub przecierania), marchew i paprykę pokrój w kosteczkę. Marchew dobrze jest podgotować nieco wcześniej.
- Pomidory, paprykę, cebulę, marchew gotuj przez 30-40 minut. Pod koniec dodaj olej, cukier, ocet i sól.
- Gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Następnie przełóż gotowy sos ankubens do wyparzonych słoików. Słoiki dobrze zakręć.
- Chcąc mieć pewność, że domowy ankubens wytrzyma całą zimę, możesz włożyć słoiki z gorącym ankubensem do garnka (wyłożonego ściereczką lub gazetami) z gorącą wodą i pasteryzować przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie słoiki odstaw do ostygnięcia (do góry dnem) na 24 godziny. Przechowuj zacienionym miejscu.