Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik

Jeśli trzeba wybrać jeden najprzyjemniejszy zapach jesieni, to stawiam na zapach szarlotki albo inaczej – jabłek z cynamonem. Im bardziej temperatura za oknem spada, tym bardziej wzrasta u mnie ochota na domowy jabłecznik. W najprostszej wersji wystarczy zalać jabłka ciastem.

Puszysty jabłecznik z karmelizowanymi jabłkamiPuszysty jabłecznik z karmelizowanymi jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie potrzeba ani skomplikowanych umiejętności cukierniczych, ani wyszukanych składników, aby przygotować pyszne jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem. Kluczem do sukcesu są dobre jabłka (może skusisz się na stare odmiany?) oraz prosta masa, przygotowana tylko z dwóch jajek, mleka, mąki i oleju albo roztopionego masła. Dodatkiem, który nie zawsze pojawia się w tego typu przepisach, jest budyń waniliowy, ale myślę, że warto go dodać, bo sprawia, że placek jest delikatniejszy i bardziej kremowy w smaku.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak przygotować jabłka?

Gdy masz mało czasu, możesz po prostu pokroić jabłka w kostkę lub plasterki i wymieszać z cynamonem. Jednak polecam dodatkowo podsmażyć je na patelni z masłem i cukrem, aby pokryły się karmelem. Plusem będzie to, że z jabłek odparuje część wody, którą mogłoby podejść ciasto. Jabłka możesz wymieszać z rodzynkami lub posiekanymi orzechami włoskimi, jeśli lubisz takie dodatki w szarlotce.

Przepis na szybki domowy jabłecznik

Wystarczy ułożyć jabłka w formie i zalać masą. Forma może być okrągła, kwadratowa lub prostokątna – wybierz taką, w której lubisz piec ciasta.

Składniki:

  • 6 jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • masło i bułka tarta do posypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Stopniowo dodawaj roztopione masło, jajka i mleko, miksując do uzyskania jednolitej masy.
  3. Gotową masę wylej na jabłka w formie. Możesz delikatnie wymieszać ciasto z jabłkami.
  4. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż wierzch się zarumieni.
  5. Podawaj z sosem angielskim, bitą śmietaną lub porcją lodów waniliowych.

Wybrane dla Ciebie

W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Wyjaśnijmy raz na zawsze. Co oznaczają białe paski na piersi kurczaka?
Wyjaśnijmy raz na zawsze. Co oznaczają białe paski na piersi kurczaka?
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie