Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Dla wielu z nas poranek bez kawy to przepis na trudny dzień, jednak nie każdemu ten napój służy. Są osoby, które od dawna szukają alternatywy — czegoś, co również pobudzi, ale bez nieprzyjemnych skutków ubocznych, jakie często daje kawa.
Niestety, kawa nie służy każdemu. Czasem potrafi wywołać nerwowość, rozdrażnienie, a nawet przeszkodzić w spokojnym śnie, dlatego coraz więcej osób sięga po łagodniejszą i zdrowszą alternatywę – kakao. Znane już od czasów Majów i Azteków, delikatnie pobudza ciało i umysł, a efekt utrzymuje się dłużej. W przeciwieństwie do kawy, nie daje nagłych skoków ani gwałtownych spadków energii, co sprawia, że poranek zaczyna się spokojniej, bez drżenia rąk czy szybszego bicia serca.
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Sposób na koncentrację i spokój
Sekret kakao nie tkwi w kofeinie, bo tej jest tam naprawdę niewiele, ale w teobrominie, czyli substancji, która działa podobnie, ale dużo łagodniej. Teobromina pobudza nasz układ nerwowy, tylko znacznie łagodniej niż kawa, dzięki temu nie tylko łatwiej się skoncentrować, ale też poprawia nastrój i nie powoduje skoków ciśnienia czy przyspieszonego bicia serca. W przeciwieństwie do kawy, która szybko daje zastrzyk energii, a potem jej nagły spadek, kakao działa spokojniej i dłużej, dając stabilną dawkę siły na cały poranek.
Kakao pełne minerałów
Kakao to nie tylko energia – dodatkowo, jest źródłem wielu minerałów. Zawiera sporo magnezu, który wspiera układ nerwowy, zmniejsza zmęczenie i pomaga w koncentracji. Obecne w kakao żelazo wspomaga pracę mózgu oraz uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Dodatkowo flawonoidy i polifenole działają przeciwzapalnie i poprawiają krążenie, a zawarte w kakao serotonina i fenyloetyloamina wpływają na lepsze samopoczucie.
Zdrowe przyprawy do kakao
Choć samo kakao ma sporo wartości odżywczych, to dodając do niego zdrowe przyprawy, można nie tylko wzmocnić jego działanie, ale też poprawić smak. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi i działa przeciwzapalnie, kardamon wspiera trawienie i odświeża umysł, a szczypta chili poprawia krążenie i dodaje energii. Takie dodatki nie wymagają poświęcenia wiele czasu (którego każdemu rano brakuje), a jednocześnie mogą sprawić, że kakao będzie nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.
Przepis na poranne kakao
Składniki:
- 200 ml napoju migdałowego,
- 10 g naturalnego kakao,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- szczypta chili.
Sposób przygotowania:
Podgrzej napój migdałowy na małym ogniu, wsyp kakao i przyprawy, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Gotowe!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.