Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne

A gdyby tak w charakterze panierki do schabowych wykorzystać masę na placki ziemniaczane? W ten sposób przygotujesz kotlety, do których wystarczy już tylko podać surówkę. W środku wychodzą soczyste, a z wierzchu przyjemnie chrupiące. Taki obiad 2 w 1 wielu osobom przypadnie do gustu.

Do takich kotletów wystarczy sama surówkaDo takich kotletów wystarczy sama surówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane, więc postanowiłam wykorzystać popularność tego dania również podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Masa na placki ziemniaczane doskonale sprawdziła się jako panierka. Kotlety usmażyłam na złoty kolor, pamiętając o dwóch ważnych rzeczach.

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Schabowe w chrupiącej panierce

Bez względu na rodzaj panierki do kotletów, ważne jest to, aby na patelni znajdowała się odpowiednia ilość dobrze rozgrzanego tłuszczu. Wybierz olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, lub masło klarowane, jeśli zależy ci na bardziej kremowym wykończeniu kotletów.

Tłuszcz powinien pokrywać całe dno patelni na grubość ok. 0,5 cm. Nie może być ani za mocno, ani za słabo rozgrzany. Jeśli po skropieniu odrobiną wody tłuszcz pryska, delikatnie zmniejsz moc palnika i poczekaj, aż temperatura się ustabilizuje. Gotowe kotlety możesz dodatkowo zapiec w piekarniku, aby wszystkie były tak samo gorące w momencie podania na stół.

Jak zrobić schabowego z plackiem ziemniaczanym?

Zamiast tradycyjnych kotletów, warto czasem poeksperymentować. Nietypową wersję będzie placek ziemniaczany ze schabem.

Składniki:

  • 5 kotletów wieprzowych,
  • 1 kg ziemniaków,
  • pół małej cebuli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • ser żółty (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij mięso na kotlety, dopraw solą i pieprzem.
  2. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z wody.
  3. Dodaj startą cebulę, jajko, 2 łyżki mąki, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej większą ilość oleju.
  5. Połóż łyżkę masy ziemniaczanej i rozprowadź na placek. Na to połóż rozbite mięso i przykryj masą na placki ziemniaczane.
  6. Smaż na rumiany kolor z obydwu stron, na średniej mocy palnika.
  7. Dodatkowo na każdy kotlet możesz położyć plasterek żółtego sera.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza