PrzepisTomasz Strzelczyk pokazał przepis na obiad ze słoika swojej babci. Te smaki to mistrzostwo świata

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na obiad ze słoika swojej babci. Te smaki to mistrzostwo świata

Obiad ze słoika to dobre rozwiązanie w tylu sytuacjach, że zabrakłoby nam miejsca na ich wymienienie. Jedno jest pewne: Tomasz Strzelczyk, nagrywając swój filmik z przepisem na ten pyszny posiłek, uratował niejedną wyruszającą w długą trasę osobę od uporczywego głodu. My już wiemy co zabierzemy w taką podróż. 

Obiad ze słoika - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Obiad ze słoika - Pyszności; foto: screen z YouTube; konto: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

01.11.2022 12:13

Czyż babcine obiady nie były zawsze najlepsze? Jakoś tak jest, że kiedy już wyrastamy z etapu nabierania kulinarnych wspomnień (wręcz - legend!), to później dążymy do uzyskania chociaż zbliżonego smaku. Tajne receptury babć mają to do siebie, że lubią czasem wyciekać. Jedna z nich trafiła w ręce Tomasza Strzelczyka, który był tak miły i udostępnił go światu na swoim kanale na YouTube.

Obiad ze słoika - Pyszności; foto: Canva
Obiad ze słoika - Pyszności; foto: Canva

Nie sądzicie, że jakaś tajna gildia Babć może go za to ścigać? Cóż, wziął ryzyko na siebie, więc my czujemy się bezpiecznie i bez zawahania przekazujemy recepturę wam. Babciny obiad ze słoika w wykonaniu Tomasza Strzelczyka robi się właśnie tak.

Babciny obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka.

Składniki:

  • 1 kg pszenicy lub kaszy pęczak
  • masło klarowane
  • 1,5 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 4 litrowe słoiki

Sposób przygotowania:

Pszenica namocz aż napęcznieje. Karkówkę pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej trochę masło klarowanego i zacznij podsmażać na nim mięso. Smaż na dużym ogniu i co jakiś czas zamieszaj.

Obiad ze słoika - Pyszności; foto: Canva
Obiad ze słoika - Pyszności; foto: Canva

W międzyczasie pokrój cebule w pióra i dodaj na patelnię. Kiedy mięso zacznie się karmelizować a cebula zmięknie, dodaj do nich pokrojone w kostkę marchewki i rozgniecione i pokrojone czosnki.

Całość dopraw słodką papryką, majerankiem, płaską łyżką soli i taką samą ilością pieprzu. Przemieszaj, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś 15 minut.

W słoiku ułóż warstwy: pszenica - mięso. Do każdego słoika dodaj jeszcze po kawałku masła i zakręć.

Pasteryzację zrób w piekarniku. Na blachę wyłóż mokrą szmatkę, na nią słoiki. Włóż do zimnego piekarnika, ustaw 130 stopni i od momentu kiedy potrawa zacznie bulgotać, piecz półtorej godziny.

A tu macie nasze przepisy na obiady ze słoika. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie