Kiedy spodziewam się gości, robię szybkie ciasto na krakersach. Dosłownie rozpływa się w ustach

To ciasto idealnie balansuje między słodyczą a rześkim i lekko kwaśnym smakiem owocowego dżemu. Każdy kawałek to zachwyt, a blaszka po cieście błyskawicznie świeci pustkami.

Ciasto warstwowe bez pieczeniaCiasto warstwowe bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w odwiedziny mają przyjść goście, dzień wcześniej zabieram się za przygotowanie ciasta. Wystarczy kilka składników, chwila na przekładanie i po całej pracy. Jedynym minusem jest tutaj to, że trzeba na deser poczekać kilka godzin - jak na ciasto bez pieczenia przystało, musi się ono schłodzić. Cierpliwość jednak popłaca, bo każdy kawałek tego deseru to rozkosz dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Ciasto bez pieczenia na krakersach

Biszkopty bywają kapryśne, ale przede wszystkim ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Tutaj osobno trzeba ubić białka, później jeszcze połączyć, a na koniec upiec i na dodatek czekać, aż wystygnie. Problem spodu w tym przepisie rozwiązują krakersy. Pod wpływem masy stają się miękkie, a ich delikatnie słony smak wspaniale kontrastuje ze słodkim kajmakiem, kremowym mascarpone oraz kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.

Proste ciasto bez pieczenia
Proste ciasto bez pieczenia © Adobe Stock

Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Moi znajomi od razu poprosili o przepis i nie znam osoby, której to ciasto by nie wyszło. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne spotkania czy podwieczorki w gronie najbliższych.

Składniki:

  • ok. 200-300 g solonych krakersów
  • 220 g dżemu z czarnej porzeczki,
  • 400 g mascarpone,
  • 3-4 łyżki kajmaku,
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • garść pistacji,
  • laska wanilii,
  • szczypta soli.
  • płatki migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę ubij na sztywno, dodając stopniowo mascarpone.
  2. Gdy masa będzie puszysta, dodaj nasiona z laski wanilii, masę kajmakową, szczyptę soli i zmiksuj.
  3. Dno formy o wymiarach ok. 20 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Z krakersów ułóż spód ciasta i rozprowadź 1/3 porzeczkowego dżemu.
  5. Następnie wyłóż 1/3 przygotowanej masy.
  6. Przykryj krakersami, dodaj ponownie 1/3 dżemu oraz kremu.
  7. Ponownie dodaj krakersy oraz pozostały dżem i krem.
  8. Na samą górę dorzuć pozostałe pokruszone herbatniki oraz płatki migdałów.
  9. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Proste i smaczne ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Wystarczy pokroić je na kawałki i nasłuchiwać zachwytów wśród gości. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥