Naukowcy zbadali. Tyle gorzkiej czekolady musisz zjeść, aby obniżyć ciśnienie

Półki w sklepach uginają się pod ciężarem czekolady w wielu różnych wariantach smakowych. Jednak zdrowy wybór jest tylko jeden – gorzka czekolada o zawartości powyżej 70% kakao to przekąska, z której nie musisz się tłumaczyć. Wyniki badań mówią jasno, że spożywana regularnie poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie.

Wybieraj czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%Wybieraj czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Za obniżenie ciśnienia, a przez to także ochronę serca, odpowiadają flawanole, czyli związki roślinne, których w tabliczce gorzkiej czekolady jest nawet 2-3 razy więcej niż w mlecznej. W białej czekoladzie nie ma ich w ogóle, ponieważ ta słodycz jest wykonana jedynie z masła kakaowego, cukru i mleka, bez dodatku kakaowego proszku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Jak gorzka czekolada wpływa na naczynia krwionośne?

Badania wykazują, że flawanole obecne w czekoladzie wspierają produkcję tlenku azotu w wewnętrznej wyściółce komórek naczyń krwionośnych, pomagając rozluźnić naczynia krwionośne i poprawiając przepływ krwi. Skutkiem jest obniżenie ciśnienia, co znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca. Co więcej, flawanole mogą także zwiększać wrażliwość na insulinę, co na dłuższą metę może zmniejszać ryzyko cukrzycy (za: nutritionsource.hsph.harvard.edu).

Obserwacje naukowców z Harvardu

Więcej światła rzucają wyniki badań obserwacyjnych przeprowadzonych wśród Indian Kuna, zamieszkujących wybrzeże Karaibów w Panamie. W tradycyjnych społecznościach spożycie kakao było na bardzo wysokim poziomie. Indianie Kuna potrafili wypić ponad pięć filiżanek dziennie napoju bogatego w proszek kakaowy. Obecność flawanoli w moczu była adekwatnie wysoka, a wskaźniki śmierci z powodu chorób serca, nowotworów czy cukrzycy bardzo niskie.

W momencie, gdy Indianie przeprowadzali się do miast i zmieniali dietę, wskaźniki wysokiego ciśnienia wzrastały. Oczywiście, są to badania obserwacyjne, które nie podają szczegółowych parametrów, jednak w bardzo obrazowy sposób wskazują na silną korelację między wysokim spożyciem kakao a lepszym zdrowiem sercowo-naczyniowym.

Jaka ilość gorzkiej czekolady wystarczy, aby obniżyć ciśnienie?

Nie musisz spożywać aż pięciu filiżanek kakao, aby odczuć różnicę. Inne badania pokazują, że wystarczy już 6 g gorzkiej czekolady dziennie (1-2 małe kostki), aby zmniejszyć ryzyko chorób serca spowodowanych nadciśnieniem (również za: nutritionsource.hsph.harvard.edu).

Warto pamiętać o tym, że gorzka czekolada – chociaż jest zdrowa dla serca, poprawia pracę mózgu i pamięć – zawiera także dużą ilość kalorii. Jeśli jest spożywana w nadmiarze, może przyczynić się do zwiększonej masy ciała.

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa