Kakaowa Krówka - warstwowe ciasto, które znika ze stołu w minutę!

Sekret popularności tego wypieku to dobra baza z biszkoptu na ubitych białkach i kontrastujące tekstury oraz smaki warstw. Jeśli zastanawiasz się, czy dodać słone krakersy do ciasta - z tym przepisem masz już odpowiedź twierdzącą. To idealne ciasto na imieniny lub święta.

Daria Rudny-Dul

Ciasto Kakaowa Krówka to efektowne i przepyszne ciasto warstwowe, które łączy w sobie kakaowy biszkopt, puszysty krem śmietankowy z dodatkiem kakao i żelatyny, słoną nutę krakersów oraz słodką masę kajmakową. Całość wieńczy aksamitna polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej.

Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy?

W tym przepisie wykorzystasz biszkopt kakaowy, czyli z dodatkiem sypkiego kakao. Biszkopt kakaowy to klasyczne ciasto, które cieszy się dużą popularnością wśród miłośników słodkości. Jego delikatna struktura i intensywny smak kakao sprawiają, że jest idealnym wyborem na różne okazje. W połączeniu z kremami czy owocami, biszkopt kakaowy staje się bazą dla wielu wykwintnych deserów. Przepis zacznij od zrobienia biszkoptu, a do tego potrzebna będzie odpowiednia piana z białek - dobrze ubijają się te schłodzone, a niekiedy warto dodać małą ilość soli. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ubicie białek, co zapewnia ciastu puszystość. Warto również pamiętać o delikatnym mieszaniu składników, aby nie stracić powietrza w masie.

Przepis na ciasto kakaowa krówka na krakersach

Do przygotowania tego ciasta zarezerwuj sobie nieco więcej czasu. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Musi dobrze przestygnąć, zanim nie połączy się go z pozostałymi warstwami.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wrzątku.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.

Pozostałe składniki:

  • 400 g masy kajmakowej,
  • 1 opakowanie krakersów solonych,
  • 1/2 szklanki kawy na poncz.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując, aż masa będzie lśniąca.
  3. Dodaj żółtka, miksuj krótko do połączenia składników. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej szpatułką.
  4. Przelej ciasto do formy o wymiarach 28x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175°C przez około 30 minut, aż do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu ostudź biszkopt całkowicie, przekrój na pół.
  6. Jedną część wyłóż na dno tortownicy i nasącz go 1/2 szklanki kawy.
Biszkopt kakaowy nasącz kawą
Biszkopt kakaowy nasącz kawą © Pyszności

Zrób krem kakaowy na żelatynie do przełożenia warstw. Możesz użyć żelatyny w proszku lub listkach - zmieniając proporcje zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  1. Żelatynę zalej 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  2. Śmietankę 30 proc. ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Ok. 1/4 masy zostaw do ostatniej warstwy pod drugi biszkopt.
  3. Do większej części dodaj kakao i miksuj krótko do połączenia.
  4. Wlej letnią żelatynę cienkim strumieniem, miksując na wolnych obrotach.
  5. Wstaw krem na chwilę do lodówki, by lekko stężał (ok. 10 minut), ale nadal dał się łatwo rozprowadzać.
Krem kakaowy do przełożenia warstw ciasta Kakaowa Krówka
Puszysty krem kakaowy do przełożenia warstw ciasta Kakaowa Krówka © Pyszności

Złóż ciasto z warstwami. Kolejność ma tutaj znaczenie - dzięki takiej wersji łatwiej jest rozsmarowywać masy, a później też kroić gotowe ciasto.

  1. Na ostudzony biszkopt wyłóż kakowy krem śmietanowy.
  2. Ułóż warstwę solonych krakersów - układaj je ciasno obok siebie.
  3. Następnie dodaj całą masę kajmakową i rozsmaruj równomiernie.
  4. Całość przykryj kolejną warstwą krakersów.
  5. Dodaj resztę kremu śmietanowego i przykryj biszkoptem i wstaw do lodówki na całą noc.
Warstwa krakersów przełamie słodycz ciasta Kakaowa Krówka
Warstwa krakersów przełamie słodycz ciasta Kakaowa Krówka © Pyszności

Czas na dekorację ciasta, czyli polewę czekoladową.

  1. W rondelku podgrzej śmietankę 30 proc. – nie gotuj. Dodaj połamaną czekoladę mleczną i gorzką.
  2. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
  3. Odstaw polewę na 5 minut, a następnie rozprowadź ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Ciasto Kakaowa Krówka poleca się na imieniny i święta
Ciasto Kakaowa Krówka poleca się na imieniny i święta © Pyszności

Ciasto Kakaowa Krówka z krakersami najlepiej smakuje na drugi dzień – krakersy zmiękną, a słony akcent w połączeniu ze słodką masą kajmakową i kakaowym kremem tworzy idealną harmonię smaków. Uwaga - to ciasto nie nadaje się do mrożenia, a ze względu na użyte składniki najlepiej spożyć je do 3 dni od przygotowania. Gwarantuję jednak, że jest tak smaczne, że zniknie szybciej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd