Marynowany ser podbije twoje podniebienie. Receptura jest dziecinnie prosta
Półki piwniczek i spiżarni w wielu domach uginają się pod ciężarem weków. Ale czy wśród nich znajdziemy marynowany ser? Jeszcze mało rozpowszechniony sposób pasteryzacji serów czy to białych, czy żółtych jest zdecydowanie warty wypróbowania. Tak przygotowane weki mogą przetrwać lata!
18.03.2023 13:12
Marynowany ser, który przetrwa lata
Ser żółty, twaróg czy feta, kozi, owczy lub krowi - jaki lubisz, taki możesz zapakować do słoika. Zasada jest jedna - postaw na dobrej jakości produkty! Dobór przypraw również leży w gestii wekującego, najlepsze są jednak suszone zioła, staramy się nie używać produktów świeżych. Ser marynować możemy w solance, na "sucho" oraz w tłuszczu roślinnym, tak więc i na ten produkt warto zwrócić szczególną uwagę. Zazwyczaj do tego rodzaju weków używa się oleju rzepakowego wymieszanego z oliwą z oliwek.
Zobacz także
Tak naprawdę receptura jest otwarta (co znaczy, że każdy może marynować ser, z jakimi dodatkami chce) oraz banalnie prosta! Sukces tkwi w pasteryzacji i to na tej czynności trzeba skupić najwięcej uwagi. Nagraniem z wekowania serów w słoikach podzielił się Michał Kwaśnik, prowadzący kanał "Kwasior Official".
Jak marynować sery? Ta metoda jest bezkonkurencyjna
Przed wekowaniem należy przygotować słoiki - nie trzeba ich wyparzać, one i tak zostaną wystawione na działanie wysokiej temperatury. Wystarczy, że przemyjemy je pod bieżącą, ciepłą wodą. Sery można wrzucić do słoików w większych kawałkach, pokrojone w paski czy kostkę. Jeżeli marynujemy np. twaróg "na sucho", czyli bez zalewy, starajmy się nie upychać produktu w słoiku, a zostawić między poszczególnymi kawałkami nieco przestrzeni. Najpierw jednak lepiej jest wsypać do słoików przyprawy, później dodać ser, a na końcu zalać całość olejem.
Następnie przechodzimy do pasteryzacji. Dno dużego garnka wyściełamy ściereczką i na niej układamy słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Całość zalewamy wodą na wysokość 4/5 słoika (mniej więcej do nakrętki) i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki gotujemy ok. 15 minut, po tym czasie wyciągamy je z garnka i układamy do góry dnem (nie jest to konieczne, ale da nam pewność, że są szczelnie zamknięte). Słoiki zamykają się ("zasysają") podczas studzenia. Kiedy denko zrobi się wklęsłe, jest to znak, że wek jest gotowy.
Uwaga: ser żółty pod wpływem wysokiej temperatury najpewniej stopi się, jednak dzięki procesowi pasteryzacji jego świeżość wydłuży się na lata. Natomiast jeśli zdecydujemy się otworzyć go wcześniej, będzie świetną przekąską przesiąkniętą zapachem i smakiem ziół.
Wypróbuj także mocno serowy omlet na chlebie: