PoradyŁatwiej się nie da. Zapomnisz o wekowaniu w garnku

Łatwiej się nie da. Zapomnisz o wekowaniu w garnku

Pasteryzacja ma na celu przedłużenie trwałości produktów spożywczych poprzez zniszczenie lub ograniczenie aktywności drobnoustrojów, takich jak bakterie, drożdże i pleśnie. Technika ta często stosowana jest w domach przy użyciu garnka i wrzątku lub piekarnika. Jednakże coraz bardziej popularna staje się inna, łatwiejsza metoda pasteryzacji.

Poznaj genialną metodę pasteryzacji słoików
Poznaj genialną metodę pasteryzacji słoików
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.06.2024 17:42

Podczas pasteryzacji słoiki z żywnością są poddawane wysokiej temperaturze, a następnie schładzane, aby zminimalizować straty odżywcze i zachować teksturę, smak oraz zapach żywności. Głównym celem tego procesu jest zmniejszenie liczby żywych mikroorganizmów w przetworach do poziomu, który nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Dodatkowo pasteryzacja przedłuża trwałość produktów. Ale jak dokładnie przeprowadzić ten proces w warunkach domowych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasteryzowanie słoików w domu. W zmywarce zrobisz to szybko i skutecznie

Pasteryzacja przetworów w domu jest stosunkowo prosta. Dzięki niej trwałość produktów jest przedłużana bez konieczności stosowania sztucznych konserwantów. To z kolei przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności na dłuższy czas. Najczęściej przetwory pasteryzujemy w garnkach lub piekarnikach. Ale istnieje jeszcze jeden, mniej oczywisty sposób.

Chodzi o pasteryzację w zmywarce. Ta metoda staje się coraz bardziej popularna - w internecie można znaleźć wiele filmików instruktażowych poświęconych tej technice konserwacji żywności. Na zdjęciach w mediach społecznościowych widzimy rzędy słoików, mniejszych i większych, ustawionych na półkach w zmywarce. To jeden z plusów tej metody - za jednym razem można zapasteryzować bardzo dużą liczbę słoików.

Słoiki możesz pasteryzować w zmywarce
Słoiki możesz pasteryzować w zmywarce © Pixabay

Jak więc pasteryzować słoiki w zmywarce?

Gotowe słoiki należy umieścić w zmywarce, pamiętając, by mniejsze weki zajęły górną, a większe dolną półkę. Słoiki układamy w zmywarce do góry dnem. Jednakże pamiętaj, żeby nie robić tego ze słoikami z gumową uszczelką - te ułóż zakrętkami do góry.

Następnie należy ustawić program - najlepiej na ten o najwyższej temperaturze. Tutaj warto podkreślić, że wekowanie tą metodą powinno odbywać się w temperaturze wynoszącej co najmniej 60 st. C i niższej niż 100 st. C. Zazwyczaj w zmywarkach woda podgrzewana jest do 70-75 st. C. To wystarczy, by umożliwić wekowanie. Jak długo powinna trwać taka pasteryzacja? Wystarczy, że odczekasz do końca cyklu.

Kiedy program dobiegnie końca, należy odczekać, aż słoiki ostygną, a następnie wyjąć je ze zmywarki i ustawić na chłonnych ręcznikach papierowych lub ściereczkach do góry dnem (w przypadku weków z gumowymi uszczelkami słoiki ustawiamy dnem do dołu) na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie można umieścić je w spiżarni. Pamiętaj, by do zmywarki podczas pasteryzacji nie dodawać detergentów, nie wkładać innych naczyń oraz, by urządzenie było dokładnie wyczyszczone.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pasteryzacjapasteryzowanie słoikówprzetwory
Wybrane dla Ciebie