WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Znasz ją z włoskich dań, ale ma też inną odmianę. Co wyróżnia tajską bazylię?

Bazylię często stosujemy latem. Dodaje potrawom świeżości, świetnie pasuje do warzyw. Pomidory, mozzarella i właśnie to zioło to chyba najbardziej znana włoska sałatka. Jednak bazylia ma też swoją azjatycką odmianę o zupełnie innym smaku. Podpowiadamy, kiedy po nią sięgać.

Tajska bazylia ma podłużne listki. Tajska bazylia ma podłużne listki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bazylia ma kilkadziesiąt odmian. Najpopularniejszą jest Genovese, którą stosuje się do dań kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz niej można dostać cytrynową, cynamonową czy grecką z mini listkami. Ich smak jest w miarę podobny. Jednak gdy natrafisz na tajską bazylię, możesz być zaskoczony. Znacznie się różni się od tych wcześniej wspominanych odmian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Inne listki, inny smak

Tajowie do swoich dań stosują odmianę bazylii Holy basil, która jest w smaku pikantna, pieprzna i niezwykle intensywna. Bardzo ciężko jednak dostać ją w Europie. Dlatego do dań, przede wszystkim azjatyckich, na naszym kontynencie stosuje się bazylię tajską. Uchodzi ona za najlepszy zamiennik Holy basil.

Co wyróżnia tajską bazylię?

  1. Ma bardziej wyrazisty, anyżkowy smak z nutami mięty i pieprzu, podczas gdy klasyczna bazylia włoska jest lekko korzenna i słodkawa.
  2. Liście tajskiej bazylii są bardziej podłużne, ciemniejsze, często fioletowe u nasady, łodygi także mogą mieć fioletowy kolor. Pospolita bazylia włoska ma jaśniejsze, bardziej owalne liście.
  3. Tajska bazylia jest odporna na wysokie temperatury. Dlatego zachowuje smak w gotowanych potrawach, ta włoska bardziej sprawdza się na surowo.

Nie tylko do dań orientalnych

To, że tajska bazylia jest idealna do potraw orientalnych, jest jasne. Pasuje do curry, zup, dań smażonych. Jednak gdy preferujesz kuchnię europejską, również możesz dać jej szansę. Może ona odmienić smak nawet tak dobrze znanych dań, jak sałatka caprese. Tajską bazylię warto dodawać do zapiekanek z sosem pomidorowym czy grillowanych warzyw. Nadaje się też do mrożonej herbaty czy lemoniady. Pamiętaj jednak, aby zawsze robić to z umiarem, bo tajska bazylia ma zdecydowanie bardziej intensywny smak.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze