Ciasto Łabędzi Puch na biszkopcie z kremem kokosowym. Pyszne, delikatne i puszyste

Delikatne ciasto Łabędzi puch na miękkim biszkopcie z dżemem porzeczkowym i kremem kokosowym to idealny i elegancki deser na każdą okazję.

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Ciasto z kremem kokosowym

Łabędzi puch to deser o wyrazistym smaku kokosa, przełamany lekko cierpkim dżemem porzeczkowym. To idealna kompozycja smaków, które wzajemnie się równoważą i podkręcają. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne i  święta- jest nie tylko smaczny, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. To ciasto to przykład na to, że u dobrej gospodyni nic się nie zmarnuje, bo krem zagęszczamy czerstwymi bułkami. Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa, bo Łabędzie puch jest deser delikatnym, puszystym i miękkim. Przygotuj kartki i długopisy, bo Twoi goście z pewnością poproszą o przepis.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Łabędzi Puch

Składniki:

Na biszkopt

      
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

       
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kajzerki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Składniki na posypkę kokosową

     
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na nasączanie

     
  • 1/2 szklanki wody, gorącej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • słoik dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Do miski wbij białka jaj i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Następnie wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i połącz składniki. Powstałą masę przelej na blaszkę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Do dużej miski włóż dwie kajzerki i zalej je 500 ml mleka. Rozdrobnij przy pomocy widelca i dosyp wiórki kokosowe. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem i dodaj namoczone bułki z kokosem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut i odstaw do wystudzenia. Masło rozetrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Następnie przygotuj poncz do nasączania biszkoptu. Połącz ze sobą gorącą wodę, cukier puder oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części i nasącz. Następnie rozprowadź na cieście porcje dżemu porzeczkowego.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Na dżemie porzeczkowym rozprowadź część kokosowego kremu i przykryj całość drugą częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasącz i rozprowadź na nim pozostałą część kokosowej masy. Przygotuj posypkę: wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem oraz roztopionym masłem. Udekoruj ciasto i wstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin.

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Po tym czasie ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Ciasto Łabędzi puch- Pyszności
Ciasto Łabędzi puch- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza