PrzepisKuchnia polskaKiedy moja siostra usłyszała nazwę, zwijała się ze śmiechu. Po dokładkę poszła pierwsza

Kiedy moja siostra usłyszała nazwę, zwijała się ze śmiechu. Po dokładkę poszła pierwsza

Z kuchnią śląską kojarzą się od razu rolady i modra kapusta, najczęściej serwowane w towarzystwie klusek (śląskich oczywiście). Jeśli uważasz, że to najlepsze, co można zjeść na południu Polski, nie próbowałeś jeszcze kulebeli.

Kulebele - Pyszności
Kulebele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.03.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:38

Kuchnia śląska to fascynująca mieszanka wpływów polskich i niemieckich. Jest dość tłusta i mocno mięsna - nie ma w tym nic dziwnego, bo miała uzupełnić kalorię, które tracili mężczyźni podczas pracy w kopalni. Sztandarowym daniem regionu jest bez wątpienia duet: kluski śląskie i rolada z modrą kapustą, ale na kulinarnej mapie Śląska znajdziemy o wiele więcej perełek. Jedną z nich są kulebele, czyli wariacja na temat kultowych klusek śląskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulebele - kuchnia śląska w nowym wydaniu

Kulebele to swego rodzaju wariacja na temat klasycznej śląskiej rolady z kluskami. Całe danie zamyka się bowiem w jednej, sporej klusce. Kiedy podałam je pierwszy raz, moja siostra zaśmiała się z nazwy. Trzeba przyznać, że brzmi naprawdę sympatycznie.

Kulebele przypominają nieco kluski śląskie - Pyszności
Kulebele przypominają nieco kluski śląskie - Pyszności© Canva | sitriel

Kulebele, niczym rodowity Ślązak, najlepiej czują się w towarzystwie modrej kapusty. Doskonale komponują się również z zasmażaną kapustą i aromatycznym sosem, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. To danie to nie tylko smakowita propozycja obiadowa, ale również świadectwo bogactwa i kreatywności kuchni śląskiej. Kulebele łączą w sobie tradycję z nowoczesnym podejściem i zaskakującą formą. Na dodatek jest cały czas pysznie i domowo.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 700 g mięsa wołowego na roladę,
  • 500 g cebuli,
  • 500 g kiełbasy,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 300 g ogórków kiszonych,
  • 200 g musztardy,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki smalcu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj smalcem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza do miękkości.
  2. Po 40 minutach sprawdź, czy jest już miękkie. Sos spod pieczeni zachowaj.
  3. Wyciągnij mięso i oprósz mąką.
  4. Po wystudzeniu poszarp je widelcem na mniejsze kawałki.
  5. Z kiełbasy zdejmij osłonkę.
  6. Posiekaj drobno kiełbasę, wędzony boczek, ogórki i cebulę.
  7. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  8. Ziemniaki rozgnieć na purée.
  9. Odłóż 1/4 ziemniaków, a do reszty wsyp mąkę ziemniaczaną.
  10. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki, dopraw solą i wyrób na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsyp je odrobiną mąki ziemniaczanej.
  11. Uformuj spłaszczone kulki, nałóż na nie po 1-2 łyżeczki nadzienia, zlep brzegi, utocz kulki i w każdej z nich zrób kciukiem dziurkę.
  12. Wywar spod pieczonego mięsa zagęść mąką i wodą do uzyskania esencjonalnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  13. Gotowe kulebele wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu przez około 10-12 minut. Od czasu do czasu zamieszaj wodę.

Kluski podawaj z sosem pieczeniowym i modrą kapustą. Smacznego!