Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Nic tak nie ratuje kolacji, jak zapas ciasta francuskiego w lodówce lub zamrażalniku. Na rozłożonym na płasko arkuszu możesz zrobić nie tylko słodkie ciasteczka z budyniem, ale także pełnoprawną pizzę. Wystarczy kilka prostych dodatków.
Pizzę na cieście francuskim lubię przygotowywać na wieczór, kiedy przychodzą znajomi lub mam więcej wolnego czasu dla rodziny. Zamiast poświęcać godziny na przygotowywanie kolacji, wrzucam kilka składników na gotowy arkusz ciasta i wstawiam do piekarnika. Przygotowanie pizzy do pieczenia zajmuje nawet niecałe 5 minut. Czasem mam wrażenie, że dłużej nagrzewa się piekarnik.
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Przepis na szybką pizzę z salami i pieczarkami
Na cieście francuskim możesz położyć wszystko. Lubisz pizzę biancę? Przygotuj biały sos ze śmietany i posmaruj nim arkusz, zamiast sosu pomidorowego. Na jasnym spodzie świetnie komponują się ostre dodatki, takie jak chorizo czy kiełbaska nduja. Z kolei w klasycznej pomidorowej wersji postaw na szynkę, salami i pieczarki. Nie zapomnij o mozzarelli, która przyjemniej ciągnie się na każdym kawałku. Do pizzy możesz podać oliwę lub domowy sos czosnkowy.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 150 g mozzarelli
- 100 g salami w plastrach,
- 50 g pieczarek,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka suszonego oregano.
Sposób przygotowania:
- Arkusz ciasta rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przecier pomidorowy wymieszaj z przyprawami i rozsmaruj na cieście, pozostawiając rant o grubości ok. 3 cm.
- Przykryj startą mozzarellą, a na wierzch połóż plasterki salami i pokrojone pieczarki. Całość możesz dodatkowo posypać oregano.
- Wstaw pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Po wyjęciu pokrój na kwadraty.