Kiedy spodziewam się gości, robię szybkie ciasto na krakersach. Dosłownie rozpływa się w ustach
To ciasto idealnie balansuje między słodyczą a rześkim i lekko kwaśnym smakiem owocowego dżemu. Każdy kawałek to zachwyt, a blaszka po cieście błyskawicznie świeci pustkami.
Kiedy w odwiedziny mają przyjść goście, dzień wcześniej zabieram się za przygotowanie ciasta. Wystarczy kilka składników, chwila na przekładanie i po całej pracy. Jedynym minusem jest tutaj to, że trzeba na deser poczekać kilka godzin - jak na ciasto bez pieczenia przystało, musi się ono schłodzić. Cierpliwość jednak popłaca, bo każdy kawałek tego deseru to rozkosz dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny
Ciasto bez pieczenia na krakersach
Biszkopty bywają kapryśne, ale przede wszystkim ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Tutaj osobno trzeba ubić białka, później jeszcze połączyć, a na koniec upiec i na dodatek czekać, aż wystygnie. Problem spodu w tym przepisie rozwiązują krakersy. Pod wpływem masy stają się miękkie, a ich delikatnie słony smak wspaniale kontrastuje ze słodkim kajmakiem, kremowym mascarpone oraz kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.
Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste. Moi znajomi od razu poprosili o przepis i nie znam osoby, której to ciasto by nie wyszło. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, rodzinne spotkania czy podwieczorki w gronie najbliższych.
Składniki:
- ok. 200-300 g solonych krakersów
- 220 g dżemu z czarnej porzeczki,
- 400 g mascarpone,
- 3-4 łyżki kajmaku,
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- garść pistacji,
- laska wanilii,
- szczypta soli.
- płatki migdałów.
Sposób przygotowania:
- Śmietankę ubij na sztywno, dodając stopniowo mascarpone.
- Gdy masa będzie puszysta, dodaj nasiona z laski wanilii, masę kajmakową, szczyptę soli i zmiksuj.
- Dno formy o wymiarach ok. 20 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Z krakersów ułóż spód ciasta i rozprowadź 1/3 porzeczkowego dżemu.
- Następnie wyłóż 1/3 przygotowanej masy.
- Przykryj krakersami, dodaj ponownie 1/3 dżemu oraz kremu.
- Ponownie dodaj krakersy oraz pozostały dżem i krem.
- Na samą górę dorzuć pozostałe pokruszone herbatniki oraz płatki migdałów.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Proste i smaczne ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Wystarczy pokroić je na kawałki i nasłuchiwać zachwytów wśród gości. Smacznego!