Norweskie ciasto okrzyknięto najlepszym na świecie. Zrób, a zniknie ze stołu w 5 minut

Popularność tego norweskiego ciasta sięga daleko poza kraje skandynawskie. Wypiek łączy w sobie wszystkie najlepsze cechy – jest jednocześnie prosty i efektowny. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Norwegowie uważają, że ich ciasto jest najlepsze na świecieNorwegowie uważają, że ich ciasto jest najlepsze na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W 2002 roku ciasto Kvæfjord, którego nazwa pochodzi od miejscowości w okręgu Troms w Norwegii, zostało uznane przez słuchaczy norweskiego programu rozrywkowego za ciasto narodowe. W Szwecji i Finlandii nazywane jest ciastem Brity – od Brity Edland, która spopularyzowała przepis w czasopismach kulinarnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Puszyste ciasto i dobra beza

Wypiek łączy w sobie dwa kapryśne elementy, czyli biszkopt i bezę. Nie są one trudne do przygotowania, ale wymagają doświadczenia i znajomości pewnych trików. Zarówno do biszkoptu, jak i do bezy, należy używać składników w temperaturze pokojowej. Bezę zawsze ubijaj czystymi widełkami w czystej i suchej misce bez nawet drobinki tłuszczu. Ważne jest precyzyjne oddzielenie białek od żółtek, a pomocne jest posmarowanie miski octem.

Przepis na najlepsze norweskie ciasto

Do przygotowania norweskiego ciasta możesz wykorzystać przepis na klasyczny biszkopt, jednak w tym przypadku o wiele lepiej sprawdzi się ciasto ucierane, które jest bardziej stabilne podczas wypiekania. Ciasto upiecz w dużej prostokątnej blasze o wymiarach ok. 24 x 36 cm.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 300 g cukru drobnego lub cukru pudru,
  • 60 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • sok z połówki cytryny,
  • 60 g płatków migdałów,
  • śmietanka kremówka 30 lub 36 proc.,
  • 90 g cukru pudru,
  • 300 g serka mascarpone.

Wykonanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem na puszystą masę, zmiksuj ze 100 g drobnego cukru lub pudru. Dodaj 60 ml mleka, 4 żółtka i mąkę zmieszaną z sodą – wymieszaj łyżką na gładką masę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. W czystej i suchej misce ubij białka z 200 g cukru, dodaj sok z połówki cytryny. Sztywną bezę przełóż na ciasto i posyp płatkami migdałów.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw przez 30 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  5. Gdy wystygnie przygotuj krem – ubij śmietankę z cukrem pudrem, stopniowo wmiksuj serek mascarpone.
  6. Ciasto przekrój na pół na dwa równe blaty – każdy o wymiarach połowy blachy. Przełóż je kremem i wstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej