Znasz ją z włoskich dań, ale ma też inną odmianę. Co wyróżnia tajską bazylię?
Bazylię często stosujemy latem. Dodaje potrawom świeżości, świetnie pasuje do warzyw. Pomidory, mozzarella i właśnie to zioło to chyba najbardziej znana włoska sałatka. Jednak bazylia ma też swoją azjatycką odmianę o zupełnie innym smaku. Podpowiadamy, kiedy po nią sięgać.
04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 14:09
Bazylia ma kilkadziesiąt odmian. Najpopularniejszą jest Genovese, którą stosuje się do dań kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz niej można dostać cytrynową, cynamonową czy grecką z mini listkami. Ich smak jest w miarę podobny. Jednak gdy natrafisz na tajską bazylię, możesz być zaskoczony. Znacznie się różni się od tych wcześniej wspominanych odmian.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inne listki, inny smak
Tajowie do swoich dań stosują odmianę bazylii Holy basil, która jest w smaku pikantna, pieprzna i niezwykle intensywna. Bardzo ciężko jednak dostać ją w Europie. Dlatego do dań, przede wszystkim azjatyckich, na naszym kontynencie stosuje się bazylię tajską. Uchodzi ona za najlepszy zamiennik Holy basil.
Co wyróżnia tajską bazylię?
- Ma bardziej wyrazisty, anyżkowy smak z nutami mięty i pieprzu, podczas gdy klasyczna bazylia włoska jest lekko korzenna i słodkawa.
- Liście tajskiej bazylii są bardziej podłużne, ciemniejsze, często fioletowe u nasady, łodygi także mogą mieć fioletowy kolor. Pospolita bazylia włoska ma jaśniejsze, bardziej owalne liście.
- Tajska bazylia jest odporna na wysokie temperatury. Dlatego zachowuje smak w gotowanych potrawach, ta włoska bardziej sprawdza się na surowo.
Nie tylko do dań orientalnych
To, że tajska bazylia jest idealna do potraw orientalnych, jest jasne. Pasuje do curry, zup, dań smażonych. Jednak gdy preferujesz kuchnię europejską, również możesz dać jej szansę. Może ona odmienić smak nawet tak dobrze znanych dań, jak sałatka caprese. Tajską bazylię warto dodawać do zapiekanek z sosem pomidorowym czy grillowanych warzyw. Nadaje się też do mrożonej herbaty czy lemoniady. Pamiętaj jednak, aby zawsze robić to z umiarem, bo tajska bazylia ma zdecydowanie bardziej intensywny smak.