Ciasto Łabędzi Puch na biszkopcie z kremem kokosowym. Pyszne, delikatne i puszyste
Delikatne ciasto Łabędzi puch na miękkim biszkopcie z dżemem porzeczkowym i kremem kokosowym to idealny i elegancki deser na każdą okazję.
05.01.2023 | aktual.: 13.10.2023 12:56
Ciasto z kremem kokosowym
Łabędzi puch to deser o wyrazistym smaku kokosa, przełamany lekko cierpkim dżemem porzeczkowym. To idealna kompozycja smaków, które wzajemnie się równoważą i podkręcają. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne i święta- jest nie tylko smaczny, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. To ciasto to przykład na to, że u dobrej gospodyni nic się nie zmarnuje, bo krem zagęszczamy czerstwymi bułkami. Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa, bo Łabędzie puch jest deser delikatnym, puszystym i miękkim. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością poproszą o przepis.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Łabędzi Puch
Składniki:
Na biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 kajzerki
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Składniki na posypkę kokosową
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Składniki na nasączanie
- 1/2 szklanki wody, gorącej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- słoik dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Do miski wbij białka jaj i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Następnie wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i połącz składniki. Powstałą masę przelej na blaszkę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Do dużej miski włóż dwie kajzerki i zalej je 500 ml mleka. Rozdrobnij przy pomocy widelca i dosyp wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem i dodaj namoczone bułki z kokosem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut i odstaw do wystudzenia. Masło rozetrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy.
Następnie przygotuj poncz do nasączania biszkoptu. Połącz ze sobą gorącą wodę, cukier puder oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części i nasącz. Następnie rozprowadź na cieście porcje dżemu porzeczkowego.
Na dżemie porzeczkowym rozprowadź część kokosowego kremu i przykryj całość drugą częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasącz i rozprowadź na nim pozostałą część kokosowej masy. Przygotuj posypkę: wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem oraz roztopionym masłem. Udekoruj ciasto i wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin.
Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!