PrzepisNajlepszy przepis na pulled pork. Idealna szarpana wieprzowina

Najlepszy przepis na pulled pork. Idealna szarpana wieprzowina

Materiał powstał we współpracy z marką Tefal

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności
Ewa

29.05.2023 | aktual.: 16.10.2023 12:31

Najlepszy przepis na pulled pork. Szarpana wieprzowina to świetny dodatek do burgerów i kanapek. Po prostu rozpływa się w ustach.

Szarpana wieprzowina to moje kulinarne odkrycie ostatnich miesięcy. Szczególnie popularna jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie można ją znaleźć niemal na każdym kroku. Świetnie sprawdza się w burgerach i tortillach z dodatkiem warzyw i sosów. Do przygotowania zawsze wybieram łopatkę wieprzową z widocznym tłuszczem. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mięso rozpada się i jest niesamowicie miękkie i delikatne. Chociaż przygotowanie najczęściej zajmuje wiele godzin, to ja korzystam z patentu, dzięki któremu idealna wieprzowina jest na moim talerzu po niecałych dwóch godzinach. Z pomocą przychodzi Cook4Me marki Tefal. Gotowanie w tym urządzenia skraca czas przygotowania potrawy i pozwala mi zaoszczędzić energię elektryczną. Co najważniejsze - obsługa jest naprawdę prosta i intuicyjna.

Pulled pork

Składniki:

Przyprawy

         
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Reszta składników

         
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 1.2 kg łopatki wieprzowej
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

1. W misce łączę ze sobą wszystkie przyprawy, tworząc aromatyczną mieszankę do mięsa.

2. Łopatkę wieprzową dokładnie obtaczam w przyprawach z każdej strony, aby równomiernie otuliły mięso.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

3. Do Cook4Me wlewam olej lub oliwę i podsmażam chwilę pokrojoną w pióra cebulę.

4. Gdy warzywo się zeszkli, wkładam przyprawioną łopatkę wieprzową i dodaję bulion.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

5. Wybieram program tryb ręczny - pod ciśnieniem - niskie ciśnienie i ustawiam na zegarze 1 godzinę i 30 minut. Gotowanie pod niskim ciśnieniem pozwala na szybsze przygotowanie posiłku

6. Po tym czasie otwieram urządzenie i przy pomocy plastikowych szczypców lub dwóch widelców rwę mięso na kawałki.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

7. Dodaję sos BBQ oraz miód i dokładnie mieszam.

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności

8. Mięso podaję na puree ziemniaczanym, w tortilli z dodatkiem warzyw lub w bułce, jak burgera. Świetnie sprawdzi się również w tacosach, pitach i kanapkach. Smacznego!

Pulled pork- Pyszności
Pulled pork- Pyszności
Wybrane dla Ciebie