PrzepisKolacjaPinsa we włoskim klimacie często gości w moim domu. Nikt nie ma jej dość

Pinsa we włoskim klimacie często gości w moim domu. Nikt nie ma jej dość

Co zrobić, aby przygotowana przez nas kolacja zniknęła ze stołu w mgnieniu oka? Najlepiej postawić na kombinację smakową, której nie oprze się nawet największy niejadek. I taki właśnie jest przepis, który czeka na ciebie poniżej.

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

29.05.2024 | aktual.: 29.05.2024 08:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli twoja rodzina narzeka, że ma dość jedzenia na okrągło tego samego na kolację, koniecznie zajrzyj do naszej bazy z przepisami, gdzie czeka na ciebie wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Nie inaczej będzie i tym razem. 

Mam dla ciebie genialny przepis, który w moim domu stał się prawdziwym hitem. Co więcej, jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Świetnie poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto dopiero stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie przygotowałam. Z racji, że poniższy przepis możesz cały czas modyfikować i wprowadzać na bieżąco nowe składniki, pyszna kolacja na pewno szybko się nie znudzi. Co zatem kryje się za takim opisem? Już za moment dowiesz się, jak przygotować genialną pinsę z pomidorowym sosem do pizzy oraz kolorowymi i smacznymi dodatkami. Będzie to typowo włoska kombinacja, w której nie zabraknie zielonego pesto, prosciutto, rukoli, pomidorków koktajlowych, pistacji oraz burraty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy na stole pojawia się pinsa w takim wydaniu, każdy od razu zabiera kilka kawałków

Składniki: 

  • 1 pinsa,
  • 5 łyżek sosu do pizzy,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 5 łyżeczek zielonego pesto,
  • 1 burrata,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 garść pistacji,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia do smaku,
  • ocet balsamiczny do polania. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podkręcenia smaku sosu do pizzy. W tym celu dodaję do niego przyprawy, a mianowicie: bazylię, sól oraz pieprz

W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem sosu
W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem sosu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę rozprowadzam na pinsie, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut. Kuchenne urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza

Już za chwilę pinsa trafi do piekarnika
Już za chwilę pinsa trafi do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po wyjęciu pinsy z piekarnika dekoruję ją dodatkami we włoskim klimacie. Do tego celu wykorzystuję: świeżą rukolę, prosciutto, pomidorki koktajlowe, burattę, zielone pesto, pokrojone na mniejsze kawałki pistacje oraz ocet balsamiczny

W przepisie nie zabraknie m.inn. burraty
W przepisie nie zabraknie m.inn. burraty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. I to wszystko, fenomenalna kolacja jest już gotowa i można zabierać się za jedzenie. Smacznego!

I pomysł na kolację już jest
I pomysł na kolację już jest© Licencjodawca | Pyszności