Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Jeśli trzeba wybrać jeden najprzyjemniejszy zapach jesieni, to stawiam na zapach szarlotki albo inaczej – jabłek z cynamonem. Im bardziej temperatura za oknem spada, tym bardziej wzrasta u mnie ochota na domowy jabłecznik. W najprostszej wersji wystarczy zalać jabłka ciastem.
Nie potrzeba ani skomplikowanych umiejętności cukierniczych, ani wyszukanych składników, aby przygotować pyszne jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem. Kluczem do sukcesu są dobre jabłka (może skusisz się na stare odmiany?) oraz prosta masa, przygotowana tylko z dwóch jajek, mleka, mąki i oleju albo roztopionego masła. Dodatkiem, który nie zawsze pojawia się w tego typu przepisach, jest budyń waniliowy, ale myślę, że warto go dodać, bo sprawia, że placek jest delikatniejszy i bardziej kremowy w smaku.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak przygotować jabłka?
Gdy masz mało czasu, możesz po prostu pokroić jabłka w kostkę lub plasterki i wymieszać z cynamonem. Jednak polecam dodatkowo podsmażyć je na patelni z masłem i cukrem, aby pokryły się karmelem. Plusem będzie to, że z jabłek odparuje część wody, którą mogłoby podejść ciasto. Jabłka możesz wymieszać z rodzynkami lub posiekanymi orzechami włoskimi, jeśli lubisz takie dodatki w szarlotce.
Przepis na szybki domowy jabłecznik
Wystarczy ułożyć jabłka w formie i zalać masą. Forma może być okrągła, kwadratowa lub prostokątna – wybierz taką, w której lubisz piec ciasta.
Składniki:
- 6 jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- pół szklanki roztopionego masła
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- masło i bułka tarta do posypania formy.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Stopniowo dodawaj roztopione masło, jajka i mleko, miksując do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę wylej na jabłka w formie. Możesz delikatnie wymieszać ciasto z jabłkami.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Podawaj z sosem angielskim, bitą śmietaną lub porcją lodów waniliowych.