NewsyJedz codziennie przez 2 tygodnie, a efekty cię zaskoczą. Tak czekolada działa na organizm

Jedz codziennie przez 2 tygodnie, a efekty cię zaskoczą. Tak czekolada działa na organizm

Czekolada od wieków jest symbolem przyjemności, ale jej wartość nie kończy się tylko na walorach smakowych. Bogata w kakao, kryje w sobie szereg składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na zdrowie. W niniejszym artykule, przyjrzymy się właściwościom gorzkiej czekolady i jej wpływowi na organizm.

Czekolada jest zdrowsza niż myślisz
Czekolada jest zdrowsza niż myślisz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gorzka czekolada okazuję się być prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Jak dowiadujemy się z filmu dr Bartka Kulczyńskiego, zawiera ona magnez, kwas chlorogenowy oraz kofeinę, czyli elementy znane nam z kawy, ale w nieco innych proporcjach. W 100-gramowej tabliczce czekolady o zawartości kakao około 80 proc. znajduje się nawet 70 mg kofeiny. Magnezu jest jeszcze więcej, bo aż 160 mg, a to stanowi 45 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Dodatkowo, czekolada jest bogata w polifenole, takie jak katechiny, proantocyjanidy i kwercetyna, które mają działanie antyoksydacyjne i wspierają układ krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla

Korzyści zdrowotne regularnego spożywania czekolady

Wspiera układ krążenia


Jednym z największych plusów gorzkiej czekolady jest jej korzystny wpływ na ciśnienie krwi. Badania wykazały, że już po dwóch tygodniach regularnego spożywania ciśnienie skurczowe spada średnio o 5mmHg, a rozkurczowe również ulega łagodnemu obniżeniu. Co więcej, gorzka czekolada pozwala redukować zły cholesterol LDL. Jej regularne spożywanie wiąże się także z mniejszym ryzkiem zawału serca oraz udaru mózgu.

Poprawia samopoczucie i redukuje stres

Gorzka czekolada pobudza produkcję dopaminy, czyli hormonu szczęścia, a to przekłada się na lepsze samopoczucie. Badania wskazują, że spożywanie 40 g czekolady dziennie przez dwa tygodnie prowadzi do redukcji stresu u kobiet i obniża poziom kortyzolu. Po miesiącu poprawia się także funkcjonowanie mózgu, a długoterminowe badania wskazują, że osoby regularnie sięgające po gorzką czekoladę rzadziej zapadają na depresję.

Wspiera kontrolę cukru we krwi


Gorzka czekolada ma również pozytywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Według badań, jej spożywanie poprawia zdolność komórek do przyswajania glukozy, co może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 aż o 21%. Dodatkowo, może nawet obniżać poziom cukru we krwi.

Wzmacnia jelita i mikrobiom


Mało kto wie, że gorzka czekolada ma także działanie prebiotyczne. Regularne spożywanie 10 g dziennie przez miesiąc zwiększa liczebność bakterii Lactobacillus, które wspomagają trawienie i wzmacniają odporność. Ponadto poprawia szczelność jelit, co zapobiega przedostawaniu się toksyn do organizmu i redukuje stany zapalne.

Wpływa na zdrowie mózgu i spowalnia starzenie


Substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie wspierają tworzenie nowych połączeń neuronowych, co poprawia pamięć i koncentrację. Już po miesiącu spożywania można zauważyc poprawę zdolnośći kognitywnych, a długotrwała obecność czekolady w diecie może spowolnić procesy starzenia się mózgu.

Jaką gorzką czekoladę wybierać?

Aby czerpać pełne korzyści zdrowotne z czekolady, warto sięgać po czekoladę o zawartości kakao minimum 70 proc.. Najlepiej, aby była ona bez dodatku cukru. Pamiętaj, im wyższy udział kakao, tym więcej wartościowych składników odżywczych.

Kiedy należy uważać?

Pomimo wielu korzyści, gorzka czekolada może być niewskazana dla osób:

  • z refluksem żołądkowo-przełykowym może nasilać zgagę.
  • wrażliwym na kofeinę spożywanie wieczorem może utrudniać zasypianie.
  • podatnych na migreny u niektórych może wywoływać bóle głowy.

Jak spożywać czekoladę?

Optymalna porcja czekolady to około 20 g dziennie, co odpowiada około 5 kostkom, ale można je spożywać na masę sposobów, nie tylko jako przekąskę. Warto dodać czekoladę do owsianki lub jogurtu naturalnego, starta lub pokruszona wzbogaci ich smak. Świetnie sprawdza się też w napojach, dobrze łączy się z kawą lub kakao. Rozpuszczona w kąpieli wodnej jest polewą dla ciast i deserów, ale polej nią także owoce lub domowe batoniki energetyczne. Spróbuj zastosować gorzką czekoladę w kuchni wytrawnej. Dobrze dopełnia smak chili lub mięs, takich jak wołowina lub dziczyzna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Co się stanie po 2 tygodniach, gdy jesz taką czekoladę codziennie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie