Ciasto Łabędzi Puch na biszkopcie z kremem kokosowym. Pyszne, delikatne i puszyste

Delikatne ciasto Łabędzi puch na miękkim biszkopcie z dżemem porzeczkowym i kremem kokosowym to idealny i elegancki deser na każdą okazję.

Obrazek
Ewa

Ciasto z kremem kokosowym

Łabędzi puch to deser o wyrazistym smaku kokosa, przełamany lekko cierpkim dżemem porzeczkowym. To idealna kompozycja smaków, które wzajemnie się równoważą i podkręcają. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne i  święta- jest nie tylko smaczny, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. To ciasto to przykład na to, że u dobrej gospodyni nic się nie zmarnuje, bo krem zagęszczamy czerstwymi bułkami. Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa, bo Łabędzie puch jest deser delikatnym, puszystym i miękkim. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością poproszą o przepis.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Łabędzi Puch

Składniki:

Na biszkopt

      
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

       
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kajzerki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Składniki na posypkę kokosową

     
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na nasączanie

     
  • 1/2 szklanki wody, gorącej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • słoik dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Do miski wbij białka jaj i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Następnie wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i połącz składniki. Powstałą masę przelej na blaszkę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Do dużej miski włóż dwie kajzerki i zalej je 500 ml mleka. Rozdrobnij przy pomocy widelca i dosyp wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem i dodaj namoczone bułki z kokosem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut i odstaw do wystudzenia. Masło rozetrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Następnie przygotuj poncz do nasączania biszkoptu. Połącz ze sobą gorącą wodę, cukier puder oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części i nasącz. Następnie rozprowadź na cieście porcje dżemu porzeczkowego.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Na dżemie porzeczkowym rozprowadź część kokosowego kremu i przykryj całość drugą częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasącz i rozprowadź na nim pozostałą część kokosowej masy. Przygotuj posypkę: wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem oraz roztopionym masłem. Udekoruj ciasto i wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Przed podaniem dolewam do barszczu. Ma lepszy smak i piękny rubinowy kolor
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos