Naukowcy zbadali. Tyle gorzkiej czekolady musisz zjeść, aby obniżyć ciśnienie

Półki w sklepach uginają się pod ciężarem czekolady w wielu różnych wariantach smakowych. Jednak zdrowy wybór jest tylko jeden – gorzka czekolada o zawartości powyżej 70% kakao to przekąska, z której nie musisz się tłumaczyć. Wyniki badań mówią jasno, że spożywana regularnie poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie.

Wybieraj czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%Wybieraj czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Za obniżenie ciśnienia, a przez to także ochronę serca, odpowiadają flawanole, czyli związki roślinne, których w tabliczce gorzkiej czekolady jest nawet 2-3 razy więcej niż w mlecznej. W białej czekoladzie nie ma ich w ogóle, ponieważ ta słodycz jest wykonana jedynie z masła kakaowego, cukru i mleka, bez dodatku kakaowego proszku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Jak gorzka czekolada wpływa na naczynia krwionośne?

Badania wykazują, że flawanole obecne w czekoladzie wspierają produkcję tlenku azotu w wewnętrznej wyściółce komórek naczyń krwionośnych, pomagając rozluźnić naczynia krwionośne i poprawiając przepływ krwi. Skutkiem jest obniżenie ciśnienia, co znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca. Co więcej, flawanole mogą także zwiększać wrażliwość na insulinę, co na dłuższą metę może zmniejszać ryzyko cukrzycy (za: nutritionsource.hsph.harvard.edu).

Obserwacje naukowców z Harvardu

Więcej światła rzucają wyniki badań obserwacyjnych przeprowadzonych wśród Indian Kuna, zamieszkujących wybrzeże Karaibów w Panamie. W tradycyjnych społecznościach spożycie kakao było na bardzo wysokim poziomie. Indianie Kuna potrafili wypić ponad pięć filiżanek dziennie napoju bogatego w proszek kakaowy. Obecność flawanoli w moczu była adekwatnie wysoka, a wskaźniki śmierci z powodu chorób serca, nowotworów czy cukrzycy bardzo niskie.

W momencie, gdy Indianie przeprowadzali się do miast i zmieniali dietę, wskaźniki wysokiego ciśnienia wzrastały. Oczywiście, są to badania obserwacyjne, które nie podają szczegółowych parametrów, jednak w bardzo obrazowy sposób wskazują na silną korelację między wysokim spożyciem kakao a lepszym zdrowiem sercowo-naczyniowym.

Jaka ilość gorzkiej czekolady wystarczy, aby obniżyć ciśnienie?

Nie musisz spożywać aż pięciu filiżanek kakao, aby odczuć różnicę. Inne badania pokazują, że wystarczy już 6 g gorzkiej czekolady dziennie (1-2 małe kostki), aby zmniejszyć ryzyko chorób serca spowodowanych nadciśnieniem (również za: nutritionsource.hsph.harvard.edu).

Warto pamiętać o tym, że gorzka czekolada – chociaż jest zdrowa dla serca, poprawia pracę mózgu i pamięć – zawiera także dużą ilość kalorii. Jeśli jest spożywana w nadmiarze, może przyczynić się do zwiększonej masy ciała.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować