Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik

Jeśli trzeba wybrać jeden najprzyjemniejszy zapach jesieni, to stawiam na zapach szarlotki albo inaczej – jabłek z cynamonem. Im bardziej temperatura za oknem spada, tym bardziej wzrasta u mnie ochota na domowy jabłecznik. W najprostszej wersji wystarczy zalać jabłka ciastem.

Puszysty jabłecznik z karmelizowanymi jabłkamiPuszysty jabłecznik z karmelizowanymi jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie potrzeba ani skomplikowanych umiejętności cukierniczych, ani wyszukanych składników, aby przygotować pyszne jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem. Kluczem do sukcesu są dobre jabłka (może skusisz się na stare odmiany?) oraz prosta masa, przygotowana tylko z dwóch jajek, mleka, mąki i oleju albo roztopionego masła. Dodatkiem, który nie zawsze pojawia się w tego typu przepisach, jest budyń waniliowy, ale myślę, że warto go dodać, bo sprawia, że placek jest delikatniejszy i bardziej kremowy w smaku.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Jak przygotować jabłka?

Gdy masz mało czasu, możesz po prostu pokroić jabłka w kostkę lub plasterki i wymieszać z cynamonem. Jednak polecam dodatkowo podsmażyć je na patelni z masłem i cukrem, aby pokryły się karmelem. Plusem będzie to, że z jabłek odparuje część wody, którą mogłoby podejść ciasto. Jabłka możesz wymieszać z rodzynkami lub posiekanymi orzechami włoskimi, jeśli lubisz takie dodatki w szarlotce.

Przepis na szybki domowy jabłecznik

Wystarczy ułożyć jabłka w formie i zalać masą. Forma może być okrągła, kwadratowa lub prostokątna – wybierz taką, w której lubisz piec ciasta.

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • masło i bułka tarta do posypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Stopniowo dodawaj roztopione masło, jajka i mleko, miksując do uzyskania jednolitej masy.
  3. Gotową masę wylej na jabłka w formie. Możesz delikatnie wymieszać ciasto z jabłkami.
  4. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
  5. Podawaj z sosem angielskim, bitą śmietaną lub porcją lodów waniliowych.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥