Pinsa we włoskim klimacie często gości w moim domu. Nikt nie ma jej dość

Co zrobić, aby przygotowana przez nas kolacja zniknęła ze stołu w mgnieniu oka? Najlepiej postawić na kombinację smakową, której nie oprze się nawet największy niejadek. I taki właśnie jest przepis, który czeka na ciebie poniżej.

Ślinka cieknie od samego patrzeniaŚlinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli twoja rodzina narzeka, że ma dość jedzenia na okrągło tego samego na kolację, koniecznie zajrzyj do naszej bazy z przepisami, gdzie czeka na ciebie wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Nie inaczej będzie i tym razem. 

Mam dla ciebie genialny przepis, który w moim domu stał się prawdziwym hitem. Co więcej, jego przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Świetnie poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto dopiero stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie przygotowałam. Z racji, że poniższy przepis możesz cały czas modyfikować i wprowadzać na bieżąco nowe składniki, pyszna kolacja na pewno szybko się nie znudzi. Co zatem kryje się za takim opisem? Już za moment dowiesz się, jak przygotować genialną pinsę z pomidorowym sosem do pizzy oraz kolorowymi i smacznymi dodatkami. Będzie to typowo włoska kombinacja, w której nie zabraknie zielonego pesto, prosciutto, rukoli, pomidorków koktajlowych, pistacji oraz burraty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pinsa we włoskim klimacie często gości w moim domu. Nikt nie ma jej dość

Gdy na stole pojawia się pinsa w takim wydaniu, każdy od razu zabiera kilka kawałków

Składniki: 

  • 1 pinsa,
  • 5 łyżek sosu do pizzy,
  • 4 plastry prosciutto,
  • 5 łyżeczek zielonego pesto,
  • 1 burrata,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 garść pistacji,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia do smaku,
  • ocet balsamiczny do polania. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od podkręcenia smaku sosu do pizzy. W tym celu dodaję do niego przyprawy, a mianowicie: bazylię, sól oraz pieprz

W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem sosu
W pierwszej kolejności zajmuję się przygotowaniem sosu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę rozprowadzam na pinsie, po czym wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut. Kuchenne urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 220 stopni Celsjusza

Już za chwilę pinsa trafi do piekarnika
Już za chwilę pinsa trafi do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po wyjęciu pinsy z piekarnika dekoruję ją dodatkami we włoskim klimacie. Do tego celu wykorzystuję: świeżą rukolę, prosciutto, pomidorki koktajlowe, burattę, zielone pesto, pokrojone na mniejsze kawałki pistacje oraz ocet balsamiczny

W przepisie nie zabraknie m.inn. burraty
W przepisie nie zabraknie m.inn. burraty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. I to wszystko, fenomenalna kolacja jest już gotowa i można zabierać się za jedzenie. Smacznego!

I pomysł na kolację już jest
I pomysł na kolację już jest © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥