Norweskie ciasto okrzyknięto najlepszym na świecie. Zrób, a zniknie ze stołu w 5 minut
Popularność tego norweskiego ciasta sięga daleko poza kraje skandynawskie. Wypiek łączy w sobie wszystkie najlepsze cechy – jest jednocześnie prosty i efektowny. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
W 2002 roku ciasto Kvæfjord, którego nazwa pochodzi od miejscowości w okręgu Troms w Norwegii, zostało uznane przez słuchaczy norweskiego programu rozrywkowego za ciasto narodowe. W Szwecji i Finlandii nazywane jest ciastem Brity – od Brity Edland, która spopularyzowała przepis w czasopismach kulinarnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Puszyste ciasto i dobra beza
Wypiek łączy w sobie dwa kapryśne elementy, czyli biszkopt i bezę. Nie są one trudne do przygotowania, ale wymagają doświadczenia i znajomości pewnych trików. Zarówno do biszkoptu, jak i do bezy, należy używać składników w temperaturze pokojowej. Bezę zawsze ubijaj czystymi widełkami w czystej i suchej misce bez nawet drobinki tłuszczu. Ważne jest precyzyjne oddzielenie białek od żółtek, a pomocne jest posmarowanie miski octem.
Przepis na najlepsze norweskie ciasto
Do przygotowania norweskiego ciasta możesz wykorzystać przepis na klasyczny biszkopt, jednak w tym przypadku o wiele lepiej sprawdzi się ciasto ucierane, które jest bardziej stabilne podczas wypiekania. Ciasto upiecz w dużej prostokątnej blasze o wymiarach ok. 24 x 36 cm.
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 300 g cukru drobnego lub cukru pudru,
- 60 ml mleka,
- 4 jajka,
- 150 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sok z połówki cytryny,
- 60 g płatków migdałów,
- śmietanka kremówka 30 lub 36 proc.,
- 90 g cukru pudru,
- 300 g serka mascarpone.
Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem na puszystą masę, zmiksuj ze 100 g drobnego cukru lub pudru. Dodaj 60 ml mleka, 4 żółtka i mąkę zmieszaną z sodą – wymieszaj łyżką na gładką masę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W czystej i suchej misce ubij białka z 200 g cukru, dodaj sok z połówki cytryny. Sztywną bezę przełóż na ciasto i posyp płatkami migdałów.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw przez 30 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy wystygnie przygotuj krem – ubij śmietankę z cukrem pudrem, stopniowo wmiksuj serek mascarpone.
- Ciasto przekrój na pół na dwa równe blaty – każdy o wymiarach połowy blachy. Przełóż je kremem i wstaw do lodówki.