Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Jesienią często ubijamy ją do kakao, gorącej czekolady czy owoców pod kruszonką. Taka domowa bita śmietana jest bez porównania lepsza od gotowców z marketu, które zazwyczaj zawierają bardzo dużą ilość cukru. Już podpowiadam, jak uzyskać najlepszą konsystencję.
Bita śmietana wcale nie musi być słodkim ulepkiem. Jeśli przygotujesz ją samodzielnie, możesz nawet całkowicie zrezygnować z cukru lub dodać tylko tyle, ile potrzeba do tego, żeby śmietana nabrała delikatnej i przyjemnej słodyczy. Zależy ci na sztywnej konsystencji? Nie wsypuj żadnych sztucznych mieszanek. Wystarczy pół łyżeczki naturalnego dodatku.
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Z tym dodatkiem szybko ubijesz śmietanę na sztywno
Okazuje się, że najlepszym stabilizatorem do bitej śmietany jest sok z cytryny. Nie potrzeba żadnych śmietan-fixów. Wystarczy dodać pół łyżeczki soku na 500 ml śmietany, aby uzyskać konsystencję, która idealnie sprawdzi się do szarlotki i gorącej czekolady. Wyjaśniam, w jaki sposób to działa.
Sok z cytryny obniża pH śmietany, co powoduje częściowe rozplątanie białek mlecznych i ułatwia im tworzenie stabilnej sieci wokół pęcherzyków powietrza. Dzięki temu piana jest gęstsza i bardziej trwała, a bita śmietana nie opada nawet po pewnym czasie. Podobny efekt stabilizujący uzyskasz podczas ubijania bezy, ponieważ sok z cytryny wzmacnia również strukturę piany z białek.
Jak ubić bitą śmietanę z sokiem z cytryny?
Śmietanka do ubijania powinna być bardzo dobrze schłodzona. Co więcej, decydując się na sok z cytryny, pamiętaj, aby trzymać się poniższej proporcji. Zbyt duża ilość kwasu cytrynowego może spowodować ścięcie się śmietany, a w efekcie – grudkowatą konsystencję. Jeśli chcesz, żeby efekt był trwały, nie rezygnuj z cukru. Te dwa składniki działają synergicznie, utrwalając kremową masę.
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 1 łyżka cukru pudru,
- pół łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wlej śmietankę do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem na średnich obrotach.
- Po 2-3 minutach dodaj cukier puder.
- Gdy śmietana zrobi się już gęsta, bardzo powoli wlej sok z cytryny.
- Od tego czasu ubijaj już krótko, tylko do uzyskania odpowiednio sztywnej konsystencji.