Najlepszy sposób na sztywną pianę z białek. Gotowa w mig i zawsze wychodzi

Proces ubijania białek może wydawać się prosty jak bułka z masłem. Wystarczy tylko oddzielić białka od żółtek, włączyć mikser, ustawić najwyższe obroty i zacząć pracę. Czasem jednak, pomimo tych prostych kroków, rezultat rozmija się z zamierzeniem. Zobacz więc, o czym pamiętać, ubijając pianę z białek.

Jak ubić pianę z białek?Jak ubić pianę z białek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ubijanie białek to czynność, która wymaga pewnej wprawy, ale na szczęście jest to umiejętność, której można się nauczyć. Białka są składnikiem wielu wypieków, m.in. biszkoptów. Bez dobrze ubitej piany z białek nie uda nam się również upiec słodkiej bezy. Jak więc ubić pianę, by nie opadała i była idealnie sztywna?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak ubić sztywną pianę z białek?

Na samym początku musisz dobrze oddzielić białka od żółtek. Nawet niewielka ilość żółtka może sprawić, że piana z białek nie ubije się odpowiednio. Dlaczego tak się dzieje? Po prostu żółtka są zbyt ciężkie i lepkie, by prawidłowo ubić pianę, która finalnie charakteryzuje się lekkością i puszystością.

Kolejną ważną rzeczą, o której musisz pamiętać, jest to, że miska i trzepaczka muszą być dokładnie umyte i wysuszone. Nie mogą być ani mokre, ani tłuste. Nie powinieneś też zbyt długo ubijać piany. Przebite białka rozwarstwiają się i podchodzą wodą, a przez to mogą negatywnie wpłynąć na efekt końcowy, zwłaszcza w przypadku bezy.

Ponadto pianę z białek należy ubić bezpośrednio przed wykorzystaniem, nie odstawiamy jej "na później". A jak sprawdzić, kiedy jest gotowa? Wystarczy, że przechylisz miskę. Jeśli nic nie wypada, możesz przestać ubijać. Istotne jest również, by białka miały temperaturę pokojową, a miska, w której ubijamy pianę, nie była miedziana (może być metalowa lub ceramiczna).

Jak ubić pianę z białek?
Jak ubić pianę z białek? © Pixabay

Ubijanie białek na sztywną pianę. Kiedy jest czas na dodatki?

Piana z białek wyjdzie odpowiednio sztywna, jeśli podczas ubijania dodasz odrobinę octu, soku z cytryny lub soli (dodaj je na sam koniec). Te składniki świetnie ustabilizują wyrób. Jeśli robisz bezę, cukier musisz dodać w odpowiednim momencie. Na początku ubijaj samą pianę, potem stopniowo dodawaj drobny cukier i ubijaj do rozpuszczenia się słodkich kryształków.

Skrobia ziemniaczana, proszek budyniowy, ocet winny - te składniki również dodaj pod koniec ubijania, krótko miksując do połączenia składników. Cięższe dodatki jak bakalie, ale też aromaty, ekstrakty itp. dodaj już po zakończeniu ubijania i wymieszaj delikatnie szpatułką, aby masa nie opadła.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył