PrzepisPrzekąskiPomidory na zimę robię tylko w ten sposób. O wiele lepsze niż te z puszki

Pomidory na zimę robię tylko w ten sposób. O wiele lepsze niż te z puszki

Pomidory ze słoika na zimę
Pomidory ze słoika na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IG69

22.07.2024 19:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spośród wszystkich sposobów na zachowanie smaku i aromatu pomidorów na zimę ten jest moim ulubionym. Krojone pomidory ze słoika podbiły moje serce prostotą i wybitną uniwersalnością. Jeśli miałabym polecić jakiś przepis na domowe przetwory z czerwonym owocem w roli głównej, to z pewnością byłby to właśnie ten przepis.

Uwielbiam przetwory, dzięki którym zimą mogę wyczarować wiele różnych dań. Pomidory krojone do słoika są lepsze niż te z puszki, a przygotowanie ich to banał. Nie ma lepszego pomysłu na pomidory. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pomidory krojone do słoika. Lepsze niż te z puszki

Krojone pomidory do słoika rokrocznie pojawiają się na mojej spiżarnianej półce. Dodaję do nich wyłącznie nieco soli, dzięki czemu stają się one uniwersalną bazą sosów czy zup. Chcąc podkręcić ich smak, np. suszonym oregano czy bazylią, robię to już po otwarciu słoika, w trakcie przyrządzania potrawy. Suszone przyprawy mogą z czasem dodać gorzkiego posmaku krojonym pomidorom ze słoika.

Pamiętaj, by sięgnąć po pomidory twarde i mięsiste, z niewielką ilością soku. Przed przygotowaniem sosu owoce warto obrać ze skórki. Nie musisz ich wcześniej traktować wrzątkiem. Pomidory obierzesz bez problemu przy użyciu obieraczki z drobnymi ząbkami. Zwróć również uwagę na to, by nie rozgotować pomidorów, a lekko je podgotować, by zmiękły. Pamiętaj, że pomidory powinny być całe, bez oznak zgnilizny, pleśni czy pasożytów.

Pomidory krojone do słoików będą bazą wielu sosów i zup
Pomidory krojone do słoików będą bazą wielu sosów i zup© Adobe Stock | Andy Millard

Pomidory krojone do słoika na zimę. Przepis

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 1,5 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Pomidory obierz, a następnie wykrój z nich zielony środek.
  2. Następnie pokrój pomidory na mniejsze kawałki - małe pomidory pokrój w ćwiartki, a duże w dużą kostkę.
  3. Pomidory przełóż do garnka, dodaj sól i zacznij gotować całość na niewielkim ogniu, często mieszając.
  4. Gotuj pomidory ok. 15 minut - tak długo, by zmiękły, ale nie rozgotowały się.
  5. Gorące pomidory przełóż do słoików, zakręć i odłóż do ostygnięcia do góry dnem na 24 godziny.
  6. Pomidory przechowuj w zaciemnionym miejscu.
  7. Pomidory możesz też poddać pasteryzacji, wtedy wydłużysz ich przydatność do spożycia.