WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Kiedy moja siostra usłyszała nazwę, zwijała się ze śmiechu. Po dokładkę poszła pierwsza

Z kuchnią śląską kojarzą się od razu rolady i modra kapusta, najczęściej serwowane w towarzystwie klusek (śląskich oczywiście). Jeśli uważasz, że to najlepsze, co można zjeść na południu Polski, nie próbowałeś jeszcze kulebeli.

Kulebele - PysznościKulebele - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia śląska to fascynująca mieszanka wpływów polskich i niemieckich. Jest dość tłusta i mocno mięsna - nie ma w tym nic dziwnego, bo miała uzupełnić kalorię, które tracili mężczyźni podczas pracy w kopalni. Sztandarowym daniem regionu jest bez wątpienia duet: kluski śląskie i rolada z modrą kapustą, ale na kulinarnej mapie Śląska znajdziemy o wiele więcej perełek. Jedną z nich są kulebele, czyli wariacja na temat kultowych klusek śląskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świętokrzyskie byczki. Regionalna potrawa, którą warto podać na rodzinny obiad

Kulebele - kuchnia śląska w nowym wydaniu

Kulebele to swego rodzaju wariacja na temat klasycznej śląskiej rolady z kluskami. Całe danie zamyka się bowiem w jednej, sporej klusce. Kiedy podałam je pierwszy raz, moja siostra zaśmiała się z nazwy. Trzeba przyznać, że brzmi naprawdę sympatycznie.

Kulebele przypominają nieco kluski śląskie - Pyszności
Kulebele przypominają nieco kluski śląskie - Pyszności © Canva | sitriel

Kulebele, niczym rodowity Ślązak, najlepiej czują się w towarzystwie modrej kapusty. Doskonale komponują się również z zasmażaną kapustą i aromatycznym sosem, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. To danie to nie tylko smakowita propozycja obiadowa, ale również świadectwo bogactwa i kreatywności kuchni śląskiej. Kulebele łączą w sobie tradycję z nowoczesnym podejściem i zaskakującą formą. Na dodatek jest cały czas pysznie i domowo.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1-2 jajka,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 700 g mięsa wołowego na roladę,
  • 500 g cebuli,
  • 500 g kiełbasy,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 300 g ogórków kiszonych,
  • 200 g musztardy,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki smalcu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj smalcem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza do miękkości.
  2. Po 40 minutach sprawdź, czy jest już miękkie. Sos spod pieczeni zachowaj.
  3. Wyciągnij mięso i oprósz mąką.
  4. Po wystudzeniu poszarp je widelcem na mniejsze kawałki.
  5. Z kiełbasy zdejmij osłonkę.
  6. Posiekaj drobno kiełbasę, wędzony boczek, ogórki i cebulę.
  7. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
  8. Ziemniaki rozgnieć na purée.
  9. Odłóż 1/4 ziemniaków, a do reszty wsyp mąkę ziemniaczaną.
  10. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki, dopraw solą i wyrób na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsyp je odrobiną mąki ziemniaczanej.
  11. Uformuj spłaszczone kulki, nałóż na nie po 1-2 łyżeczki nadzienia, zlep brzegi, utocz kulki i w każdej z nich zrób kciukiem dziurkę.
  12. Wywar spod pieczonego mięsa zagęść mąką i wodą do uzyskania esencjonalnej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  13. Gotowe kulebele wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu przez około 10-12 minut. Od czasu do czasu zamieszaj wodę.

Kluski podawaj z sosem pieczeniowym i modrą kapustą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd