Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
A gdyby tak w charakterze panierki do schabowych wykorzystać masę na placki ziemniaczane? W ten sposób przygotujesz kotlety, do których wystarczy już tylko podać surówkę. W środku wychodzą soczyste, a z wierzchu przyjemnie chrupiące. Taki obiad 2 w 1 wielu osobom przypadnie do gustu.
Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane, więc postanowiłam wykorzystać popularność tego dania również podczas przygotowywania niedzielnego obiadu. Masa na placki ziemniaczane doskonale sprawdziła się jako panierka. Kotlety usmażyłam na złoty kolor, pamiętając o dwóch ważnych rzeczach.
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Schabowe w chrupiącej panierce
Bez względu na rodzaj panierki do kotletów, ważne jest to, aby na patelni znajdowała się odpowiednia ilość dobrze rozgrzanego tłuszczu. Wybierz olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze, lub masło klarowane, jeśli zależy ci na bardziej kremowym wykończeniu kotletów.
Tłuszcz powinien pokrywać całe dno patelni na grubość ok. 0,5 cm. Nie może być ani za mocno, ani za słabo rozgrzany. Jeśli po skropieniu odrobiną wody tłuszcz pryska, delikatnie zmniejsz moc palnika i poczekaj, aż temperatura się ustabilizuje. Gotowe kotlety możesz dodatkowo zapiec w piekarniku, aby wszystkie były tak samo gorące w momencie podania na stół.
Jak zrobić schabowego z plackiem ziemniaczanym?
Zamiast tradycyjnych kotletów, warto czasem poeksperymentować. Nietypową wersję będzie placek ziemniaczany ze schabem.
Składniki:
- 5 kotletów wieprzowych,
- 1 kg ziemniaków,
- pół małej cebuli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- ser żółty (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozbij mięso na kotlety, dopraw solą i pieprzem.
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z wody.
- Dodaj startą cebulę, jajko, 2 łyżki mąki, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej większą ilość oleju.
- Połóż łyżkę masy ziemniaczanej i rozprowadź na placek. Na to połóż rozbite mięso i przykryj masą na placki ziemniaczane.
- Smaż na rumiany kolor z obydwu stron, na średniej mocy palnika.
- Dodatkowo na każdy kotlet możesz położyć plasterek żółtego sera.