Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kubek gorącego kakao albo gorącej czekolady to nie tylko sposób na szybkie rozgrzanie wychłodzonego ciała, ale także na ukojenie nerwów. Ziarna kakaowca w tej czy innej formie są pełne wartościowych składników, które wpływają kompleksowo na zdrowie, a przede wszystkim na samopoczucie. Kakao i gorąca czekolada często wrzucane są do jednego worka, tymczasem widoczne są istotne różnice.
Główną różnicą pomiędzy kakao a gorącą czekoladą jest to, że kakao robimy z proszku, który powstaje z odtłuszczonych ziaren kakaowca – taki napój może być przygotowany na mleku lub wodzie, często z dodatkiem cukru. Gorąca czekolada to nic innego jak tabliczka czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej roztopiona w mleku. Można kupić też sproszkowaną czekoladę lub w pastylkach, które łatwiej się rozpuszczają, ale podstawą zawsze jest produkt zawierający masło kakaowe, czyli bogaty w tłuszcze i o wiele bardziej kaloryczny.
WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Wartości odżywcze kakao i gorącej czekolady
Zarówno kakao, jak i gorąca czekolada mają istotny wpływ na samopoczucie, jednak działanie tych dwóch podobnych do siebie napojów jest nieco odmienne. Kakao w proszku zawiera o wiele mniej tłuszczu od czekolady, jest więc mniej kaloryczne, a jednocześnie bogate w przeciwutleniacze, które wspierają układ krążenia i zdrowie serca. Dzięki zawartości teobrominy kakao działa relaksująco i poprawia nastrój.
Podobnie odprężające działanie przypisuje się gorącej czekoladzie, która dodatkowo dostarcza szybkiej energii, co może być atutem w chłodniejszy dzień, na przykład po jesiennym spacerze lub intensywnych zjazdach narciarskich. Czekolada o wiele lepiej uzupełnia braki energetyczne niż kakao i skutecznie zaspokaja apetyt na słodkie. W napoju również znajdują się przeciwutleniacze, chociaż jest ich mniej niż w kakao.
Jak zrobić kakao, a jak gorącą czekoladę?
Żeby przygotować kakao, wystarczy rozpuścić 2 łyżeczki proszku w podgrzanym mleku lub wodzie. Jednak zanim zaczniesz podgrzewać mleko, przepłucz garnek zimną wodą, aby zmniejszyć ryzyko przypalenia. Do ciepłego mleka dodaj kakao i mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli chcesz, możesz osłodzić kakao cukrem lub miodem.
Do przygotowania gorącej czekolady najlepiej sprawdzi się gorzka czekolada, która zawiera najmniej cukru. W 1 szklance mleka roztop 50 g pokruszonej czekolady. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Możesz dodać trochę słodkiej śmietanki do zagęszczenia i odrobinę cukru.
Kakao bardziej sprawdzi się w charakterze codziennego, mlecznego napoju, który można pić nawet wieczorem, ponieważ zawiera mniej kofeiny niż czekolada. Gorąca czekolada z powodzeniem zastąpi deser.