Na 30 dni odstawiła cukier. Mówi, jak wielkie zmiany wywołało to w jej organizmie

Ten artykuł jest skierowany do wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez regularnego raczenia się słodyczami. Ile dobrego przyniesie nam pozbycie się tego szkodliwego uzależniania? O swoich doświadczeniach z odstawieniem cukru opowiedziała popularna youtuberka.

Na 30 dni odstawiła cukier. Opowiedziała o swoich wnioskachNa 30 dni odstawiła cukier. Opowiedziała o swoich wnioskach
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Andres Ayrton, Anna Karcz

Nadmiar cukru w diecie jest bezwzględnie szkodliwy. Ten fakt jest znany absolutnie wszystkim, nawet najmłodszym dzieciom. Mimo to większość z nas i tak pozwala sobie na używanie tej przyprawy bez większej refleksji, a słodycze czy słodkie napoje gazowane nadal cieszą się dużą popularnością. A co by się stało, gdybyśmy zupełnie zrezygnowali ze słodkich kryształków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

O odstawieniu cukru opowiedziała na swoim kanale na YouTube Anna Karcz, pasjonatka gotowania i autorka książek kulinarnych. Przez 30 dni nie spożywała cukru i podzieliła się wnioskami ze swoimi widzami. "Po tym filmie przestaniesz jeść słodycze" - grzmi w tytule nagrania youtuberka. Czy rzeczywiście?

Miesiąc bez cukru

Autorka nagrania przez 30 dni nie jadła cukru w żadnej postaci. Zrezygnowała również ze słodzików wszelkiego rodzaju, postanawiając zrobić przez to zupełny "reset" kubków smakowych. Dla youtuberki, która do tej pory była mocno przyzwyczajona do różnych słodkości, wyzwanie nie było bynajmniej bułką z masłem, ale udało jej się mu podołać. Jakie wnioski wysnuła?

Cukier - nikomu nie jest łatwo z niego zrezygnować
Cukier - nikomu nie jest łatwo z niego zrezygnować © Canva | GeorgeRudy

Najtrudniejszym etapem wyzwania były pierwsze 3-4 dni. To wtedy organizm autorki nagrania najbardziej "domagał się" słodkiego. W końcu kobieta zauważyła, że ochota na słodycze przechodzi w momencie, w którym zje pełnowartościowe posiłki i uzupełni je odpowiednią ilością płynów — w jej przypadku zwłaszcza wody gazowanej.

Wnioski po "odwyku"

Po 30 dniach eksperymentu youtuberka zauważyła, że schudła 2 kilogramy, chociaż podkreśliła ona w nagraniu, że to przede wszystkim zasługa deficytu kalorycznego, a nie samego braku cukru w diecie. Przestała również odczuwać potrzebę jedzenia słodkiego po posiłku i nauczyła się kontroli nad ilością spożywanych słodyczy, co uznała, za największą wartość dodaną całego eksperymentu.

Dzisiaj, jak podkreśliła autorka książek kulinarnych, potrafi już mieć słodycze w szafce i nie rzucić się na wszystkie naraz, a dawkować je zgodnie z rozsądkiem. Może więc korzystać z tego, co miłe dla podniebienia, a jednocześnie nie szkodzić sobie i utrzymywać optymalną ilość dziennych kalorii. W końcu umiar jest tu najważniejszy, prawda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji