Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany

Jesienią często ubijamy ją do kakao, gorącej czekolady czy owoców pod kruszonką. Taka domowa bita śmietana jest bez porównania lepsza od gotowców z marketu, które zazwyczaj zawierają bardzo dużą ilość cukru. Już podpowiadam, jak uzyskać najlepszą konsystencję.

Ubijam śmietanę z naturalnym stabilizatoremUbijam śmietanę z naturalnym stabilizatorem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bita śmietana wcale nie musi być słodkim ulepkiem. Jeśli przygotujesz ją samodzielnie, możesz nawet całkowicie zrezygnować z cukru lub dodać tylko tyle, ile potrzeba do tego, żeby śmietana nabrała delikatnej i przyjemnej słodyczy. Zależy ci na sztywnej konsystencji? Nie wsypuj żadnych sztucznych mieszanek. Wystarczy pół łyżeczki naturalnego dodatku.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Z tym dodatkiem szybko ubijesz śmietanę na sztywno

Okazuje się, że najlepszym stabilizatorem do bitej śmietany jest sok z cytryny. Nie potrzeba żadnych śmietan-fixów. Wystarczy dodać pół łyżeczki soku na 500 ml śmietany, aby uzyskać konsystencję, która idealnie sprawdzi się do szarlotki i gorącej czekolady. Wyjaśniam, w jaki sposób to działa.

Sok z cytryny obniża pH śmietany, co powoduje częściowe rozplątanie białek mlecznych i ułatwia im tworzenie stabilnej sieci wokół pęcherzyków powietrza. Dzięki temu piana jest gęstsza i bardziej trwała, a bita śmietana nie opada nawet po pewnym czasie. Podobny efekt stabilizujący uzyskasz podczas ubijania bezy, ponieważ sok z cytryny wzmacnia również strukturę piany z białek.

Jak ubić bitą śmietanę z sokiem z cytryny?

Śmietanka do ubijania powinna być bardzo dobrze schłodzona. Co więcej, decydując się na sok z cytryny, pamiętaj, aby trzymać się poniższej proporcji. Zbyt duża ilość kwasu cytrynowego może spowodować ścięcie się śmietany, a w efekcie – grudkowatą konsystencję. Jeśli chcesz, żeby efekt był trwały, nie rezygnuj z cukru. Te dwa składniki działają synergicznie, utrwalając kremową masę.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej śmietankę do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem na średnich obrotach.
  2. Po 2-3 minutach dodaj cukier puder.
  3. Gdy śmietana zrobi się już gęsta, bardzo powoli wlej sok z cytryny.
  4. Od tego czasu ubijaj już krótko, tylko do uzyskania odpowiednio sztywnej konsystencji.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza