Najlepszy przepis na pulled pork. Idealna szarpana wieprzowina

Materiał powstał we współpracy z marką Tefal

Pulled pork- PysznościPulled pork- Pyszności
Ewa

Najlepszy przepis na pulled pork. Szarpana wieprzowina to świetny dodatek do burgerów i kanapek. Po prostu rozpływa się w ustach.

Szarpana wieprzowina to moje kulinarne odkrycie ostatnich miesięcy. Szczególnie popularna jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie można ją znaleźć niemal na każdym kroku. Świetnie sprawdza się w burgerach i tortillach z dodatkiem warzyw i sosów. Do przygotowania zawsze wybieram łopatkę wieprzową z widocznym tłuszczem. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mięso rozpada się i jest niesamowicie miękkie i delikatne. Chociaż przygotowanie najczęściej zajmuje wiele godzin, to ja korzystam z patentu, dzięki któremu idealna wieprzowina jest na moim talerzu po niecałych dwóch godzinach. Z pomocą przychodzi Cook4Me marki Tefal. Gotowanie w tym urządzenia skraca czas przygotowania potrawy i pozwala mi zaoszczędzić energię elektryczną. Co najważniejsze - obsługa jest naprawdę prosta i intuicyjna.

Pulled pork

Składniki:

Przyprawy

         
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Reszta składników

         
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 1.2 kg łopatki wieprzowej
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

1. W misce łączę ze sobą wszystkie przyprawy, tworząc aromatyczną mieszankę do mięsa.

2. Łopatkę wieprzową dokładnie obtaczam w przyprawach z każdej strony, aby równomiernie otuliły mięso.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

3. Do Cook4Me wlewam olej lub oliwę i podsmażam chwilę pokrojoną w pióra cebulę.

4. Gdy warzywo się zeszkli, wkładam przyprawioną łopatkę wieprzową i dodaję bulion.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

5. Wybieram program tryb ręczny - pod ciśnieniem - niskie ciśnienie i ustawiam na zegarze 1 godzinę i 30 minut. Gotowanie pod niskim ciśnieniem pozwala na szybsze przygotowanie posiłku

6. Po tym czasie otwieram urządzenie i przy pomocy plastikowych szczypców lub dwóch widelców rwę mięso na kawałki.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

7. Dodaję sos BBQ oraz miód i dokładnie mieszam.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

8. Mięso podaję na puree ziemniaczanym, w tortilli z dodatkiem warzyw lub w bułce, jak burgera. Świetnie sprawdzi się również w tacosach, pitach i kanapkach. Smacznego!

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie