Pizza z gorgonzolą i gruszką w 12 minut. Palce lizać

Pizza bianca z wyrazistą gorgonzolą i słodką gruszką zrobisz w kilka minut. Idealnie chrupiące ciasto i pyszne połączenie dodatków pokochasz od pierwszego kęsa.

Pizza z gorgonzolą i gruszką- PysznościPizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności
Ewa

W moim domu wszyscy są jednogłośni: kochamy pizzę. Opcji na jej podanie jest całe mnóstwo, bo każdy może samodzielnie wybrać interesujące go dodatki. Dziś jednak postawiłam na połączenie, którego nie powstydziłyby się nawet dobre restauracje. Na naszej pizzy biance (czyli takiej, na spodzie której nie ma sosu pomidorowego) wylądował wyrazisty, słony ser pleśniowy gorgonzola. Jego smak świetnie przełamują kawałki słodkiej gruszki. Uwielbiam to połączenie! Na dodatek przygotowanie jest bardzo proste i już po kilkunastu minutach mogę cieszyć się pyszną, domową pizzą.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Pizza z gorgonzolą i gruszką

Składniki:

na 2 sztuki

  • 2 szklanki mąki typu 00
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Dodatki

  • 70 g sera gorgonzoli
  • cebula
  • gruszka

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam wodę, dodaję do niej suszone drożdże oraz cukier i mieszam.

2. Dosypuję mąkę pszenną, wlewam oliwę, sól i wyrabiam ciasto. Formuję je w kulkę, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Obrazek
Pizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności

3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiam na blacie podsypanym mąką i dzielę na dwie części. Formują kształt pizzy, zostawiając nieco wyższe brzegi.

Pizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności
Pizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności

4. Na pizzy układam kawałki gorgonzoli oraz cienkie plasterki gruszki. Dorzucam pokrojoną w krążki cebulę i polewam całość oliwą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 250 st. Celsjusza i piekę przez 7 minut. Pamiętaj, aby przed wyłożeniem gorgonzoli usunąć z niej niejadalną skórkę (o ile taką posiada).

Pizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności
Pizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności

5. Gotową pizzę wyciągam z piekarnika i kroję na kawałki. Podaję na ciepło. Możesz ją opcjonalnie posypać dodatkowo odrobiną świeżego rozmarynu lub postawić na inny niebanalny dodatek- karmelizowane orzechy włoskie.Smacznego!

Pizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności
Pizza z gorgonzolą i gruszką- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej