PrzepisChrupiąca surówka z czerwonej kapusty z majonezem bez parzenia

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty z majonezem bez parzenia

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem bez parzenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem bez parzenia - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

12.08.2022 16:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Nie tylko wspaniale smakuje, ale odznacza się również cennymi walorami zdrowotnymi. Dodatkowo jest wyjątkowo prosta i szybka w wykonaniu. Poniżej podajemy przepis na tę wspaniałą surówkę.

Czerwona kapusta, a zdrowie

Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com
Czerwona kapusta - Pyszności; Foto: Canva.com

Czerwona kapusta skrywa w sobie wiele cennych witamin z grupy C, A, E, K, czy B. Znajdziemy w niej również takie sole mineralne jak selen, magnez, żelazo, czy potas. Poza tym warzywo to jest bogatym źródłem antocyjanów, które są odpowiedzialne za jej piękny kolor. Te wyjątkowe przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego, wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Warzywo to najlepiej spożywać na surowo. Dzięki temu dostarczamy swojemu organizmowi najwięcej cennych składników. W związku z tym polecamy przygotować z niej pyszną surówkę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych - wspaniale wzbogaci wartość odżywczą potrawy.

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva.com
Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności; Foto: Canva.com

Surówka z czerwonej kapusty jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Niektórzy wzbogacają ją również w dodatek jabłka, koperku czy marchewki. Składniki te idealnie pasują do czerwonej kapusty.

Składniki:

mała główka czerwonej kapusty

1 cebula

3 - 4 łyżki majonezu

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

ewentualnie posiekana pietruszka

Sposób wykonania:

Umyj kapustę, a następnie usuń z niej głąb. Warzywo poszatkuj - jeśli chcesz możesz również zetrzeć je na tarce. Poszatkowaną kapustę wrzuć do miski i ją posól. Następnie odstaw ją na około 10 - 15 minut, aby zmiękła.

W międzyczasie pokrój cebulę na drobną kostkę i wrzuć ją do kapusty. W kolejnym kroku dodaj również majonez. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlej sok z cytryny. Na końcu wszystko dokładnie wymieszaj. 

Jeśli chcesz możesz wzbogacić surówkę w posiekaną natkę pietruszki. Przed podaniem surówki polecamy ją schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie smakowała fantastycznie. Surówkę najczęściej serwujemy w towarzystwie mięsnej potrawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę z pomidorami krok po kroku.