Łatwiej się nie da. Zapomnisz o wekowaniu w garnku

Pasteryzacja ma na celu przedłużenie trwałości produktów spożywczych poprzez zniszczenie lub ograniczenie aktywności drobnoustrojów, takich jak bakterie, drożdże i pleśnie. Technika ta często stosowana jest w domach przy użyciu garnka i wrzątku lub piekarnika. Jednakże coraz bardziej popularna staje się inna, łatwiejsza metoda pasteryzacji.

Poznaj genialną metodę pasteryzacji słoikówPoznaj genialną metodę pasteryzacji słoików
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas pasteryzacji słoiki z żywnością są poddawane wysokiej temperaturze, a następnie schładzane, aby zminimalizować straty odżywcze i zachować teksturę, smak oraz zapach żywności. Głównym celem tego procesu jest zmniejszenie liczby żywych mikroorganizmów w przetworach do poziomu, który nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Dodatkowo pasteryzacja przedłuża trwałość produktów. Ale jak dokładnie przeprowadzić ten proces w warunkach domowych?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Pasteryzowanie słoików w domu. W zmywarce zrobisz to szybko i skutecznie

Pasteryzacja przetworów w domu jest stosunkowo prosta. Dzięki niej trwałość produktów jest przedłużana bez konieczności stosowania sztucznych konserwantów. To z kolei przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności na dłuższy czas. Najczęściej przetwory pasteryzujemy w garnkach lub piekarnikach. Ale istnieje jeszcze jeden, mniej oczywisty sposób.

Chodzi o pasteryzację w zmywarce. Ta metoda staje się coraz bardziej popularna - w internecie można znaleźć wiele filmików instruktażowych poświęconych tej technice konserwacji żywności. Na zdjęciach w mediach społecznościowych widzimy rzędy słoików, mniejszych i większych, ustawionych na półkach w zmywarce. To jeden z plusów tej metody - za jednym razem można zapasteryzować bardzo dużą liczbę słoików.

Słoiki możesz pasteryzować w zmywarce
Słoiki możesz pasteryzować w zmywarce © Pixabay

Jak więc pasteryzować słoiki w zmywarce?

Gotowe słoiki należy umieścić w zmywarce, pamiętając, by mniejsze weki zajęły górną, a większe dolną półkę. Słoiki układamy w zmywarce do góry dnem. Jednakże pamiętaj, żeby nie robić tego ze słoikami z gumową uszczelką - te ułóż zakrętkami do góry.

Następnie należy ustawić program - najlepiej na ten o najwyższej temperaturze. Tutaj warto podkreślić, że wekowanie tą metodą powinno odbywać się w temperaturze wynoszącej co najmniej 60 st. C i niższej niż 100 st. C. Zazwyczaj w zmywarkach woda podgrzewana jest do 70-75 st. C. To wystarczy, by umożliwić wekowanie. Jak długo powinna trwać taka pasteryzacja? Wystarczy, że odczekasz do końca cyklu.

Kiedy program dobiegnie końca, należy odczekać, aż słoiki ostygną, a następnie wyjąć je ze zmywarki i ustawić na chłonnych ręcznikach papierowych lub ściereczkach do góry dnem (w przypadku weków z gumowymi uszczelkami słoiki ustawiamy dnem do dołu) na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie można umieścić je w spiżarni. Pamiętaj, by do zmywarki podczas pasteryzacji nie dodawać detergentów, nie wkładać innych naczyń oraz, by urządzenie było dokładnie wyczyszczone.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"