Kiedy moja siostra usłyszała nazwę, zwijała się ze śmiechu. Po dokładkę poszła pierwsza
Z kuchnią śląską kojarzą się od razu rolady i modra kapusta, najczęściej serwowane w towarzystwie klusek (śląskich oczywiście). Jeśli uważasz, że to najlepsze, co można zjeść na południu Polski, nie próbowałeś jeszcze kulebeli.
05.03.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:38
Kuchnia śląska to fascynująca mieszanka wpływów polskich i niemieckich. Jest dość tłusta i mocno mięsna - nie ma w tym nic dziwnego, bo miała uzupełnić kalorię, które tracili mężczyźni podczas pracy w kopalni. Sztandarowym daniem regionu jest bez wątpienia duet: kluski śląskie i rolada z modrą kapustą, ale na kulinarnej mapie Śląska znajdziemy o wiele więcej perełek. Jedną z nich są kulebele, czyli wariacja na temat kultowych klusek śląskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kulebele - kuchnia śląska w nowym wydaniu
Kulebele to swego rodzaju wariacja na temat klasycznej śląskiej rolady z kluskami. Całe danie zamyka się bowiem w jednej, sporej klusce. Kiedy podałam je pierwszy raz, moja siostra zaśmiała się z nazwy. Trzeba przyznać, że brzmi naprawdę sympatycznie.
Kulebele, niczym rodowity Ślązak, najlepiej czują się w towarzystwie modrej kapusty. Doskonale komponują się również z zasmażaną kapustą i aromatycznym sosem, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. To danie to nie tylko smakowita propozycja obiadowa, ale również świadectwo bogactwa i kreatywności kuchni śląskiej. Kulebele łączą w sobie tradycję z nowoczesnym podejściem i zaskakującą formą. Na dodatek jest cały czas pysznie i domowo.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1-2 jajka,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 700 g mięsa wołowego na roladę,
- 500 g cebuli,
- 500 g kiełbasy,
- 500 g wędzonego boczku,
- 300 g ogórków kiszonych,
- 200 g musztardy,
- kilka łyżek mąki pszennej,
- 2-3 łyżki smalcu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso natrzyj smalcem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza do miękkości.
- Po 40 minutach sprawdź, czy jest już miękkie. Sos spod pieczeni zachowaj.
- Wyciągnij mięso i oprósz mąką.
- Po wystudzeniu poszarp je widelcem na mniejsze kawałki.
- Z kiełbasy zdejmij osłonkę.
- Posiekaj drobno kiełbasę, wędzony boczek, ogórki i cebulę.
- Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki rozgnieć na purée.
- Odłóż 1/4 ziemniaków, a do reszty wsyp mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj jajko, odłożone ziemniaki, dopraw solą i wyrób na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsyp je odrobiną mąki ziemniaczanej.
- Uformuj spłaszczone kulki, nałóż na nie po 1-2 łyżeczki nadzienia, zlep brzegi, utocz kulki i w każdej z nich zrób kciukiem dziurkę.
- Wywar spod pieczonego mięsa zagęść mąką i wodą do uzyskania esencjonalnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe kulebele wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu przez około 10-12 minut. Od czasu do czasu zamieszaj wodę.
Kluski podawaj z sosem pieczeniowym i modrą kapustą. Smacznego!