Na 30 dni odstawiła cukier. Mówi, jak wielkie zmiany wywołało to w jej organizmie

Ten artykuł jest skierowany do wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez regularnego raczenia się słodyczami. Ile dobrego przyniesie nam pozbycie się tego szkodliwego uzależniania? O swoich doświadczeniach z odstawieniem cukru opowiedziała popularna youtuberka.

Na 30 dni odstawiła cukier. Opowiedziała o swoich wnioskachNa 30 dni odstawiła cukier. Opowiedziała o swoich wnioskach
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Andres Ayrton, Anna Karcz

Nadmiar cukru w diecie jest bezwzględnie szkodliwy. Ten fakt jest znany absolutnie wszystkim, nawet najmłodszym dzieciom. Mimo to większość z nas i tak pozwala sobie na używanie tej przyprawy bez większej refleksji, a słodycze czy słodkie napoje gazowane nadal cieszą się dużą popularnością. A co by się stało, gdybyśmy zupełnie zrezygnowali ze słodkich kryształków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

O odstawieniu cukru opowiedziała na swoim kanale na YouTube Anna Karcz, pasjonatka gotowania i autorka książek kulinarnych. Przez 30 dni nie spożywała cukru i podzieliła się wnioskami ze swoimi widzami. "Po tym filmie przestaniesz jeść słodycze" - grzmi w tytule nagrania youtuberka. Czy rzeczywiście?

Miesiąc bez cukru

Autorka nagrania przez 30 dni nie jadła cukru w żadnej postaci. Zrezygnowała również ze słodzików wszelkiego rodzaju, postanawiając zrobić przez to zupełny "reset" kubków smakowych. Dla youtuberki, która do tej pory była mocno przyzwyczajona do różnych słodkości, wyzwanie nie było bynajmniej bułką z masłem, ale udało jej się mu podołać. Jakie wnioski wysnuła?

Cukier - nikomu nie jest łatwo z niego zrezygnować
Cukier - nikomu nie jest łatwo z niego zrezygnować © Canva | GeorgeRudy

Najtrudniejszym etapem wyzwania były pierwsze 3-4 dni. To wtedy organizm autorki nagrania najbardziej "domagał się" słodkiego. W końcu kobieta zauważyła, że ochota na słodycze przechodzi w momencie, w którym zje pełnowartościowe posiłki i uzupełni je odpowiednią ilością płynów — w jej przypadku zwłaszcza wody gazowanej.

Wnioski po "odwyku"

Po 30 dniach eksperymentu youtuberka zauważyła, że schudła 2 kilogramy, chociaż podkreśliła ona w nagraniu, że to przede wszystkim zasługa deficytu kalorycznego, a nie samego braku cukru w diecie. Przestała również odczuwać potrzebę jedzenia słodkiego po posiłku i nauczyła się kontroli nad ilością spożywanych słodyczy, co uznała, za największą wartość dodaną całego eksperymentu.

Dzisiaj, jak podkreśliła autorka książek kulinarnych, potrafi już mieć słodycze w szafce i nie rzucić się na wszystkie naraz, a dawkować je zgodnie z rozsądkiem. Może więc korzystać z tego, co miłe dla podniebienia, a jednocześnie nie szkodzić sobie i utrzymywać optymalną ilość dziennych kalorii. W końcu umiar jest tu najważniejszy, prawda?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek