Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację

Dla wielu z nas poranek bez kawy to przepis na trudny dzień, jednak nie każdemu ten napój służy. Są osoby, które od dawna szukają alternatywy — czegoś, co również pobudzi, ale bez nieprzyjemnych skutków ubocznych, jakie często daje kawa.

Kakao zamiast kawy jest o wiele lepszym wyborem niż myśliszKakao zamiast kawy jest o wiele lepszym wyborem niż myślisz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niestety, kawa nie służy każdemu. Czasem potrafi wywołać nerwowość, rozdrażnienie, a nawet przeszkodzić w spokojnym śnie, dlatego coraz więcej osób sięga po łagodniejszą i zdrowszą alternatywę – kakao. Znane już od czasów Majów i Azteków, delikatnie pobudza ciało i umysł, a efekt utrzymuje się dłużej. W przeciwieństwie do kawy, nie daje nagłych skoków ani gwałtownych spadków energii, co sprawia, że poranek zaczyna się spokojniej, bez drżenia rąk czy szybszego bicia serca.

Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu

Sposób na koncentrację i spokój

Sekret kakao nie tkwi w kofeinie, bo tej jest tam naprawdę niewiele, ale w teobrominie, czyli substancji, która działa podobnie, ale dużo łagodniej. Teobromina pobudza nasz układ nerwowy, tylko znacznie łagodniej niż kawa, dzięki temu nie tylko łatwiej się skoncentrować, ale też poprawia nastrój i nie powoduje skoków ciśnienia czy przyspieszonego bicia serca. W przeciwieństwie do kawy, która szybko daje zastrzyk energii, a potem jej nagły spadek, kakao działa spokojniej i dłużej, dając stabilną dawkę siły na cały poranek.

Kakao pełne minerałów

Kakao to nie tylko energia – dodatkowo, jest źródłem wielu minerałów. Zawiera sporo magnezu, który wspiera układ nerwowy, zmniejsza zmęczenie i pomaga w koncentracji. Obecne w kakao żelazo wspomaga pracę mózgu oraz uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo flawonoidy polifenole działają przeciwzapalnie i poprawiają krążenie, a zawarte w kakao serotonina fenyloetyloamina wpływają na lepsze samopoczucie.

Zdrowe przyprawy do kakao

Choć samo kakao ma sporo wartości odżywczych, to dodając do niego zdrowe przyprawy, można nie tylko wzmocnić jego działanie, ale też poprawić smak. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi i działa przeciwzapalnie, kardamon wspiera trawienie i odświeża umysł, a szczypta chili poprawia krążenie i dodaje energii. Takie dodatki nie wymagają poświęcenia wiele czasu (którego każdemu rano brakuje), a jednocześnie mogą sprawić, że kakao będzie nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.

Przepis na poranne kakao

Składniki:

  • 200 ml napoju migdałowego,
  • 10 g naturalnego kakao,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta chili.

Sposób przygotowania:

Podgrzej napój migdałowy na małym ogniu, wsyp kakao i przyprawy, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Gotowe!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem