W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
Słodkie ciasteczka z cynamonem to nieodzowny towarzysz jesiennych wieczorów. Najbardziej popularne są szwedzkie bułeczki na cieście drożdżowym, ale nie jest to jedyny słuszny przepis na cynamonki. Gdy chcesz przygotować je na szybko, bez skrupułów sięgaj po ciasto francuskie.
Wiele osób trzyma w lodówce lub zamrażalniku zapas ciasta francuskiego na czarną godzinę. Z takiego gotowca (z dobrym składem) możesz zrobić zarówno szybką pizzę, jak i jesienne słodkości do kawy. Zawijańce z cynamonem są banalne do przygotowania, a wiadomo, że bez nich oraz bez kubka gorącego kakao trudno przetrwać chłodne wieczory.
Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki
Różne przepisy na cynamonki
Cynamonki mają swoje korzenie w Skandynawii – słodkie bułeczki na pewno znasz z zakupów w sklepach Ikea lub dziecięcych książek o detektywach. W Szwecji cynamonki nawet obchodzą swoje święto 4 października, co podkreśla ich kulinarne znaczenie i ogromną popularność, która wykracza daleko poza północną Europę. Ciastka są lubiane praktycznie na całym świecie. Popularność zdobyły także w Stanach Zjednoczonych, gdzie często pokrywane są białym lukrem lub kremem z serka mascarpone.
Dzisiaj cynamonki można zrobić w wielu różnych wariantach – od klasycznych drożdżowych ciastek po roladki bezglutenowe. Oprócz cynamonu w ciasteczkach pojawiają się także rodzynki lub jabłka, ale wersja z ciastem francuskim jest zdecydowanie najłatwiejsza do przygotowania – to pewniak, który zawsze wychodzi i świetnie zdaje egzamin w przypadku niezapowiedzianych gości. W Polsce dużą popularnością cieszą się też kardamonki, które również mają szwedzki rodowód.
Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego
Możesz posmarować ciasto masłem rozmieszanym z cukrem i cynamonem, zawinąć w rulon i dopiero wtedy pokroić na ciasteczka. Jednak ja robię cynamonki trochę inaczej. Najpierw kroję ciasto w paski. Smaruję po całości słodkim nadzieniem, a potem każdy pasek osobno zawijam w rulon. Jest z tym trochę więcej pracy, ale ciasteczka nie zgniatają się tak, jak przy cięciu nożem. Ładniej wyrastają i są idealnie chrupiące.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- W rondelku roztop masło. Zdejmij z kuchenki, po czym wymieszaj z cukrem i cynamonem.
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm wzdłuż krótszego boku.
- Cały arkusz posmaruj masłem z cukrem i cynamonem.
- Zwijaj poszczególne paski w rulony i układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Po wierzchu posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu na 15-20 minut.