Ciasto z jabłkami na biszkopcie z kremem śmietankowym i sosem czekoladowym
Ciasto z jabłkami na miękkim biszkopcie to idealny pomysł na jesienny deser. Pieczone jabłka świetnie komponują się ze śmietankowym kremem- po prostu palce lizać!
31.08.2022 | aktual.: 02.02.2023 13:28
Bszkopt to podstawowy składnik wielu deserów, dlatego warto mieć zawsze pod ręką sprawdzony przepis. Dziś podamy Ci nasz patent na biszkopt idealny, który przygotujesz w mgnieniu oka. Do tego prosty, trzyskładnikowy krem śmietankowym i prawdziwe dobrodziejstwo polskich sadów- jabłka. To właśnie one podkreślą smak naszego deseru i nadadzą mu wyjątkowy charakter.
Przepis na ciasto biszkopotowe z jabłkami krok po kroku znajdziesz na naszym kanale Youtube
Jabłka do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Ciasto jabłkowe na biszkopcie- składniki
Biszkopt:6 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki (przesiana)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Jabłkowa warstwa:
6 jabłek
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki masła
2 pomarańczowe galaretki
2 łyżki cynamonu
Śmietankowy krem:250 ml śmietanki 30%
350 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
Dodatki:kakao do dekoracji
sos czekoladowy do dekoracji
Prosty przepis na ciasto z jabłkami
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania biszkoptu kakaowego. Wszystkie produkty mają mieć temperaturę pokojową, dlatego pamiętaj, aby wyjąć jajka z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad biszkoptem.
Na początek oddziel dokładnie białka od żółtek i przesiej mąkę przez sitko, dzięki czemu biszkopt będzie jeszcze bardziej puszysty. Następnie zacznij ubijać białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciasto z jabłkami- Pyszności
Po chwili małymi partiami zacznij dodawać drobny cukier. W rezultacie masz otrzymać sztywną i lśniącą pianę. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się żółtka. Je również dodawaj powoli i stopniowo.
W małej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Powstały miks dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki na bazie białek i żółtek. Wszystkie składniki wymieszaj i przelej do okrągłej blachy o średnicy 25 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
W międzyczasie przygotuj jabłkową warstwę. Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne.
Obrane owoce poszatkuj drobno w robocie kuchennym lub zetrzyj na małych oczkach. Przełóż do garnka i podgrzewaj je przez 10 minut z wodą i cukrem. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. Następnie zdejmij garnek z palnika i dodaj do niego masło, dwie galaretki oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka i odstaw go na bok.
Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij na pół. Naa spodzie formy do pieczenia umieść spód biszkopta. Na wierzchu rozprowadź mieszankę z jabłkami, po czym przełóż drugą częścią biszkopta. Wstaw do lodówki i trzymaj tam, aż jabłkowa masa stężeje.
W suchej i czystej misce umieść śmietankę. Zacznij ubijać ją przy pomocy robota kuchennego, po czym dodawaj do miski małymi partiami cukier puder i serek mascarpone.
Śmietankowy krem rozprowadź na stężałych jabłkach. Przed podaniem udekoruj ciasto polewą czekoladową i oprósz kakao. Smacznego!