Najlepszy przepis na pulled pork. Idealna szarpana wieprzowina
Materiał powstał we współpracy z marką Tefal
29.05.2023 | aktual.: 16.10.2023 12:31
Najlepszy przepis na pulled pork. Szarpana wieprzowina to świetny dodatek do burgerów i kanapek. Po prostu rozpływa się w ustach.
Szarpana wieprzowina to moje kulinarne odkrycie ostatnich miesięcy. Szczególnie popularna jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie można ją znaleźć niemal na każdym kroku. Świetnie sprawdza się w burgerach i tortillach z dodatkiem warzyw i sosów. Do przygotowania zawsze wybieram łopatkę wieprzową z widocznym tłuszczem. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mięso rozpada się i jest niesamowicie miękkie i delikatne. Chociaż przygotowanie najczęściej zajmuje wiele godzin, to ja korzystam z patentu, dzięki któremu idealna wieprzowina jest na moim talerzu po niecałych dwóch godzinach. Z pomocą przychodzi Cook4Me marki Tefal. Gotowanie w tym urządzenia skraca czas przygotowania potrawy i pozwala mi zaoszczędzić energię elektryczną. Co najważniejsze - obsługa jest naprawdę prosta i intuicyjna.
Pulled pork
Składniki:
Przyprawy
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
Reszta składników
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule
- 1.2 kg łopatki wieprzowej
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki sosu barbecue
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
1. W misce łączę ze sobą wszystkie przyprawy, tworząc aromatyczną mieszankę do mięsa.
2. Łopatkę wieprzową dokładnie obtaczam w przyprawach z każdej strony, aby równomiernie otuliły mięso.
3. Do Cook4Me wlewam olej lub oliwę i podsmażam chwilę pokrojoną w pióra cebulę.
4. Gdy warzywo się zeszkli, wkładam przyprawioną łopatkę wieprzową i dodaję bulion.
5. Wybieram program tryb ręczny - pod ciśnieniem - niskie ciśnienie i ustawiam na zegarze 1 godzinę i 30 minut. Gotowanie pod niskim ciśnieniem pozwala na szybsze przygotowanie posiłku