Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na obiad ze słoika swojej babci. Te smaki to mistrzostwo świata

Obiad ze słoika to dobre rozwiązanie w tylu sytuacjach, że zabrakłoby nam miejsca na ich wymienienie. Jedno jest pewne: Tomasz Strzelczyk, nagrywając swój filmik z przepisem na ten pyszny posiłek, uratował niejedną wyruszającą w długą trasę osobę od uporczywego głodu. My już wiemy co zabierzemy w taką podróż. 

ObrazekObiad ze słoika - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Czyż babcine obiady nie były zawsze najlepsze? Jakoś tak jest, że kiedy już wyrastamy z etapu nabierania kulinarnych wspomnień (wręcz - legend!), to później dążymy do uzyskania chociaż zbliżonego smaku. Tajne receptury babć mają to do siebie, że lubią czasem wyciekać. Jedna z nich trafiła w ręce Tomasza Strzelczyka, który był tak miły i udostępnił go światu na swoim kanale na YouTube.

Obrazek
Obiad ze słoika - Pyszności; foto: Canva

Nie sądzicie, że jakaś tajna gildia Babć może go za to ścigać? Cóż, wziął ryzyko na siebie, więc my czujemy się bezpiecznie i bez zawahania przekazujemy recepturę wam. Babciny obiad ze słoika w wykonaniu Tomasza Strzelczyka robi się właśnie tak.

Babciny obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka.

Składniki:

  • 1 kg pszenicy lub kaszy pęczak
  • masło klarowane
  • 1,5 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 4 litrowe słoiki

Sposób przygotowania:

Pszenica namocz aż napęcznieje. Karkówkę pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej trochę masło klarowanego i zacznij podsmażać na nim mięso. Smaż na dużym ogniu i co jakiś czas zamieszaj.

Obrazek
Obiad ze słoika - Pyszności; foto: Canva

W międzyczasie pokrój cebule w pióra i dodaj na patelnię. Kiedy mięso zacznie się karmelizować a cebula zmięknie, dodaj do nich pokrojone w kostkę marchewki i rozgniecione i pokrojone czosnki.

Całość dopraw słodką papryką, majerankiem, płaską łyżką soli i taką samą ilością pieprzu. Przemieszaj, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś 15 minut.

W słoiku ułóż warstwy: pszenica - mięso. Do każdego słoika dodaj jeszcze po kawałku masła i zakręć.

Pasteryzację zrób w piekarniku. Na blachę wyłóż mokrą szmatkę, na nią słoiki. Włóż do zimnego piekarnika, ustaw 130 stopni i od momentu kiedy potrawa zacznie bulgotać, piecz półtorej godziny.

A tu macie nasze przepisy na obiady ze słoika. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy