Kakaowa Krówka - warstwowe ciasto, które znika ze stołu w minutę!
Sekret popularności tego wypieku to dobra baza z biszkoptu na ubitych białkach i kontrastujące tekstury oraz smaki warstw. Jeśli zastanawiasz się, czy dodać słone krakersy do ciasta - z tym przepisem masz już odpowiedź twierdzącą. To idealne ciasto na imieniny lub święta.
Ciasto Kakaowa Krówka to efektowne i przepyszne ciasto warstwowe, które łączy w sobie kakaowy biszkopt, puszysty krem śmietankowy z dodatkiem kakao i żelatyny, słoną nutę krakersów oraz słodką masę kajmakową. Całość wieńczy aksamitna polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej.
Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy?
W tym przepisie wykorzystasz biszkopt kakaowy, czyli z dodatkiem sypkiego kakao. Biszkopt kakaowy to klasyczne ciasto, które cieszy się dużą popularnością wśród miłośników słodkości. Jego delikatna struktura i intensywny smak kakao sprawiają, że jest idealnym wyborem na różne okazje. W połączeniu z kremami czy owocami, biszkopt kakaowy staje się bazą dla wielu wykwintnych deserów. Przepis zacznij od zrobienia biszkoptu, a do tego potrzebna będzie odpowiednia piana z białek - dobrze ubijają się te schłodzone, a niekiedy warto dodać małą ilość soli. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ubicie białek, co zapewnia ciastu puszystość. Warto również pamiętać o delikatnym mieszaniu składników, aby nie stracić powietrza w masie.
Przepis na ciasto kakaowa krówka na krakersach
Do przygotowania tego ciasta zarezerwuj sobie nieco więcej czasu. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Musi dobrze przestygnąć, zanim nie połączy się go z pozostałymi warstwami.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 600 ml śmietanki 30 proc.,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1/3 szklanki wrzątku.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g mlecznej czekolady,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30 proc.
Pozostałe składniki:
- 400 g masy kajmakowej,
- 1 opakowanie krakersów solonych,
- 1/2 szklanki kawy na poncz.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle miksując, aż masa będzie lśniąca.
- Dodaj żółtka, miksuj krótko do połączenia składników. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej szpatułką.
- Przelej ciasto do formy o wymiarach 28x18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175°C przez około 30 minut, aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź biszkopt całkowicie, przekrój na pół.
- Jedną część wyłóż na dno tortownicy i nasącz go 1/2 szklanki kawy.
Zrób krem kakaowy na żelatynie do przełożenia warstw. Możesz użyć żelatyny w proszku lub listkach - zmieniając proporcje zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Żelatynę zalej 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Śmietankę 30 proc. ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Ok. 1/4 masy zostaw do ostatniej warstwy pod drugi biszkopt.
- Do większej części dodaj kakao i miksuj krótko do połączenia.
- Wlej letnią żelatynę cienkim strumieniem, miksując na wolnych obrotach.
- Wstaw krem na chwilę do lodówki, by lekko stężał (ok. 10 minut), ale nadal dał się łatwo rozprowadzać.
Złóż ciasto z warstwami. Kolejność ma tutaj znaczenie - dzięki takiej wersji łatwiej jest rozsmarowywać masy, a później też kroić gotowe ciasto.
- Na ostudzony biszkopt wyłóż kakowy krem śmietanowy.
- Ułóż warstwę solonych krakersów - układaj je ciasno obok siebie.
- Następnie dodaj całą masę kajmakową i rozsmaruj równomiernie.
- Całość przykryj kolejną warstwą krakersów.
- Dodaj resztę kremu śmietanowego i przykryj biszkoptem i wstaw do lodówki na całą noc.
Czas na dekorację ciasta, czyli polewę czekoladową.
- W rondelku podgrzej śmietankę 30 proc. – nie gotuj. Dodaj połamaną czekoladę mleczną i gorzką.
- Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
- Odstaw polewę na 5 minut, a następnie rozprowadź ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Ciasto Kakaowa Krówka z krakersami najlepiej smakuje na drugi dzień – krakersy zmiękną, a słony akcent w połączeniu ze słodką masą kajmakową i kakaowym kremem tworzy idealną harmonię smaków. Uwaga - to ciasto nie nadaje się do mrożenia, a ze względu na użyte składniki najlepiej spożyć je do 3 dni od przygotowania. Gwarantuję jednak, że jest tak smaczne, że zniknie szybciej.